Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Pelerinaj la Lourdes: Însemnări (II)

Vineri, 8 septembrie. Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului ne găsește la Lourdes. Prin aerul primenit după ploaia din ajun, însoțiți de un soare prietenos de dimineață, pornim în procesiune pe străzile orașului. Purtând steagul marian, flancat de drapele tricolore, în frunte cu episcopul străbatem orașul până la Grotă recitând rozariul. Așa a început peregrinarea noastră pe la locurile cele mai importante de la Lourdes. Ne-am oprit toți pentru o rugăciune la Grota Massabielle, apoi am urcat treptele celor trei biserici suprapuse: bazilica "Sfântul Rozariu", cripta și bazilica "Neprihănita Zămislire". Era primul contact cu aceste locuri prin excelență sfinte, și de aceea emoțiile erau pe măsură. Am văzut persoane din grupul nostru extaziate de bucurie sau chiar plângând și rugându-se. Pentru mulți era momentul unei împliniri, a realizării unui vis.

În după-amiaza zilei, la ora 14.00, a fost programată o Liturghie (prima la Lourdes) la capela "Sf. Iosif" (vis-a-vis de bazilica "Pius al X-lea"). Episcopul a fost înconjurat aici de preoții participanți al pelerinaj: pr Iulian Kropp, pr, Petru Blaj, pr. Valentin Cochior, pr. Mihai Cătău, pr. Claudiu Nedelciu, pr. Iosif Dorcu, dar și de alți preoți prezenți la Lourdes: pr, Romuald Bulai, pr. Mihai Budău și pr. Petru Budău. Un cuvânt de bun venit a fost adresat de pr. Mihai Percă, cel care reprezintă Dieceza de Iași la Lourdes.

În aceeași zi o mare parte a pelerinilor a putut urmări procesiunea cu sfântul sacrament de la ora 17.00. După procesiune urmează adorația sfântului sacrament iar apoi binecuvântarea specială a bolnavilor.

În seara zilei de 8 septembrie grupul de voluntari ai Asociației "Caritas", prezent în Cite de Pierre, unde a fost cazat grupul de pelerini, a avut un marș al păcii și o seara festivă. Am putea spune că grupul de voluntari din România a prezentat un program artistic de excepție. Au mai participat grupuri din Cehia, Ucraina și Franța. Episcopul de Iași a avut o întâlnire cu grupul român și a apreciat generozitatea și voluntariatul lor.

Ziua de sâmbătă se anunța interesantă încă de la primele ore ale dimineții. Înainte a răsări soarele am pornit spre Grota Massabielle, unde era programată Liturghia în limba română pentru ora 6.45. Din nou bucurie și emoție: aveam să rămânem 45 de minute în rugăciune chiar la locul aparițiilor Mariei. Pelerinii aveau să rămână chiar pe locul unde stătea Bernadeta în timpul aparițiilor. Episcopul, în omilia sa, afirma: "Observați că nu există aici o statuie a Bernadetei. Ei bine, toți pelerinii, care vin la această grotă sfântă, sunt alte Bernadete care o întâlnesc pe Maria".

La ora 11.00 a fost în program Calea sfintei cruci. Cu o cruce de lemn în fruntea grupului, flancată de steaguri tricolore, a început urcușul destul de abrupt care pornește chiar de lângă bazilică. Episcopul a inițiat rugăciunile, iar apoi diferite persoane (preoți, surori și laici) au propus rând pe rând cele 15 stațiuni. Acele statui de la Calea crucii de la Lourdes, ca și importanța locului ne ajutau mult să trăim mai intens aceste momente. Am observat lume plângând sau care au parcurs desculț acest drum aspru și anevoios. La final, la stațiunea a XV-a episcopul a oferit tuturor binecuvântarea însoțită de indulgența plenară.

Un alt mare moment de intensitate maximă a acestui pelerinaj a fost procesiunea cu lumini de sâmbătă seara. La ora 20.30, toți pelerinii, în frunte cu episcopul, "înarmați" cu făclii speciale erau deja prezenți pe esplanada din fața grotei. Părintele Mihai Percă a obținut aprobarea ca în timpul procesiunii, când se recită rozariul în mai multe limbi, să se spună cinci Bucură-te, Marie și în limba română. Ba mai mult, s-a primit și îngăduința să se poată cânta două strofe din Fecioara la munte. De aceea un grup de surori a fost prezent pe esplanada bazilicii pentru a intona acest cântec. La ora 21.00 a pornit procesiunea, dar destul de greu pentru că mulțimea prezentă depășea cu mult cifra de 10.000 de persoane. După primul mister am auzit răsunând în difuzoare slove românești: "Fecioara la munte, pe stânci apăru...". La misterul al patrulea primele cinci Ave Maria au fost intonate în românește de pr. Iulian Kropp. Era o bucurie de nedescris să auzi aici, în această atmosferă de basm, și la așa distanță de casă și de țară, cuvinte românești...! La grupul nostru, în această seară, s-au alăturat și români care lucrează în Spania. Cred că pentru toți cei prezenți această seară va fi una de referință și de neuitat. Totul a fost frumos: mulțimea imensă de pelerini, de bolnavi, fluviul de lumină format de lumânări, cântările și rugăciunile în atâtea limbi, ordinea procesiunii, la care se mai adăuga și frumusețea naturii: un cer senin, plin de stele... Așa a fost seara de 9 septembrie 2006 la Lourdes...

Ziua de duminică avea să ne ofere alte minunate surprize. La ora 8.30, adunați toți în jurul episcopului și sub privirile Maicii Domnului, am început Liturghia în bazilica "Sfântul Rozariu". În dreapta altarului au fost așezate toate însemnele noastre: steagul adus de la Butea (o copie a celui de acum 120 de ani), patru steaguri tricolore și o icoană mare a Maicii Domnului de la Cacica. În predica sa, pr. Iosif Dorcu afirma: "Ne aflăm doar la câțiva metri de locul prezenței Mariei, călcăm pe urmele Mariei și ale Bernadetei, spațiul în care ne aflăm este prin excelență sfânt.... Doamne, să nu ștergi niciodată de pe retina ochilor și a sufletului momentele minunate trăite la Lourdes!"

Imediat după Liturghia în limba română ne-am îndreptat spre bazilica "Pius al X-lea" unde, la ora 10.00, începea Liturghia internațională. Bazilica, impresionant de mare, era plină până la refuz. Celebrant principal a fost cardinalul de Napoli, Crescenzio Sepe. Au mai concelebrat opt episcopi, printre care și episcopul de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, și peste o sută de preoți din toate țările și națiunile. Când s-a intonat imnul Gloria ne-am putut alătura și noi foarte ușor, cântecul fiindu-ne tuturor cunoscut. La evanghelie patru diaconi au proclamat textul sacru în patru limbi, în cele patru direcții ale bisericii. La rugăciunea credincioșilor, sr. Lidia Gherguț a rostit în limba română o invocație pentru unitatea creștinilor. La această Liturghie internațională au participat și câteva sute de bolnavi purtați în cărucioare de către voluntarii care îi însoțeau la Lourdes.

După Liturghie Preasfințitul Petru Gherghel a avut o întrevedere cu reprezentații UNITALSI, o casă specială de pelerini care se ocupă cu cazarea infirmilor care vin la Lourdes.

În ultima seară la Lourdes, episcopul Petru Gherghel împreună cu preoții care îl însoțeau în pelerinaj și cu pr. Mihai Percă, a avut o întrevedere cu episcopul de Tarbes și Lourdes, Mons. Jacques Perrier. S-a discutat și despre continuarea colaborării între diecezele noastre, colaborare începută prin prezența pr. Mihai Percă.

Luni, 11 septembrie, pe când soarele era încă departe a răsări, am celebrat o Liturghie în capela coloniei unde am locuit. Se anunța un drum foarte lung: până seara să ajungem la Torino (Italia). În drumul nostru, doar într-o pauză scurtă, l-am întâlnit pe părintele Anton Robu, preot român care lucrează în Dieceza de San Remo. Seara târziu am ajuns la Torino.

Torino avea să ne ofere două surprize frumoase. Mai întâi am celebrat, împreună cu pr. Gelu Miclăuș, sfânta Liturghie în biserica unde se întâlnesc în fiecare duminică românii care lucrează la Torino și în împrejurimi. Episcopul a apreciat munca părintelui Miclăuș care face, acolo departe de țară, ca românii să-și poată păstra identitatea, cultura și credința de acasă. Apoi am pășit cu emoție în bazilica ce adăpostește sfântul giulgiu al lui Isus.

De la Torino am plecat spre un alt oraș cu rezonanță pentru noi: Padova. Aici toți pelerinii au intrat cu emoție în bazilica ce adăpostește moaștele sfântului Anton. Am văzut cum toți au îngenuncheat în fața mormântului și au înălțat o rugăciune plină de speranță și încredere către "Sfântul minunilor". Am rămas peste noapte într-un sat de lângă Padova.

Miercuri, 13 septembrie, se anunța iar un drum lung: până la Bad Deutsch Altenburg, în partea de sud a Austriei. După ce, traversând Austria, am admirat ordinea și frumusețile acestei țări, am sosit în jurul orei 17.00 în localitatea natală a Preasfințitului Anton Durcovici, Bad Deutsch Altenburg. La biserica veche din cimitir ne-a întâmpinat parohul și decanul locului, părintele Pavel Balint, originar din Barticești (Neamț), care lucrează de mulți ani aici. De asemenea, era prezent și primarul localității. Preasfințitul Petru Gherghel a avut o scurtă întrevedere cu primarul, iar apoi i-a oferit acestuia o frumoasă și prețioasă icoană bizantină. Se vedea că primarul era profund emoționat de gestul episcopului de la Iași. În această biserică ne-a fost arătat baptisteriul unde a fost încreștinat Preasfințitul Anton Durcovici.

Apoi am coborât puțin până la casa părintească a episcopului martir. Aici este amplasată o lespede de piatră ce amintește de locul nașterii. În fața acestui monument episcopul, împreună cu cei prezenți, s-a rugat pentru odihna sufletului episcopului martir și pentru obținerea beatificării acestuia.

Toți cei prezenți au pornit apoi în procesiune spre capela "Sfânta Elisabeta" și am celebrat sfânta Liturghie. Era tocmai în sărbătoarea Sfântului Ioan Gură de Aur, iar episcopul Anton s-a asemănat așa de mult cu acest sfânt!

Seara târziu am părăsit Austria pentru a rămâne peste noapte în Ungaria.

Ziua de joi, 14 septembrie, a fost dedicată vizitării și cunoașterii minunatului oraș Budapesta. Având explicațiile ghizilor, am putut descoperi și vedea ce valori arhitectonice și istorice sunt aici: bazilica "Sfântul Ștefan", Parlamentul, vestita stradă Andrasi, Teatrul, Opera, Turnul Pescarilor, complexul de monumente "Milenarium" și multe altele. După o scurtă croazieră cu vaporașul pe Dunăre, am părăsit Budapesta, capitală despre care n-am bănuit niciodată că poate fi atât de încântătoare. Noaptea am poposit lângă Debrecen, la Hortobagy, într-o zonă cu multe izvoare termale.

Vineri, 15 septembrie, pe la ora amiezii, aveam să revenim pe pământ românesc. Pe la ora 16.00, după ce am călătorit prim munții Maramureșului, am ajuns la Sighetu Marmației. Am intrat cu sfioșenie și emoție, în tăcere și cu pietate în Cimitirul Săracilor, aici unde odihnesc osemintele multor episcopi, printre care și ale Preasfințitului Anton Durcovici. Am putea considera acest cimitir marele nostru Panteon, pentru că aici odihnesc numeroși mari oameni, de valoare ai Bisericii și ai țării noastre. Aveam sentimentul că intrăm într-o mare bazilică pentru a venera și pentru a ne ruga la moaștele sfinților noștri. Aici, pe o lespede de piatră, am celebrat sfânta Liturghie pentru episcopul Anton Durcovici. Cred ca Sighetu este cel mai sfânt loc din România pentru că în Cimitirul Săracilor de aici sunt cele mai multe moaște ale sfinților noștri martiri. La sfârșitul celebrării Liturghiei episcopul a rostit rugăciunea de încheiere a pelerinajului și a oferit binecuvântarea specială a pelerinilor.

Am mai poposit câteva minute la Memorialul din Sighet. Aici am rămas marcați de grozăvia suferințelor pe care le poate inventa mintea omului pentru a surghiuni niște nevinovați: înfometarea, izolarea, chinurile și tortura fizică și psihică, dar mai presus de toate celula numită Neagra, unde oameni nevinovați erau ținuți în lanțuri.... Aici a murit prin înfometare episcopul Anton Durcovici. I-am văzut fotografia expusă în mai multe locuri. Fața sa, chiar dacă pare tristă din cauza suferințelor, lasă să se întrevadă și o notă de blândețe. M-au impresionat ochii săi mari, blânzi și pătrunzători.

Aici se încheie pelerinajul nostru dominat de prezența Mariei de la Lourdes și de la La Salette și de martiriul Episcopului Anton Durcovici.

Acest pelerinaj, primul de așa mare amploare, cred că va rămâne unul de referință în istoria Bisericii noastre catolice din Moldova.

Pr. Iosif Dorcu

Mai multe imagini din timpul acestui pelerinaj puteți vedea în albumul foto.
 


lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat