Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Proiect constituțional de protejare a familiei în România

"În România poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisă doar între un bărbat și femeie". Acesta este textul care s-ar dori introdus în Constituția țării. Pentru acesta e nevoie de semnătura celor care sunt de acord cu această inițiativă. Proiectul a primit avizul favorabil din partea Consiliului legislativ (publicat în Monitorul oficial nr. 536/21.06.2006) și este nevoie de 500.000 de semnături din cel puțin jumătate din județele României pentru promovarea lui în Parlamentul României. Pentru fiecare din aceste județe trebuie obținute cel puțin 20.000 de semnături. Cei din Moldova care doresc să se semneze pot lua legătura cu parohia catolică cea mai apropiată până la 1 septembrie. Mai jos este un articol de promovare a proiectului constituțional de protejare a familiei în România.

* * *

Familia, garantul unei națiuni puternice

Pretutindeni, din orice perspectivă, știința este nevoită să accepte că există o ordine în univers. Dacă această premisă nu ar fi adevărată, știința ar fi lipsită de sens. Omul obișnuit din noi crede că premisa ordinii din știință este oarecum îndreptățită. Avem nenumărate exemple când "legile" universului odată încălcate au generat consecințe iremediabile. Pe de altă parte, luăm decizii și acționăm împotriva rațiunii și a conștiinței noastre. Dacă, totuși, experimentăm situații nefaste, haideți să apelăm la rațiune și să nu anihilăm conștiința noastră.

Sunt membru în Comitetul de Inițiativă constituit în baza legii nr. 189 din 9 decembrie 1999, privind exercitarea inițiativei legislative de către cetățenii români. Demersul nostru are ca scop păstrarea clarității și normalității în ceea ce privește înțelegerea și utilizarea publică a conceptului de familie. Dorim să realizăm acest lucru prin introducerea în Constituția României a unui text care să facă precizările necesare și anume: "În România poligamia este interzisă, iar căsătoria este permisă doar între un bărbat și femeie".

De ce amendament constituțional și nu lege? O lege poate fi liber și ușor adoptată sau abrogată unilateral de Parlament, fără a se ține seama de valorile fundamentale, morale, culturale și voința poporului. Constituția poate fi adoptată, modificată, sau abrogată, doar prin referendum național.

Constatăm frecvent că legile organice sunt lipsite de efect, deoarece nu au un conținut concis și clar, iar evenimentele cotidiene se precipită atât de repede încât legiuitorul nu face față situațiilor existente. Astăzi, mai mult ca oricând, asistăm la manifestări izolate și tendințe care subminează familia și nu sunt în concordanță cu tradiția, cultura, credința creștină și valorile fundamentale ale poporului român. Ideea că toate "tipurile de familie" sunt la fel de benefice sau sănătoase nu are nici o bază științifică și cu atât mai mult creștină. Copiii parcurg mai ușor fazele dezvoltării, sunt mai fermi în identitatea lor sexuală și se descurcă mai bine la școală, au mai puține tulburări emoționale și devin adulți mai înțelepți atunci când sunt crescuți de doi părinți de sex opus. Această concluzie susținută de o multitudine de studii efectuate în timp, demonstrează clar diferențele legate de gen în ceea ce privește creșterea copiilor. Cu alte cuvinte, bărbații și femeile contribuie în moduri diferite la dezvoltarea sănătoasă a copiilor. Aceste contribuții esențiale la dezvoltarea copilului sunt practic imposibile doar pentru un bărbat sau o femeie afirmă Greenberger, 1984. Copilul învață despre relațiile bărbat-femeie prin modelul conferit de părinții săi. Relațiile parentale le oferă copiilor un model pentru căsnicie - cea mai plină de sens relație pe care marea majoritatea oamenilor o vor cunoaște de-a lungul vieții lor.

Tinerii unisex sau bisexuali prezintă un risc sporit de depresie gravă, tulburări de anxietate generalizată, tulburări de comportament, dependență de nicotină și de droguri, gânduri și tentative de sinucidere. S-a demonstrat că studiile efectuate de cercetătorii profamilii unisex conțin erori de concepție și desfășurare și nu sunt realizate după standarde de cercetare general acceptate. Nu este corect să compari științific rezultatele obținute de la copiii din familii unisex cu rezultatele obținute de copiii din familii monoparentale, care au de suferit de pe urma divorțului, a lipsei unui tată sau a condițiilor economice. Orice cercetare științifică presupune o metodologie și tehnică experimentală care, atunci când nu sunt respectate, invalidează rezultatele oricare ar fi ele.

Așa cum spuneam anterior, practicile unisex și bisexuale nu au nici o relevanță creștină. În acest sens, îl voi cita pe pr. dr. Constantin Mihoc care spunea: "Consecințele acestor practici sunt dezastruoase pentru unitatea rânduită de Dumnezeu între bărbat și femeie, introducându-se între ei o luptă mai grozavă decât războiul civil; s-a nimicit atracția firească dintre ei, s-a rupt unitatea, din unul devenind doi, adică unul și același gen să țină locul și celuilalt, ceea ce este împotriva legii lui Dumnezeu. Fiecare din cele două părți a pornit război atât contra celeilalte cât și contra ei înșiși și, în sfârșit, ceea ce este foarte grav, războiul împotriva naturii, perpetuarea neamului omenesc nemaifiind posibilă". Desigur, sunt și alte afirmații, la fel de elocvente și care nu mai necesită comentarii. O cauză normală nu poate genera decât normalitate, cum se explică atunci faptul că familiile unisex nu pot procrea?

Poporul român cunoaște adevărul biblic încă de la apariția sa în istorie, aceasta fiind una dintre trăsăturile sale definitorii, iar Codul familiei este expresia acestei credințe. Familia este aceea care întărește civilizația și suveranitatea națională. O națiune unde familia ca instituție este puternică este ea însăși puternică și câștigă respect internațional. Instituția fundamentală care asigură supraviețuirea biologică, lingvistică, precum și a valorilor naționale este familia. Societățile care nu au respectat și promovat legile naturale de formare, dezvoltare și ocrotire a familiei au dispărut sau au fost absorbite de alte grupuri umane sau societăți care le-au respectat.

În prezent articolul 48 din Constituția României nu definește căsătoria motiv pentru care este necesar a se completa această lacună, specificându-se că aceasta este permisă numai între un bărbat și o femeie și că poligamia în România este interzisă. În felul acesta, familia ca instituție va fi protejată de actul fundamental al țării. Facem un apel la toți cetățenii români, creștini și oameni cu o morală sănătoasă, să susțină Proiectul constituțional de protejare a căsătoriei și familiei în România care se află în faza de strângere de semnături și care vrem să ajungă până la referendum și respectiv, la introducerea amendamentului prezentat în Constituție. Dumnezeu să ne ajute.

Vasile Maciuc, lector universitar, doctor în Biologie


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat