Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Organizațiile Caritas au în față o nouă provocare: fondurile europene

Sala de conferințe a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda primitoare, timp de două zile, 11 și 12 septembrie 2006, pentru participanții la lucrările Conferinței Internaționale "Organizațiile Caritas din Europa Centrală și de Est în fața provocărilor: parteneriatul și accesarea fondurilor europene". Manifestarea a fost organizată de Confederația Caritas România și a adunat la masa dezbaterilor reprezentanți ai organizațiilor Caritas din Europa de Est, ai Caritas-urilor din România, clerici ai Bisericilor Romano-Catolică, Greco-Catolică și Ortodoxă, oficialități ale administrației publice locale și reprezentanți ai societății civile.

În deschiderea lucrărilor, PS Aurel Percă, episcop auxiliar și vicar general de Iași, a arătat că proiectele derulate sub egida Caritas au căpătat de la an la an o importanță deosebită, atât prin sprijinul material adus persoanelor în suferință, cât și prin ajutorul spiritual dăruit cu inimă largă de preoți și voluntari, "Ele sunt și trebuie să rămână o încununare fericită a cuvintelor din Enciclica "Deus caritas est" a papei Benedict al XVI-lea", a spus episcopul Aurel Percă.

Părintele Egidiu Condac, președintele Confederației Caritas România, și doamna Iosefina Cristina Loghin, secretar general, au remarcat că schimburile de reflexii și experiențe între Caritas-urile din această parte a Europei, au fost extinse și mai mult după a zecea aniversare a confederației. Astăzi ele pot deveni baza viitoarelor cooperări pentru a atrage fondurile europene spre vastul domeniu social. La aceste cooperări sunt așteptate să se alăture autoritățile publice locale și alte organizații neguvernamentale acreditate pe domeniile de intervenție socială.

Caritas-urile sunt chemate să își manifeste prezența prin proiecte care să diminueze problemele sociale cu care se confruntă oamenii - există conflicte de interese, dezorganizări de familii, copii abandonați, trafic de droguri și de ființe umane. Există bătrâni uitați și femei abuzate, persoane cu dizabilități și copii fără un cămin. La toate acestea, Caritas trebuie să găsească un răspuns material și mai ales spiritual.

Lucrările conferinței s-au desfășurat și pe grupuri de lucru, acolo unde oaspeții din Malta, Bulgaria, Albania, Grecia, Letonia, Rusia, Estonia sau Georgia au analizat împreună cu reprezentanții Caritas-urilor din România mijloacele prin care proiectele sociale est-europene pot atrage susținerea financiară a programelor majore ce vor fi lansate de Uniunea Europeană, după aderarea României și Bulgariei.

Participanții și-au manifestat speranța că dialogul care a stat la baza dezbaterilor din cele două zile ale Conferinței Internaționale "Organizațiile Caritas din Europa Centrală și de Est în fața provocărilor: parteneriatul și accesarea fondurilor europene" este o oportunitate binecuvântată de a schimba, prin muncă și solidaritate, viața de zi cu zi a celor care au nevoie de ajutor.

Ninel Berneagă


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat