Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciucani: Consacrarea altarului și sfințirea bisericii

Într-o atmosferă de sărbătoare, PS Petru Gherghel a consacrat altarul și a sfințit biserica "Sfânta Maria Magdalena" din Ciucani, în cadrul unei Liturghii solemne din ziua de sâmbătă, 22 iulie 2006. Comunitatea din Ciucani numără astăzi 171 de familii cu 662 de credincioși, la care se adaugă cele două filiale: Berindești, cu 90 de familii și 284 de credincioși, și Dumbrăveni, cu 124 de familii și 417 credincioși.

La eveniment au participat aproximativ 30 de preoți, în frunte cu pr. Iulian Pascaru, parohul comunității, precum și numeroși credincioși din Ciucani și comunitățile vecine.

Demersurile pentru ridicarea noului edificiu au fost inițiate în urmă cu 21 de ani. Ctitorirea acestei biserici a început în 1985, prin grija părintelui Mihai Gal, care a reușit ridicarea unui edificiu măreț, cu sprijinul celor aproximativ 50 de familii din Ciucani și neținând cont de restricțiile regimului comunist, fără autorizație și fără bani, dar cu o deosebită încredere în providență, lucrând mai mult noaptea decât ziua.

"N-au lipsit bătăile, anchetele la Securitate, dar părintele, asemenea stejarului, ancorat în credința sa, le-a depășit pe toate" a menționat părintele paroh Iulian Pascaru la începutul Liturghiei de sfințire.

În dimineața de sâmbătă, 22 iulie, întregul sat fremăta de nerăbdare în așteptarea momentului care avea să încununeze munca și sacrificiile de aproximativ 20 de ani ale credincioșilor din Ciucani. Îmbrăcați în costume naționale, credincioșii l-au primit la ora 10.30 pe PS Petru Gherghel, iar la ora 11.00 a început sfânta Liturghie de sfințire a bisericii.

După ritul de început, când PS Gherghel a tăiat panglica inaugurală, a bătut cu cârja în ușă și a oferit cheia bisericii părintelui paroh Iulian Pascaru, preoții și credincioșii au intrat în biserica împodobită în straie de sărbătoare.

A urmat Liturgia cuvântului, după care ritualul propriu-zis de consacrare a altarului și de sfințire a bisericii, conform ritualului. A fost implorată binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noului lăcaș de cult, pentru ca toți aceia care se vor ruga și vor celebra Euharistia aici să beneficieze din plin de roadele harului.

Predica a fost rostită de PS Gherghel. Acesta a vorbit despre valoarea jertfei tuturor acelora care trudesc la construirea unei "case a lui Dumnezeu".

Cântările de la sfânta Liturghie, precum și implicarea în desfășurarea întregii celebrări sunt semne care mărturisesc credința puternică și statornică a catolicilor din Ciucani.

La finalul celebrării preotul paroh Iulian Pascaru a mulțumit tuturor celor care, prin sudoarea frunții lor, au contribuit la ridicarea bisericii și s-au implicat în buna desfășurare a ceremoniei de sfințire.

Sfințirea Bisericii s-a desfășurat în aceeași zi cu hramul bisericii, "Sf. Maria Magdalena".

Pr. Petrică Dăncuț

* * *

Fragment din cuvântul de întâmpinare rostit de parohul comunității

"...Un fapt atrage atenția în istoria construcției acestei biserici. Un grup de 16 femei și doi bărbați au înfruntat regimul, dorind să ajungă chiar la «tovarășul Ceaușescu» pentru a-și cere dreptul la un lăcaș de cult. Intervenția Excelenței sale Mons. Ioan Robu i-a convins să se întoarcă din București înapoi în sat și nu la Jilava, Aiud sau Sighet, unde au putrezit oasele atâtor altor eroi ai credinței.

Crăciunul, Paștele, hramul erau celebrate în noua biserică în construcție sub cerul liber. Părintele profesor Claudiu Dumea își amintește și astăzi cum celebra jertfa sfântă a Euharistiei și apa și vinul înghețau în potir, iar zăpada se depunea peste credincioșii adunați cu mic cu mare.

Căderea regimului în 1989 i-a ambiționat pe ciucăneni atât de tare, că într-un an au dat gata construcția. Pictura a fost executată de Roca D. Petru din Răducăneni în vara anului 1991...

La 17 octombrie 1994, Ciucanii a devenit parohie, prin reîntoarcerea pe aceste meleaguri a părintelui Gheorghe Farțadi (de fericită memorie). S-a ridicat și casa parohială, iar prezența permanentă în sat a unui preot a fost de bun augur pentru comunitate.

Aducerea unei orgi clasice a îmbucurat mulți ani urechile credincioșilor prin mâna iscusită a aceluia care a fost mulți ani dascălul comunității, Ion Mengheriș.

Refacerea picturii de tânărul Cristian Cojocaru din Bacău, construirea altarului și a prezbiteriului de marmură au dat o înfățișare măreață bisericii noastre. În centrul ei tronează statuia patroanei lăcașului, sfânta Maria Magdalena, opera părintelui Damian Vătămănelu.

Atrage atenția în biserică tabernacolul, operă a unui iscusit sculptor local, Grigore Meștercă...

Bunul Dumnezeu să-i răsplătească pe toți binefăcătorii acestei biserici, iar mâna binecuvântată a Excelenței voastre s-o ocrotească de toate relele".

Pr. Iulian Pascaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 iulie: Ciucani: Sfințirea bisericii "Sfânta Maria Magdalena".


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat