Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași "Sf. Anton": Merinde de la Șumuleu

Întorși acasă de la Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici de la Șumuleu (23-27 august 2006), plini de entuziasm, 15 tineri din Parohia "Sf. Anton" din Iași, au prezentat, duminică 3 septembrie, tuturor credincioșilor din comunitate gândurile și impresiile lor în urma acestei întâlniri.

Copii, tineri, adulți și bătrâni, toți credincioșii din comunitate au avut posibilitatea să asculte pe viu mărturii ale celor care în ultima decadă a lunii august i-au reprezentat la Întâlnirea Națională a Tinerilor de la Șumuleu Ciuc (HG). În cadrul sfintelor Liturghii de duminică, 3 septembrie, cei 15 tineri participanți au relatat în public, uneori cu glasul tremurând de emoție, atât informații despre desfășurarea întâlnirii, cât, mai ales, impresiile lor sincere și gândurile cu care s-au întors de la această întâlnire. Relatările lor au avut un ecou puternic în inimile credincioșilor, care au putut astfel să se hrănească din "merindea" cu care ei s-au întors de la Șumuleu. Cei prezenți în biserică au reușit, măcar pentru câteva momente, să se simtă mai frați unii cu alții, acesta fiind, de fapt, și motoul întâlnirii: "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8). După ce două tinere au făcut o demonstrație practică pe tema reconcilierii cu noi înșine, a fost interpretat imnul diecezei: "Făclie pentru pașii mei". Avem convingerea că sămânța care a căzut în solul fertil al sufletelor lor acolo la Șumuleu va aduce roade de reconciliere, de pace, și din zi în zi ne vom simți tot mai frați între noi.

Șumuleul tinerilor

"Locul unde s-a desfășurat Întâlnirea Națională nu a fost unul întâmplător. Șumuleu Ciuc a fost până în 1959 o comună formată din trei sate din județul Harghita. Din 1959 a devenit un cartier al orașului Miercurea Ciuc, în partea de nord-est a acestuia. Este un loc de pelerinaj al secuilor, și al romano-catolicilor în general. Comuna s-a format ca urmare a unirii cu satele Șumuleu în 1850 și Cioboteni în 1941. Șumuleu Ciuc se situează la 3 km de centrul orașului Miercurea Ciuc, în direcția nord-est, pe malul pârâului Șumuleu.

Monumentele și atracțiile turistice din zonă au fost sigur un motiv pentru care întâlnirea a avut loc în această localitate. Acestea sunt:

  • biserica și mănăstirea franciscanilor, biserica fiind un loc de pelerinaj pentru romano-catolici. Ea fost "centrul întâlnirii", deși era la mare distanță de cazare, acolo unde am petrecut cea mai mare parte a timpului: catehezele, activitățile în grupuri mici, Liturghiile, activitățile artistice, rugăciunile și prezentarea imnurilor.

  • Capela "Salvator" din secolul al XV-lea;

  • Capela "Sf. Anton";

  • Izvorul de apă minerală.

Împrejurimile localității prezintă un aspect deosebit prin frumusețea lor, prin pădurile, dealurile și munții ce se văd în zare". (Paul și Amalia)

Am participat și noi

"La acest eveniment Parohia «Sfântul Anton» a fost reprezentată de 15 tineri cât se poate de matinali pentru a putea prinde acceleratul de la ora 5.21 cu destinația Miercurea Ciuc. Încă din tren ne-am făcut noi cunoștințe printre tinerii catolici din Dieceza de Iași. După un scurt calcul am ajuns la concluzia că Dieceza de Iași a fost reprezentată de aproximativ 170 de tineri din întreaga Moldovă: Iași, Bacău, Pașcani, Roman.

Am avut ocazia să lucrăm ca o echipă în cadrul diecezei având de pregătit un mic moment artistic și de prezentat imnul diecezei pentru concursul de imnuri, care a și câștigat premiul pentru cea mai bună melodie.

Această experiență ne-a arătat cât putem fi de diferiți și totuși că noi toți suntem frați, frați în Cristos". (Andra și Andrei)

Voi toți sunteți frați!

"Tema aleasă pentru această întâlnire națională a tineretului a fost «Reconcilierea», iar pentru aprofundarea acesteia a fost folosit și un verset biblic care a reprezentat motoul întâlnirii: «Voi toți sunteți frați» (Mt 23,8).

Pe parcursul zilelor petrecute la Șumuleu Ciuc am avut ocazia să participăm la diverse cateheze și dezbateri care au avut ca temă principală «Reconcilierea» și prin care am încercat să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să-i acceptăm mai ușor pe cei din jurul nostru. Și am luat drept model exemplul lui Isus Cristos. El a luat asupra sa păcatele noastre și s-a jertfit pe lemnul crucii pentru ca să fim iertați și răscumpărați. De aceea și noi trebuie să ne acceptăm și să ne împăcăm atât cu noi înșine cât și cu cei din jurul nostru, pe care trebuie să-i iubim ca pe niște frați, chiar dacă, de multe ori, între noi există diferențe de limbă, religie, naționalitate sau cultură. Toate aceste diferențe ne ajută să ne completăm unii pe alții și să trăim astfel în armonie. Odată reconciliați cu noi înșine și cu aproapele, nu ne rămâne decât să ne apropiem mai mult de Dumnezeu prin Pocăință și sfânta Împărtășanie.

Prin rugăciune, joc și cântec am învățat, astfel, că a fi adevărați creștini înseamnă să punem mereu în practică valorile și credințele noastre; cuvintele noastre trebuie să corespundă întotdeauna cu faptele". (Adriana)

Noi și căsătoria

"Una dintre discuțiile la care am participat se numea «Pregătire pentru căsătorie». Ne-am prezentat acolo așteptându-ne să fim printre puținii interesați de acest subiect, însă ne-am înșelat, deoarece sala era plină.

Un medic și un preot din București ne-au vorbit despre ce este planul de viață. Azi un gând: «Când o sa fiu mare o să mă fac doctoriță» , mâine o facultate și toate, puse cap la cap, să rezulte planul vieții noastre. Orice cale alegem, căsătoria, preoția sau celibatul trebuie să fie o cale spre Dumnezeu, iar la sfârșitul vieții să dăm socoteală, să dăm talanții încredințați de Isus înmulțiți de mii de ori.

Ne-au vorbit despre iubire, înțelegere, respect, fidelitate, copii și, mai ales, despre greutățile căsniciei, greutăți pe care le putem depăși dacă ne încredem în Dumnezeu.

De ce căsătoria și nu doar conviețuirea? Deoarece căsătoria presupune o dovadă de responsabilitate, respect, seriozitate, stabilitate, o dovadă că ne facem planuri de viață alături de persoana iubită, o dovadă de om care își asumă iubirea pentru persoana care are și calități și defecte, și zile bune și zile mai puțin bune, dar mai ales o dovadă de om matur care nu-și face bagajele după prima neînțelegere ci rămâne acolo să rezolve problema pentru că iubește.

Familia îți oferă fericire și împlinire sufletească, dar presupune și o luptă pentru ca acel «până când moartea ne va despărți» să nu devină obișnuitul «până când avocatul ne va despărți»... (Flavia)

Un film deosebit

"Am avut ocazia să vizionăm filmul francez «Va, vis et deviens», ceea ce înseamnă «Trăiește!!!» Tema filmului reprezintă de fapt tema întâlnirii noastre, și anume, reconcilierea, acceptarea celor din jur, indiferent de rasă, sex sau religie".

Încercarea tânărului de a face față problemelor, curajul și credința de care a dat dovadă l-au ajutat să descopere adevăratul sens al vieții". (Ionela)

Viața consacrată

"Pe mine cel mai mult m-au impresionat și mi-au plăcut programele alternative în care se vorbea despre viața consacrată. Aici au fost surori din diferite congregații, cum ar fi: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Surorile Providenței, Surorile Pauline. Deși trebuie să recunosc că nu multe au fost acele tinere care au participat la cateheza despre viața consacrată, totuși cele prezente, prin entuziasmul și credința lor, au demonstrat că pentru Cristos se merită acest sacrificiu. O tânără consacrată Domnului produce multă lumină în jurul ei. Majoritatea consideră că dacă intri în mănăstire, înseamnă că nu mai ai contact cu lumea, însă la Șumuleu am înțeles că viața consacrată este o viață foarte frumoasă, care îți oferă posibilitatea de a cunoaște foarte mulți oameni, și chiar dacă, din punct de vedere financiar, trăiești de pe o zi pe alta, totuși nu duci lipsă de nimic". (Alina)

Curcubeul de la Șumuleu

"Pe un soare strălucitor, vineri, 25 august, în jurul orei 17.00, tinerii adunați la Șumuleu Ciuc pentru Cea de-a X-a Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici erau în forfota pregătirii momentului prezentării grupurilor diecezane de seară. Deodată privirea tuturor s-a îndreptat spre cer, unde, contrar obișnuinței s-a putut vedea un altfel de curcubeu. Nu plouase, ci a ieșit pur și simplu din senin. Era un soare strălucitor și nimic nu arăta că avea să înceapă să plouă. Nici unul din capete nu pornea de jos, așa cum suntem obișnuiți, ci de sus. L-am privit cu toții, ne-am mirat, ne-am bucurat și ne-am întrebat ce vrea să ne transmită acest semn. Nimeni nu a spus că e o minune, după cum, nimeni nu a spus că e un curcubeu obișnuit". (Ionuț)

Noi suntem ca o floare (demonstrație practică)

"Vă vom prezenta una dintre catehezele care a avut cel mai mare impact asupra noastră.

«Reconcilierea cu sine însuși» ne-a fost prezentată părintele Orosz, care a luat floarea drept imagine pentru viața omului.

Deseori omul nu se mulțumește de aspectul său fizic și, de aceea, recurge la diferite metode pentru a-și schimba înfățișarea.

Urmând exemplul părintelui Orosz vom încerca să arătăm ceea ce el ne-a învățat.

Folosind aceste «ingrediente» cu care în mod obișnuit noi ne facem mai frumoase, vom demonstra cât de ușor poți să-ți pierzi naturalețea. În fiecare dimineață ne dăm cu rimel, ojă, mus și, ca să fim mai frumoase, de ce nu am face și o operație estetică? (Floarea este dată cu toate aceste "ingrediente", după care i se face și ei o "operație estetică")

Iar acum întrebarea ar fi: căruia dintre voi iar plăcea să arate așa?

Ceea ce noi am învățat la această cateheză, este ce frumos ar fi să trăim cu toții o viață cât mai naturală". (Oana și Anca)

A consemnat pr. Petru Tamaș


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat