Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Concluziile Consiliului Prezbiteral

Întrunirea Consiliului Prezbiteral a avut loc joi, 20 iulie 2006, începând cu ora 11.00 la sediul Episcopiei de Iași. La această întrunire au participat, alături de PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, 29 de membri.

După o rugăciune și un text meditativ propuse de PS Petru Gherghel s-a trecut la primul punct. Pr. Iosif Antile a vorbit de câteva concluzii cu privire la Anul Scripturii și câteva perspective (interesul pentru Biblie, cele 12 cateheze biblice propuse, lipsa materialelor în domeniul Sfintei Scripturi, necesitatea unei traduceri, continuarea lectio divina, continuarea traducerilor, organizarea cercurilor biblice, organizarea unor zile ale Bibliei, publicație cu temă biblică, traducerea Bibliei).

PS Petru Gherghel a vorbit de prelungirea Anului Sfintei Scripturi, propunându-se, pentru o aprofundare cât mai bună, ca anul 2007 să fie dedicat tot Bibliei.

S-a vorbit și despre răspândirea evangheliilor, împărțirea textelor Sfintei Scripturi cu ocazia Mirului, sfințirii caselor sau cu alte ocazii, răspândirea Bibliei, promovarea Bibliei în mod sistematic în revistă etc.

Pr. Iulian Kropp a prezentat numărul locurilor și al parohiilor care s-au înscris pentru pelerinajul de la Lourdes: 109 persoane. S-a vorbit despre faptul că se mai pot face înscrieri.

PS Aurel Percă a prezentat "Familia în atenția Bisericii, despre celebrarea sacramentului Căsătoriei", subliniind pregătirea pentru Căsătorie. S-a insistat asupra locului Căsătoriei citindu-se Codul de drept canonic și Cartea sinodală.

Despre noile așezări de parohi a vorbit PS Petru Gherghel, după criteriul anilor în misiunea de paroh, de la 40 la 10 ani și după necesitățile diverselor parohii. Este vorba despre 40 de preoți care vor fi așezați, cei mai mulți în toamnă (25-30).

Pr. Anton Săboanu a prezentat situația seminarului mic de la Bacău. După 12 ani, această instituție se mută într-o nouă clădire în Gherăești (lângă Bacău). Până în 2006 au fost 388 de absolvenți din care au ieșit 89 de preoți (47,4%), iar 220 au reușit la o facultate (60%). Construcția clădirii se apropie de final. La 18 septembrie se va face o Liturghie de deschidere la Bacău "Sfânta Cruce" (pentru că este și liceul). Se merge la Gherăești cu 102 seminariști. La 26 noiembrie 2006 se va sfinți seminarul și va fi consacrarea altarului.

La secțiunea diverse s-a discutat despre arhivarea documentelor (nomenclator pentru documente), probleme economice și despre proiectul constituțional de protejare a familiei în România.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat