Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Oituz

Parohia Romano-Catolică Oituz s-a bucurat de vizita canonică a păstorului Diecezei de Iași în perioada 22-23 iulie. Parohia din Oituz este constituită din 1.526 de familii (4.206 credincioși) având ca filială și comunitatea din Ferăstrău cu un număr de 150 de familii (412 credincioși).

Vizita canonică în Parohia "Preasfânta Treime" din Oituz a început sâmbătă, 22 iulie, când episcopul, însoțit de pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și pr. Lucian Păuleț, cancellarius, a fost întâmpinat de pr. Petru Vernica, parohul comunității, de pr. vicar Mihai-Daniel Bitiușcă, de primar și de credincioși veniți special la biserică cu această ocazie. După urările de bun venit ale părintelui paroh și ale domnului primar, Preasfințitul a fost întâmpinat și de cuvintele scrise la intrarea în biserică: "Să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru că vine păstorul în mijlocul turmei sale".

După cuvântul de salut a urmat un moment de rugăciune și proclamarea pericopei evanghelice despre îndemnul adresat de Isus ucenicilor de a înainta în larg, îndemn pe care l-a adresat apoi și Preasfințitul tuturor celor prezenți.

A urmat recitarea rugăciunii Rozariului condusă de PS Petru Gherghel, căruia i s-au alăturat credincioșii, mai ales copiii. După terminarea Rozariului a urmat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh, în timp ce episcopul și ceilalți preoți însoțitori au stat la spovezi.

Duminică, 23 aprilie, programul liturgic a început cu sfânta Liturghie de la 08.00 - Liturghia copiilor. Lecturile și rugăciunea credincioșilor au fost pregătite și citite de copii, care au animat și cântarea. După sfânta Liturghie păstorul diecezei a stat de vorbă cu copiii. Preasfințitul le-a explicat că ei sunt viitorul Bisericii și că trebuie să fie asemenea florilor frumos aranjate în jurul altarului. La această întâlnire, copiii au înțeles mai mult că sunt "primăvara Bisericii".

A urmat sfânta Liturghie de la Ferăstrău (09.30). Era pentru prima oară după ani buni când cei de la Ferăstrău aveau un episcop în mijlocul lor. Cu această ocazie episcopul a sfințit și picturile ce au reînnoit biserica și au făcut-o mai curată și mai frumoasă.

Liturghia pontificală din Oituz de la ora 11.00 a început cu o procesiune solemnă de la parohie, la care au participat pe lângă episcopul diecezei, pr. paroh, pr. vicar, pr. Păuleț. La predică Preasfințitul a prezentat imaginea bunului păstor, care ne conduce și astăzi prin miniștrii săi. Atât în timpul omiliei cât și în alte momente ale vizitei canonice, episcopul a amintit deseori de PS Petru Pleșca, fost episcop de Iași, care este înmormântat în biserica din Grozești (Oituz).

După sfânta Liturghie păstorul diecezei s-a întâlnit cu tinerii din comunitatea oituzeană. Lor le-a spus că sunt "străjerii dimineții, ai speranței și ai păcii" (Papa Ioan Paul al II-lea).

După-amiază, la ora 15.00, episcopul s-a întâlnit cu membrii consiliului parohial și ai celui sinodal. După această întrevedere, le-a vizitat și pe Surorile Benedictine ale Divinei Providențe care activează la casa de copii "Maria Montini Lavezzari", admirând și capela din curtea acesteia.

Vizita canonică s-a încheiat cu Liturghia de la ora 18.00 la sfârșitul căreia episcopul a celebrat vecernia euharistică, amintind în rugăciunile sale și pe cei din Orient și rugându-se pentru pace. L-a sfârșit a dat binecuvântarea cu preasfântul sacrament. După aceasta Preasfințitul a reamintit credincioșilor principalele momente din cele două zile ale vizitei canonice. Au urmat apoi cuvintele de mulțumire ale părintelui paroh: "Noi, preoții și credincioșii din Oituz, vă mulțumim că ne-ați vizitat, că ați venit la noi. Chiar dacă suntem la granița diecezei, vă asigurăm că inima noastră bate împreună cu inima Iașiului, căci, din punct de vedere al credinței, capitala noastră este Iașiul, unde este și sediul Excelenței voastre. Îl implorăm pe Isus, bunul păstor, să vă întărească, pentru ca la rândul Excelenței voastre să ne întăriți și pe noi. Mulțumim încă o dată! La mulți ani!"

A urmat corul "Ciripelul" din Oituz care a prezentat un mic și frumos program artistic. Totul s-a încheiat cu binecuvântarea Preasfințitului în vederea dobândirii indulgenței plenare.

Au fost două zile frumoase pe care oituzenii nu le vor uita. Cu această ocazie mulți au primit sacramentul împăcării cu Dumnezeu, iar Preasfințitul a fost plăcut impresionat de numărul celor care au revenit, prin sacramentul spovezii, în turma lui Cristos, bunul păstor.

Pr. Daniel-Mihai Bitiușcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22-23 iulie: Vizită pastorală în Parohia Oituz.


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat