Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Profesiune temporară și înmânarea crucii misionare

În județul Bacău, la Valea Mare, în ziua de sâmbătă, 16 septembrie 2006, într-un cadru deosebit de solemn, trei novice din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi": sr. Cristina Irina Tarța, sr. Lenuța Boglaru și sr. Cristina Reti, au făcut profesiunea temporară pentru un an. Cu aceeași ocazie, alte trei surori au primit crucea misionară pentru a merge în Republica Moldova: sr. Bernaveta Tancău, sr. Veronica Matieș și sr. Adriana Miclăuș.

A fost prezentă sr. Maria Porundi, superioară viceprovincială în România, sr. Bernadeta Ciobanu, maestra de novice, pr. Ioan Ciuraru, ministru provincial al Provinciei "Sf. Iosif" din România, un mare număr de preoți, surori din toate comunitățile congregației, părinții, frații și surorile candidatelor, precum și alți credincioși care au dorit să fie prezenți la eveniment.

Tinerele care au făcut profesiunea temporară au trecut rând pe rând prin perioadele anterioare acestui moment: aspirandat, postulandat și noviciat.

"Nu vă fie teamă, le-a îndemnat pr. Ioan Ciuraru la predică, chiar dacă momentul propriu-zis al profesiunii presupune multă transpirație în palme, multă emoție atât din partea candidatelor, cât și din partea celei care primește voturile, Dumnezeu știe că a investit în voi iubire. Slujiți-l cu disponibilitate acolo unde veți fi trimise. Probabil că noi, cei prezenți, a continuat părintele provincial, nu vom putea să vă fim aproape în întreaga voastră viață, dar Dumnezeu vă va fi aproape. Credeți acest adevăr, bazați-vă viața pe el, iar în momentele dificile apelați la el".

La sfârșitul sfintei Liturghii, sr. Maria Porundi a încredințat altor trei surori crucea misionară prin care, în numele Bisericii și al congregației, vor merge în misiune în Republica Moldova, la Glodeni, Parohia Stârcea, unde îl vor sluji pe Isus Cristos, sărac, în copiii defavorizați, dar și în cadrul altor proiecte.

După Liturghie toți cei prezenți au fost invitați la o agapă frățească, după care un grup de novice au pus în scenă "Adevărata bucurie" despre care sfântul Francisc a vorbit fratelui Leon.

Cele două momente, atât profesiunea temporară a celor trei novice, cât și înmânarea crucii misionare pentru cele trei surori se înscriu în planul generos de iubire al lui Dumnezeu, plan prin care, inspirate de regula sfânta Francisc, urmând exemplul fondatorilor: pr. Giuseppe Antonio Marcheselli și Madre Angela Maria del Giglio, tinere pline de entuziasm și de iubire își închină și astăzi viața unicei și adevăratei iubiri: Dumnezeu.

Cine sunt Surorile Franciscane Misionare de Assisi? Sunt acele persoane care urmează regula sfântului Francisc, trăind cele trei voturi de sărăcie, ascultare și castitate, avându-i ca fondatori pe pr. Giuseppe Antonio Marcheselli și Madre Angela Maria del Giglio, congregație înființată în 1702 la Assisi și au drept carismă formarea și educația tinerilor și ajutorarea familiilor sărace.

În lume, congregația este prezentă în peste zece țări, iar în România este prezentă din 1919. Astăzi există comunități ale Surorilor Franciscane Misionare de Assisi la București, Valea Mare, Luizi Călugăra, Huși și Hălăucești.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat