Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Administrarea Mirului

Excelența sa Aurel Percă, episcopul auxiliar al Diecezei de Iași, a prezidat Liturghia solemnă din dimineața zilei de 8 iulie 2006, la Buruienești, în cadrul căreia 262 de candidați au primit sacramentul Mirului.

Acest eveniment important în viața comunității din Buruienești s-a desfășurat într-un climat de sărbătoare și bucurie. La ora 10.40 în centrul satului, un număr însemnat de credincioși în frunte cu parohul locului, pr. Cristian Pal, și autoritățile civile, reprezentate de dl. Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești, județul Neamț, l-au primit pe episcopul Aurel Percă. După salutul oficial, episcopul s-a îndreptat spre biserica din localitate, unde, la ora 11.00, a început celebrarea sfintei Liturghii.

Cei 262 de candidații la sacramentul Mirului și-au arătat devotamentul lor față de păstorul diecezei, intonând în mod solemn cântarea arhierească Pe stăpânul și arhiereul nostru, Doamne, îl păzește, conștienți fiind de marele dar pe care episcopul îl mijlocea pentru ei de la Dumnezeu.

A fost o ceremonie frumoasă, cu o participare activă din partea tuturor celor prezenți la această celebrare; alături de Preasfințitul, au fost prezenți și 27 de preoți, fii ai satului, precum și preoții din comunitățile învecinate.

În cadrul omiliei, PS Aurel Percă a subliniat în mod profund importanța Duhului Sfânt în viața de credință a fiecărui creștin și a purtat un dialog activ cu cei care așteptau să fie miruiți.

Punctul culminant al acestui eveniment o fost momentul în care episcopul, întinzându-și mâinile asupra celor 262 de confirmanzi, a rostit rugăciunea de cerere a Duhului Sfânt: "Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de sub jugul păcatului, Doamne, tu însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, Mângâietorul; dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, duhul sfatului și al puterii, duhul cunoștinței și al pietății și umple-i pe ei cu duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul Nostru. Amin".

După această rugăciune episcopul început administrarea sfântului Mir, fiind ajutat în administrarea sacramentului de alți trei preoți: prelatul Albert Holenstein, pr. Toma Encuț, decanul de Roman, și de pr. Wilhelm Dancă, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași.

La sfârșitul Liturghiei, părintele paroh a mulțumit episcopului pentru că a binevoit să administreze această taină, iar confirmanzii, plini de Duhul Sfânt, i-au cântat din toată ființa lor "Din inimă noi vă urăm La mulți ani, să ne trăiți, să ne trăiți. Senină viață-n Domnul noi vă urmăm, să ne trăiți mulți ani!"

Pr. Cristian Blăjuț, OFMConv.


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat