Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici

La Șumuleu Ciuc (lângă Miercurea Ciuc), în perioada 23-27 august 2006, s-a desfășurat Întâlnirea Națională a Tinerilor Catolici. Pe lângă tinerii veniți din toată România, au mai participat și aproximativ 170 de tineri din 18 parohii ale Diecezei de Iași, împreună cu îndrumătorii spirituali: pr. Felix Roca, responsabil cu pastorația tineretului, pr. Felician Tiba, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic Iași, sr. Silvia Brandiu (Surorile "Maria Bambina" din Bacău), sr. Viviana Radu (Surorile Providenței, Iași) și un grup de surori de la Onești, din Congregația "Surorile lui Isus Răscumpărătorul". Tema întâlnirii a fost "Reconcilierea", iar ca moto: "Voi toți sunteți frați" (Mt 23,8). Pe parcursul celor cinci zile au fost prezenți și cei doi episcopi ai Diecezei de Iași: PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

* * *

Miercuri, 23 august: deschiderea

Deschiderea oficială a întâlnirii a avut loc în biserica de pelerinaj din Șumuleu. Alocuțiunea de deschidere a fost rostită de PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, episcop responsabil pentru pastorația tineretului, în cadrul sfintei Liturghii de deschidere, în rit latin, celebrată de ÎPS Jakubinzi György, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.

Întreg programul comun, inclusiv sfintele Liturghii, a fost bilingv (român și maghiar), contribuind astfel la o mai strânsă comuniune între naționalități. De asemenea, a fost prezent și un grup dintr-o dieceză din Germania.

Grupurile de discuții au fost structurate după vârstă și limba vorbită, astfel:

  • A: limba română, peste 20 de ani;

  • B: limba română, sub 20 de ani;

  • C: limba maghiară, peste 20 de ani;

  • D: limba maghiară, sub 20 de ani;

  • E: bilingv, peste 20 de ani;

  • F: bilingv, sub 20 de ani;

* * *

Joi, 24 august: "Reconcilierea cu Dumnezeu și cu noi înșine"

Ziua de joi, 24 august, a fost prima zi "plină" din cadrul INTC de la Șumuleu Ciuc. Tema catehezei "Reconcilierea cu Dumnezeu și cu noi înșine", prezentată de pr. Orosz Istvan, preot greco-catolic din Ucraina, a fost aprofundată în grupuri mici cu ajutorul a trei întrebări:

  • Cum este Dumnezeul tău?

  • Când și unde l-ai experimentat pe Dumnezeu?

  • Ce n-am reușit să accept în mine?

În centrul zilei a stat sfânta Liturghie greco-catolică celebrată de ÎPS Lucian Mureșan, mitropolit-arhiepiscop de Făgăraș-Alba Iulia.

Prezența PS Petru Gherghel a contribuit la conturarea unității grupului diecezan.

Programele alternative de după-amiază au oferit posibilitatea formării spirituale și umane în funcție de interesul personal al fiecăruia. Una dintre activitățile comune ale tinerilor noștri a fost momentul prezentării pastorației tinerilor din Dieceza de Iași.

În final, la lăsarea serii, atmosfera de sărbătoare s-a accentuat prin "Festivalul diecezelor", moment în care fiecare grup diecezan sau eparhial s-a prezentat prin intermediul unor secvențe artistice.

*

Impresii:

* "Și iată-mă ajunsă la o întâlnire de acest gen, INTC la Șumuleu Ciuc. Sincer... nu știu care au fost așteptările mele de la această întâlnire, știu doar că acolo am găsit tot ce am vrut și am simțit că cineva mă iubește: Dumnezeu, dar și cel de lângă mine, aproapele. Tema primei zile a fost «Reconcilierea cu Dumnezeu și cu tine însuți». Cateheza ținută de preotul greco-catolic Orosz Istvan m-a făcut să conștientizez că multe dintre lucrurile pe care le vedeam în ceilalți și, uneori, nu le puteam accepta erau și înlăuntrul meu; că din dorința de a părea altfel în fața celorlalți, de multe ori ne punem o mască, ascunzând ceea ce Dumnezeu a creat de fapt de la început. În cadrul grupului mic am ajuns la concluzia că nu poți să-l iubești pe Dumnezeu sau pe aproapele dacă nu te iubești pe tine, dacă nu te accepți așa cum ești. Am avut discuții libere și a fost plăcut să știi că ceilalți nu numai că te ascultă, ci încearcă să te ajute într-un fel măcar cu un cuvânt, un sfat sau poate chiar cu o privire. Ne-am purtat ca frații! Tot în această zi am avut plăcerea să revăd unii prieteni precum și să cunosc alte persoane cu care am împărtășit acele minunate clipe. Seara s-a încheiat cu prezentarea diecezelor și apoi cu rugăciunea de mulțumire pentru ziua împlinită. În această zi a fost alături de noi și PS Petru Gherghel, care din păcate a trebuit să revină în dieceza noastră mai repede. Astfel, pot spune că a fost o zi binecuvântată de Dumnezeu (...și soarele a ținut cu noi) în care noi toți am fost frați". (Claudia, Pașcani)

* "Chiar după prima zi petrecută la Șumuleu Ciuc la INTC, în care m-am lăsat purtată de entuziasmul trăirii împreună, am reușit să regăsesc în mine vechile sentimente ale optimismului, a bucuriei depline în Cristos și a speranței că mâine va fi mai bine. Am conștientizat că omul este în relație cu sine însuși, cu aproapele și cu Dumnezeu. De aceea avem nevoie de reconciliere, pentru a trăi cu adevărat ca frații în iubire, dar mai ales în acceptare. Însă ceea ce dă consistență e relația cu Dumnezeu, care te ajută să te cunoști pe tine însuți și să interacționezi cu ceilalți într-un mod util și plăcut. Împărtășirile celor din grupul de discuții au avut un efect benefic arătându-mi realitatea celorlalți care au probleme și nevoi mult mai mari decât ale mele. Astfel m-am reconciliat cu mine însumi, realizând că viața, deși uneori grea, e plină de farmec și frumuseți neînchipuite. Seara, pentru că suntem tineri, fiecare dieceză a prezentat câte un mic program distractiv, prin care am reușit să ne susținem reciproc indiferent de naționalitate sau rit. Am avut bucuria de a-l avea între noi pe PS Petru Gherghel, care, din păcate, nu a rămas între noi atât de mult cât ne-am fi dorit. Ce poate fi mai frumos decât a descoperi bucuria de a trăi împreună ca frați!" (Maria, Huși)

* "Ziua de joi nu a fost una foarte încărcată. La cateheză l-am cunoscut pe pr. Orosz Istvan, care ne-a vorbit foarte frumos și, folosind exemple sugestive, m-a făcut să înțeleg că pentru a fi împăcați cu Dumnezeu și cu aproapele trebuie mai întâi să fim împăcați cu noi înșine. Pentru prima dată, am avut ocazia să particip la o liturghie greco-catolică" (Dana, Iași)

* * *

Vineri, 25 august: "Reconcilierea cu aproapele"

Tema zilei de vineri, 25 august, a fost "Reconcilierea cu aproapele". Fiecare tânăr prezent a rememorat conflictele prin care a trecut sau trece și a încercat să identifice cauzele și soluțiile.

Discuțiile în grupurile mici s-au axat pe trei întrebări:

  • Care sunt persoanele dificile din viața ta?

  • Cu ce ai greșit în relația respectivă?

  • Acum ce trebuie să faci?

Sfânta Liturghie de rit latin a fost celebrată de PS Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara. Dintre programele alternative, tinerii noștri au participat în număr mare atât la Întâlnirea Națională a Acțiunii Catolice, cât și la Calea crucii de pe Dealul Șumuleul Mic, organizată de Dieceza de Iași împreună cu Dieceza de Satu Mare.

Seara, după "Oratoriu rock Te Deum", a avut loc concursul de imnuri la care tinerii din dieceza noastră au câștigat premiul special pentru cea mai bună melodie.

*

Impresii:

* "Astăzi a fost foarte interesant deoarece am început să ne obișnuim cu drumul, ne-am cunoscut mai bine grupurile formate aici și am comunicat mai bine între noi. Liturghia a fost deosebit de frumoasă, pasiunea cu care au fost interpretate cântecele fiindu-ne transmisă și nouă. O altă întâlnire a fost cea a tinerilor din Acțiunea Catolică din toată țara; cu ocazia aceasta am reușit să cunosc și alți membri ai acestei asociații". (Celina, Iași)

* * *

Sâmbătă, 26 august: "Reconcilierea între comunități, biserici, națiuni"

Sâmbătă, 26 august, pr. Orosz Istvan a vorbit în cadrul catehezei despre "Reconcilierea între comunități, biserici, națiuni", tinerii având ca puncte de meditație și discuții următoarele aspecte:

  • Tu, concret, ce poți face pentru reconcilierea între popoare?

  • Cum se poate trece peste răni reale sau închipuite?

Sfânta Liturghie greco-catolică, care a stat în centrul zilei, ca de obicei, a fost celebrată de PS Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, iar în limba română a predicat PS Aurel Percă.

În cadrul după-amiezii, unele dintre programele alternative au fost pregătite de Dieceza de Iași, astfel:

  • Grupul - drumul spre comuniune - pr. Felix Roca și sr. Silvia Brandiu;

  • Vocația de preot - Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, pr. Felician Tiba; (conferință la care a fost prezent și PS Aurel, transmisă la Radio Maria)

  • Viața consacrată (Surorile Providenței, sr. Viviana Radu și Surorile lui Isus Răscumpărătorul)

Seara, după un program de dansuri și cântece populare ale mai multor națiuni, prezentat de ansamblul folcloric Harghita, a avut loc a doua parte a concursului de imnuri. În încheiere, organizatorii au anunțat locul următoarei Întâlniri Naționale a Tineretului: Baia Mare.

*

Impresii:

* "Nu aș vrea să încep cu regretele, însă nu pot să ocolesc faptul că a fost ultima zi întreagă a acestei mari întâlniri și spun asta pe un ton de tristețe, deoarece deja am început să ne acomodăm unii cu alții, cu ritul și națiunea fiecăruia. Personal, pot spune că această experiența, care a fost prima de acest fel din viața mea, m-a încărcat pozitiv și m-a ajutat să cred mai mult în Cuvântul lui Dumnezeu". (Iulia, Iași)

* "Nu știu ce anume mi-a plăcut mai mult, dar aceste zile cu siguranță pentru fiecare tânăr au însemnat o reîncărcare spirituală și morală. Fiind prezent pentru a doua oară la o asemenea întâlnire am înțeles că reconcilierea cu aproapele, cu Dumnezeu și cu cei de altă naționalitate, etnie sau care vorbesc o altă limbă trebuie să fie pentru noi toți pașii care să ne îndrepte spre acea unitate puternică, unitate care să aducă pace pe pământ între toți oamenii din țară sau de peste hotare. Am participat la diferitele programe alternative din această întâlnire, dar ceea ce mi-a plăcut mai mult a fost laboratorul propus de pr. Felix Roca și sr. Silvia Brandiu, ambii din dieceza noastră. Ne-au pregătit în tainele formării grupului, începând cu teoria formării grupului și apoi cu practici ce se pot aplica în orice fel de grup, din parohie, din asociație sau de la serviciu. Atunci când am modele, cum sunt aceste persoane consacrate, preoți, dar și tineri evlavioși, parcă viața mea prinde un alt contur, pentru că din fiecare încerc să copiez ceva. Îți mulțumesc, Doamne, pentru aceste modele de viață adevărată!" (Narcis, Comănești)

* "Consider că ziua de sâmbătă a fost cea mai încărcată emoțional dat fiind că era ultima zi în care lucram în grupuri și poate ultima oară când ne vedeam. Fiind prezent pentru prima dată la o astfel de întâlnire, am rămas profund impresionat de numărul tinerilor care au venit și au luat parte la INTC; cred că am fost foarte norocos să particip la o astfel de întâlnire. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am fost și sper ca și în viitor să particip". (Gabi, Bacău)

* * *

Duminică, 27 august: ultima zi

În ultima zi la INTC vremea nu a mai ținut cu noi, dar Dumnezeu a rezolvat totul după planul lui. Înainte de sfânta Liturghie, câte un reprezentant din fiecare dieceză a prezentat impresiile tinerilor după cele cinci zile. Un alt moment l-a reprezentat premierea imnurilor. Sfânta Liturghie a fost de rit latin, fiind celebrată de ÎPS György Jakubinzi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia.

Am salutat-o încă o dată pe Sfânta Fecioară de la Șumuleu și am plecat spre gară cu gândul la cei dragi de acasă, dar și la următoarea Întâlnire Națională a Tinerilor Catolici care va fi la Baia Mare în 2009.

*

Impresii:

* "INTC de la Șumuleu a reprezentat pentru mine o prima experiență de acest fel și am venit aici ghidată de credință, entuziasm și, bineînțeles, de dorința de a îmbunătăți relația mea cu Dumnezeu prin mine și prin ceilalți. Am întâlnit persoane noi, am strâns legăturile deja existente în grupul diecezan și am avut ocazia să salut prieteni vechi. În câteva cuvinte, mi-am întărit convingerea că a trăi împreună cu ceilalți e vocația mea aici pe pământ. În urma discuțiilor am realizat că nu contează naționalitatea sau ritul, ci credința în același Cristos. Am avut ocazia de a mă ruga, de a mă forma, de a asculta experiențele altor tineri, dar și de a mă distra, adică cam tot ceea ce are nevoie un tânăr în ziua de azi. Cu toții ne-am bucurat în mod deosebit de prezența celor doi episcopi ai diecezei noastre, PS Petru și PS Aurel și vreau pe această cale să le mulțumesc în numele tuturor". (Ana-Maria, Iași)

* "După cele cinci zile petrecute în Șumuleu, pot spune că sunt foarte supărată. Sunt supărată, pentru că s-a terminat așa repede. Voiam să mai dureze cel puțin încă trei sau patru săptămâni. M-am simțit excelent în mijlocul tinerilor. Am cunoscut persoane cu moduri diferite de viață și totuși ne-am înțeles grozav. Cât despre relația mea cu Dumnezeu, totul merge ca pe roate. În ultima zi, aveam o listă mare cu mulțumiri. Începând de la Dumnezeu și încheind cu vânzătoarea de «păpușoi fiert». Fiecare persoană a avut rolul ei în aceste zile pentru mine. Trebuie să mulțumesc pentru fiecare zâmbet primit, fiecare privire și fiecare strângere de mână. Duminică am luat hotărârea de a privi fiecare persoană ca pe un frate sau ca pe o soră, căci am învățat că «noi toți suntem frați». Am părăsit Șumuleul cu un rucsac de amintiri, cu un suflet încărcat de bucurie, cu o minte plină de planuri și cu un zâmbet care își făcea datoria pe chipul meu. Și, bineînțeles, trebuie să închei cu fraza: «Abia aștept vara lui 2009, pentru a merge la Baia mare!»" (Nella, Roman)

* "În ultima zi la Șumuleu... ne-am trezit dimineață și am plecat spre biserică unde, bineînțeles, am participat la rugăciunea de dimineață și apoi la sfânta Liturghie. Aceasta a fost în rit romano-catolic și, ca în fiecare zi, a fost o celebrare bilingvă, maghiară și română. Corul a fost divin... parcă au cântat îngerii cerurilor... se vedea că e ultima zi. Apoi, după sfânta Liturghie am mai stat puțin, atât cât să ne luăm rămas bun de la prieteni dragi pe care i-am cunoscut acolo... și, cu lacrimi în suflet, dar cu amintiri frumoase, am plecat spre locul unde eram cazați.. ne-am luat bagajele și toți cei din Dieceza de Iași am pornit spre gară... spre casă... dulce casă. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru vremea frumoasă". (Isabela, Iași)

* "Eu cred că a fost extrem de interesant. Programele alternative sunt o idee foarte bună. E prima dată când particip și felul în care s-a desfășurat anul acesta INTC-ul m-a convins să merg și data viitoare. Grupul de discuții a fost interesant pentru că am fost din toate părțile țării, romano-catolici și greco-catolici, români și maghiari cu idei interesante și cu păreri bine structurate". (Celina, Bacău)

* "Ca și pentru toți tinerii din Parohia "Sfânta Cruce" din Bacău, și pentru mine prezența la INTC a fost o experiență pe cât de nouă pe atât de deosebită.
Spre Șumuleu Ciuc am plecat, poate, mai mult cu gândul la distracție și la frumusețile locului despre care mi se povestiseră, mai ales că aveam să mă întâlnesc și cu ceilalți tineri din dieceză. Însă o dată cu sosirea în Miercurea Ciuc mi-am dat seama că nu sunt aici pentru a mă distra (cel puțin nu în totalitate), ci pentru a fi alături de ceilalți tineri cu dorința de a face un pas mare spre reconciliere.
Nu am fost doar tineri romano-catolici, ci și greco-catolici; nu am fost doar români, ci și maghiari sau străini (italieni, germani), însă toți am venit pentru a da mărturie despre Cristos, despre frăția în Cristos. De altfel și tema întâlnirii a fost "Voi toți sunteți frați" ("Ti mindnyájan testvérek vagytok"). În aceste zile petrecute la Șumuleu Ciuc s-au adunat adevărații frați indiferent de rit sau naționalitate, aici nu ne-am mai arătat cu degetul "uite ce face românul (ungurul)"; aici am învățat - în multele din programele alternative ce ni s-a pus la dispoziție - cum să trăim ca frați.
Dacă ar trebui să scot ceva în evidență, ar fi cateheza ținută de preotul greco-catolic Orosz Istvan: el ne-a învățat ce înseamnă reconcilierea cu Dumnezeu și cu noi înșine, reconcilierea cu aproapele și reconcilierea între comunități, biserici, națiuni.
Un plus la organizare îl aduc, bineînțeles, serata culturală (festivalul diecezelor prin cântecele, dansurile și scenetele pregătite de tineri), dar și alte programe alternative precum dansurile populare, diverse scenete sau filme ce au făcut această întâlnire mai atractivă. Și cum fiecare pădure are uscăturile ei, vineri seara s-a simțit din plin acest lucru (vorbesc de organizare): la Te Deum nu am înțeles mai nimic, iar la concursuri de imnuri a fost un soi de "mai facem - nu mai facem" pentru că nu se știa unde va avea loc concursul: în biserică sau la scena din curte (cred că a fost din vina noastră pentru că era să rupem scena la festivalul diecezelor), însă în afară de această mică "greșeală" totul a fost foarte bine.
Fraza de la încheiere este un citat de la impresiile de duminică spuse de o prietenă: "Am avut ocazia să închei noi prietenii și să le consolidez pe cele vechi", iar la plecare am avut o mare satisfacție: aceea de a fi făcut un mare pas spre reconciliere". (Eduard, Bacău)

* "La INTC m-am simțit foarte bine pentru că am avut posibilitatea să cunosc persoane noi din diferite orașe și am căpătat experiența pe care, dacă voi avea ocazia, o voi împărtăși și celorlalți!" (Diana, Iași)

* "Pentru mine Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic de la Șumuleu Ciuc este o experiență unică care și-a impregnat amprenta în viața mea într-un mod deosebit. De aceea mi-aș dori să nu fie ultima de acest gen. Nu regret nimic din tot ceea ce am trăit zilele acestea, ci doar faptul că a trecut timpul foarte repede.
Mi-a plăcut faptul că am avut un program diversificat cu posibilitatea de a alege între activitățile alternative care au fost interesante. Nu pot să nu amintesc de catehezele de dimineață care atunci când le citeai în program păreau obositoare pentru acea oră, însă care ulterior s-au dovedit a fi foarte interesante și degajate.
Unul din momentele care mi-au plăcut cel mai mult a fost întâlnirea în grupuri mici pentru că aici am avut ocazia să mă împrietenesc cu tineri din toate colțurile țării cu care am discutat, am cântat și m-am jucat. Mi-a plăcut aici că pe zi ce trecea eram din ce în ce mai mulți și bineînțeles în ultima zi a fost apogeul pentru că atunci ne cunoșteam mult mai bine și chiar ne părea rău că trebuia să ne despărțim, însă sper să reușim să ținem legătura.
De asemenea, mi-a atras atenția corul care ne-a ajutat să trăim altfel sfintele Liturghii.
Acum aștept cu nerăbdare următoarea întâlnire de la Baia Mare". (Emilia, Roman)

Ana-Maria Doboș & Lidia Mihai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat