Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Pelerini la Cacica

Pus sub semnul cuvântului lui Dumnezeu și al sfintei Fecioare Maria, pelerinajul de anul acesta de la Cacica (14-15 august) a avut un caracter special. Nota deosebită a fost dată de împlinirea a 120 de ani de când în dieceza noastră, la Butea, a fost adusă prima statuie a sfintei Fecioare Maria de la Lourdes.

În acest sens, special a fost și pelerinajul tinerilor. Aceștia, încă de dimineață, însoțiți de către preoți, de persoane consacrate și de animatori s-au adunat la locul dintre serpentine unde, la ora 12.00 l-au întâmpinat pe episcopul Petru Gherghel. Au fost prezenți circa 350 de tineri din parohiile diecezei. O dată sosit, tinerii i-au urat Preasfințitului bun venit prin cântul atât de cunoscut și iubit la Cacica: "Fecioara la munte" și l-au rugat să-i însoțească în pelerinajul lor spre Cacica. Înainte de a porni pe jos spre Cacica, tinerii s-au rugat împreună cu Preasfințitul Ora medie, apoi Preasfințitul a binecuvântat statuia sfintei Fecioare Maria de Lourdes, oferită de către părinții carmeliți de la Luncani, statuie pe care tinerii au purtat-o pe umeri până la sanctuarul Maicii Domnului din Cacica. Gestul a fost plin de semnificație și pentru faptul că, prin rotație, statuia a fost purtată de fiecare parohie în parte, prin reprezentanți. Pe drum, animați de Preasfințitul, tinerii s-au rugat și au cântat, invocând ajutorul sfintei Fecioare.

Ajunși în sanctuarul din Cacica, în biserică a avut loc o celebrare a cuvântului, urmată de o scurtă omilie a episcopului, în care a subliniat rolul de mijlocitoare a sfintei Fecioare Maria, precum și invitația de a conștientiza că suntem copiii ei. După celebrarea din sanctuar fiecare tânăr și-a găsit un loc de cazare, cei care au dorit și-au purificat sufletele prin sacramentul spovezii, apoi au participat la programul comun fixat deja din timp la sanctuarul din Cacica. A urmat Calea sfintei cruci, de asemenea animată de către tineri. Aici, câte un tânăr a purtat crucea în jurul sanctuarului, iar alții au citit de la altar textul stațiunilor.

Un alt moment important al pelerinajului l-a constituit Liturghia de la ora 18.00, animată ca de obicei de către tineri, seminariști și persoane consacrate. Ei au format corul, au citit lecturile și au proclamat intențiile la rugăciunea credincioșilor. De asemenea, i-au ajutat pe preoți la distribuirea sfintei Împărtășanii semnalându-le prezența printr-un steguleț.

Liturghia a fost prezidată de către PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, alături de care au concelebrat pr. Ioan Ciuraru, provincialul Provinciei Franciscane "Sf. Iosif" din Moldova, pr. Romuald Bulai, parohul de Cacica, precum și un mare număr de preoți. La sfârșitul Liturghiei, tinerii prezenți și-au făcut simțită prezența printr-un strigăt tineresc la invitația pr. Felician Tiba, cel care a coordonat anul acesta pelerinajul tinerilor.

Pr. Lucian Farcaș, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, predicatorul de anul acesta de la pelerinaj, după ce a explicat obiectiv momentul primei minuni făcute de Isus la nunta din Cana Galileii, i-a invitat pe tineri să descopere motivul adevărat pentru care au ales să vină în pelerinaj. "Dacă tinerii de astăzi sunt într-o criză existențialistă, să nu se mulțumească nefăcând nimic, ci, asemenea sfintei Fecioare Maria, la nunta din Cana, să aprindă o lumină, să alerge la Cristos, cel care poate să transforme apa în vin, cel care este izvorul harului".

Vigilia mariană, în cadrul căreia s-a binecuvântat lumânarea de la care doisprezece tineri au împărțit lumină la pelerinii prezenți, rugăciunea Vesperelor, precum și cea a Rozariului au fost de asemenea momente animate de către tineri. Un tânăr, un copil, un adult, un seminarist și o soră au condus pe rând câte unul din cele cinci mistere de slavă ale Rozariului. Nu a lipsit nici anul acesta procesiunea cu lumânările aprinse din jurul sanctuarului. La vigilie au fost prezenți deopotrivă, PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Anton Coșa, episcop de Chișinău.

În continuare, pe parcursul nopții, tinerii s-au unit în cânt și rugăciune trăind astfel intens solemnitatea Adormirii Maicii Domnului. Tot la altarul amenajat afară, la inițiativa Oficiului pentru Cateheză, a fost proiectat un film documentar despre Lourdes, locul în care, în 1858, sfânta Fecioară Maria a apărut Bernadetei Soubirous. Inițiativa a venit și în sprijinul celor care în perioada 4-15 septembrie vor participa la pelerinajul diecezan de la Lourdes, dar și a acelora care au fost dornici să vadă locul binecuvântat al Lourdes-ului.

Ziua de 15 august a debutat cu sfânta Liturghie de la ora 6.00, având celebrant principal pe pr. Iulian Kropp, paroh de Târgu Frumos, după care au urmat celelalte Liturghii: în limba polonă, germană, maghiară și în rit bizantin, greco-catolic.

La ora 07.30, în biserică, s-a celebrat sfânta Liturghie în ritul greco-catolic, prezidată de pr. Gavril Pop, protopop de Gherla; omilia a fost ținută de pr. Gheorghe Florea, Parohia "Sf. Gheorghe" din Cluj Napoca. Au mai concelebrat: pr. Mihai Vătămănelu, paroh de Carei; pr. Teodor Gecășan, Parohia Biertan, jud. Sibiu; pr. Mihai Alexie, Parohia Bacabanț (Alba-Iulia); pr. Grigore Pop, Parohia Dănești-Negreia, jud. Maramureș; pr. Darius Crișan, de la Blaj.

La ora 08.00, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba maghiară, prezidată de pr. Roman Janos, din Satu Mare. Au concelebrat: pr. Jaki Teodoz, de la Györ (Ungaria), și pr. Sebastian Mirciov, din Timișoara.

La ora 09.15, în biserică, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba polonă, prezidată de pr. Marius Stanislau Bucevschi, paroh de Solonețu Nou (SV).

La ora 09.15, la grota Maicii Domnului de la Lourdes, s-a celebrat sfânta Liturghie în limba germană, prezidată de pr. Benedin-Johann Proschinger.

La ora 11.00 a început Liturghia solemnă a pelerinajului. Alături de celebrantul principal, PS Petru Gherghel, au concelebrat PS Aurel Percă, PS Anton Coșa, pr. Ioan Ciuraru, pr. Romuald Bulai, parohul comunității din Cacica, precum și un mare număr de preoți (aproape 65). Au fost prezenți, pe lângă credincioșii în număr deosebit de mare, autorități locale și județene, precum și din afara țării, din Polonia.

În cadrul predicii, PS Anton Coșa a insistat asupra rolului de mijlocitoare a Mariei și i-a invitat pe cei prezenți să alerge la Maria cu multă încredere. Mamele, spunea Preasfințitul au marea misiune de a-i aduce pe copii la Dumnezeu. Cu toții, adunați în jurul Mariei, trebuie să formăm "civilizația iubirii". La final pr. Romuald Bulai, parohul comunității din Cacica, a mulțumit tuturor celor prezenți invitându-i ca în continuare să rămână statornici în chemarea lor de creștini și de fii ai Mariei.

Pr. Lucian Farcaș, profesor la Institutul Teologic din Iași, predicatorul de anul acesta al pelerinajului, prin stilul și cuvintele alese, a reușit să ajungă în sufletul multor oameni, aspect vizibil în multele spovezi care s-au făcut pe parcursul celor două zile.

La Cacica pelerinii s-au rugat, au cântat, s-au împăcat cu Dumnezeu, au descoperit-o și mai mult pe sfânta Fecioară ca mamă și pe chipurile lor se citea dorința de a reveni.

Maria îi așteaptă în continuare. Chiar dacă oficial pelerinajul s-a încheiat, el continuă prin toate acele mici pelerinaje care se organizează sâmbătă de sâmbătă.

La baza organizării pelerinajului de anul acesta de la Cacica, pe lângă parohie, au stat Oficiul pentru Pelerinaje, Oficiul pentru Tineri, Copii, Mișcări și Organizații, Oficiul pentru Cateheză și Oficiul pentru Vocații.

Mai multe imagini de la sărbătoarea din aceste zile puteți vedea pe situl www.ofmconv.ro

Pr. Felician Tiba
 


lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat