Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tomești: Întâlnire ecumenică

În sala de cateheză a Bisericii Catolice din Tomești a avut loc o întâlnire ecumenică de suflet între câteva familii catolice și ortodoxe, duminică, 23 iulie 2006, între orele 14.00 și 16.00.

Cu ocazia săptămânii mondiale de rugăciune pentru unitatea creștinilor din iarnă, credincioșii catolici și ortodocși au fost cuprinși de atâta entuziasm încât și-au promis reciproc să se mai întâlnească și cu alte ocazii, pentru ca relațiile de apropiere dintre cele două Biserici să nu se răcească, să nu scadă în intensitate, ci din contra să se amplifice și să se intensifice.

În cazul relațiilor dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă din Tomești promisiunile au devenit realitate și creștinii și de o parte și de alta și-au văzut visele împlinite.

Timp de două ore cei prezenți au stat la masă împreună atât preoți cât și credincioși adulți, tineri și copii, ca în familie. Au făcut cunoștință unii cu alții, fiecare s-a prezentat, s-au depănat amintiri mai vechi sau mai noi, s-au rugat împreună, experimentând în felul acesta cuvintele psalmistului: "Ce bine e ca frații să fie împreună!"

Câteva imagini foto sunt suficient de sugestive pentru a reda atmosfera frățească de care s-au bucurat în ziua Domnului, în casa Domnului și spre slava Domnului.

Pr. Pavel Chelaru

* * *

Rodiri noi în Biserici vechi...

Situată în proximitatea Iașiului, într-o zonă colinară, cu păduri de foioase și conifere, localitatea Tomești are în prezent peste zece mii de locuitori. Oamenii, care majoritatea lucrează în Iași, dar și în străinătate (Italia, cu precădere), sunt într-o conviețuire model, ortodocși și catolici de generații.

Bunele raporturi, în vremurile din urmă, au luat amploare prin directa implicare a celor doi preoți parohi, ortodox și catolic, pr. Ștefan Bitere și, respectiv, pr. Pavel Chelaru. Deschiderea granițelor pentru români, posibilitatea angajării în țări catolice de tradiție (Italia și Spania), deci o mare mobilitate socială și demografică, și nu în ultimul rând, familiile mixte confesional și etnic, impun obiectiv o reevaluare a conviețuirii între catolici și ortodocșii majoritari în Tomești. Această realitate adaugă în anii din urmă roade noi de colaborare.

Astfel, anul trecut, în luna august, a avut loc în localitatea Tomești un campus interconfesional catolic-ortodox. Manifestarea, sprijinită de Primăria locală precum și de către cele două Biserici surori, s-a adresat cu precădere tinerilor. Manifestarea a fost un succes.

De ziua Sfintei Cruci (14 septembrie), în același an, au avut loc pelerinaje comune spre crucea monument ridicată de Primărie pe Dealul Tomești. Apoi, în cadrul Săptămânii de Rugăciune din acest an (17-24 ianuarie 2006), eveniment devenit de tradiție, credincioșii s-au rugat în cele două biserici tomeștene: ortodoxă, cu hramul "Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt", respectiv catolică, cu hramul "Fericitul Ieremia Valahul".

Familiile ortodoxe și catolice sunt invitate, mai nou, să se întâlnească pentru a dezbate și a găsi soluții pentru toate problemele sociale, economice și administrative ale comunității. Prin numirea preotului al doilea în parohia ortodoxă, în persoana pr. Gabriel Enachi, la 26 octombrie 2005, se speră într-o fructificare firească și necesară a acestor relații irenice și de prietenie.

Pr. Gabriel Enachi


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat