Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valencia: A V-a Întâlnire Mondială a Familiilor

Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema "Transmiterea credinței în familie", a avut loc în perioada 1-9 iulie la Valencia, în Spania, o tradiție care se reînnoiește din 1993 la inițiativa papei Ioan Paul al II-lea. Gazda viitoarei Întâlniri Mondiale a Familiei va fi Ciudad de Mexico. Din România, au participat la întâlnirea de la Valencia circa 20 de familii din diferite regiuni ale țării, cărora li s-au alăturat alte familii aflate la lucru în Spania și câțiva preoți români responsabili cu pastorația migranților.

* * *

Iubirea maternă a Bisericii lui Cristos față de societatea umană, dar mai ales față de familia creștină, s-a manifestat constant de-a lungul istoriei în activitatea ei pastorală. Grija pentru binele actual ca și pentru cel etern al membrilor familiei creștine s-a materializat nu numai în documentele Conciliului al II-lea din Vatican, ci și în documentele pontificale.

Iubirea pasionată a papei Ioan Paul al II-lea pentru viața și familia umano-creștină l-a determinat să creeze Consiliul Pontifical pentru Familie, prin Motu proprio intitulat "Familia a Deo instituita". În ziua de 9 mai 2006 s-au împlinit 25 de ani de la înființarea acestui consiliu pentru pastorația familiilor creștine. Din inițiativa papei Ioan Paul al II-lea au început să se organizeze "Întâlniri mondiale ale familiilor", din trei în trei ani, sub coordonarea Consiliului Pontifical pentru Familie.

Papa Ioan Paul al II-lea a decis ca Prima Întâlnire Mondială a Familiilor să aibă loc în anul 1994, an declarat de Organizația Națiunilor Unite ca "Anul Internațional al Familiei". Tema propusă spre dezbatere, la această primă întâlnire mondială care a avut loc la Roma, s-a intitulat "Familia, inima civilizației iubirii". A II-a Întâlnire Mondială a Familiilor s-a desfășurat la Rio de Janeiro având ca temă: "Familia, dar și compromis: experiența umanității". În anul 2000, anul Marele Jubileu, A II-a Întâlnire Mondială a Familiilor a coincis cu Jubileul Familiilor și a avut ca temă: "Copiii, primăvara familiei și a umanității". Întâlnire mondială din 2003, a patra, a fost la Manila și a avut ca temă: "Familia creștină, o veste bună pentru al treilea mileniu".

Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor s-a desfășurat anul acesta între 1 și 9 iulie la Valencia. Tema propusă cu această ocazie a fost: "Transmiterea credinței în familie". Această întâlnire mondială convocată de papa Ioan Paul al II-lea și confirmată de papa Benedict al XVI-lea s-a derulat în trei etape. Prima, la care au participat reprezentanți ai autorității ecleziale și ai laicatului, a constituit-o Congresul Internațional Teologico-Pastoral ce a dezbătut problema transmiterii credinței creștine în familie. Această întâlnire a cuprins: Congresul Familiilor, Congresul Tinerilor și Congresul Bătrânilor. A doua etapă a fost întâlnirea papei Benedict al XVI-lea cu familiile, moment de sărbătoare și de mărturie de credință, iar ultima etapă a fost celebrarea sfintei Euharistiei de papa înconjurat de cardinali, episcopi, preoți și de credincioșii participanți la această manifestare de credință.

În cadrul Congresului Familiilor, temele propuse s-au referit la familia creștină în situația actuală. Iată câteva: "Transmiterea credinței: aspecte pastorale"; "Familia și laicatul"; "Familia, doctrina socială și problemele sociale"; "Familia și demografia"; "Familia și bioetica"; "Familia și economia", precum și "Familia și ecumenismul".

În cadrul Congresului Tinerilor au fost propuse diverse teme: "Drepturile tineretului în lumea actuală"; "Tânărul în fața familiei și familia în fața tânărului" și "Tinerii, libertatea religioasă și transmiterea credinței". La meselor rotunde ce au urmat după conferințe s-au făcut dezbateri cu privire la: "Tânărul și emigrația"; "Tânărul în fața relațiilor familiale"; "Tânărul în fața adevărului și misiunea familiei"; "Libertatea religioasă în universitate" și "Tinerii, libertatea religioasă și transmiterea credinței".

La Congresul Bătrânilor au fost propuse temele: "Locul și misiunea bătrânilor în familie"; "Solidaritatea și abandonul bătrânilor"; "Spiritualitatea «inutilității»" și "Carismele bătrânilor și transmiterea credinței".

Fiecare zi a congresului începea cu Liturgia cuvântului urmată de o scurtă meditație, iar apoi se țineau conferințele. După expunerea temelor se celebra sfânta Liturghie, care încheia activitatea zilei respective. Sala de conferințe era atât de spațioasă, încât putea să ofere peste 9.000 de locuri. În ultima zi a congresului se aflau în sală peste 5.000 de persoane ce participau la conferințe, semn că tematicile propuse erau importante. Conferințele, urmărite cu interes, au accentuat importanța familie monogamice, plănuite și întemeiate de Dumnezeu ca o imagine a Sfintei Treimi. Tematicile au scos în evidență importanța vitală a familiei pentru binele și fericirea societății umane și pentru răspândirea și maturizarea credinței creștine în societatea actuală. Familia creștină, sanctuarul vieții și al iubirii autentice, este chemată să promoveze valorile evanghelice și să fie un veritabil sacrament, semn indicativ și eficient al iubirii divine salvifice pentru întreaga societate umană.

Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor a fost trăită în spirit de credință și de bucurie creștină și s-a încheiat cu celebrarea sfintei Liturghii, prezidată de papa Benedict al XVI-lea, la care au participat circa 1.500.000 de persoane. Spiritul de credință și mesajul transmis de această întâlnire mondială sunt semne evidente de speranță pentru familia creștină și pentru Biserica lui Cristos.

Pr. Iosif Enășoae,
responsabil cu Oficiul pentru pastorația familiilor și a laicilor
din Dieceza de Iași


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat