Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cireșoaia: Administrarea Mirului

Satul Cireșoaia a fost cuprins de febra ultimelor pregătiri duminică, 9 iulie, încă de la primele ore ale dimineții. Oaspetele de seamă, așteptat cu nerăbdare, nu era nimeni altul decât Duhul Sfânt, care prin impunerea mâinilor Preasfințitului episcop Aurel Percă, avea să se reverse peste cei 106 copii și tineri, ca odinioară asupra apostolilor la Rusalii.

După o muncă susținută, desfășurată pe parcursul a 10 luni, sub directa îndrumare a pr. paroh Petru Beșleagă ajutat de Surorile Providenței și Surorile Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot, de doamna profesoară de religie și de alți inimoși cateheți, totul a fost bine pus la punct sub toate aspectele: cateheză, repetarea cântecelor, organizarea și pregătirea liturgică, împodobirea altarului și a satului, organizarea primirii episcopului și purificarea sufletească prin spovezile programate din timp și pe categorii de vârstă. Totul s-a derulat conform planului dinainte gândit și pregătit.

Episcopul a fost întâmpinat la intrarea în sat de un convoi de mașini și un grup de 17 călăreți îmbrăcați sărbătorește, escortat de mașina poliției. În fața Bisericii, frumos aliniați, îmbrăcați elegant și decent, purtând flori în mâini și cu vădite emoții, ascunse timid sub zâmbetele generoase așteptau candidații la Mir însoțiți de părinți și nași, precum și de aproape întreaga comunitate. Firește, nu puteau lipsi autoritățile locale, pr. paroh însoțit de decanul locului și un frumos grup de preoți și primarul orașului Slănic Moldova. N-a lipsit nici tradiționala primire cu pâine și sare.

Liturghia pontificală a început la ora 12.30, la grota din curtea Bisericii, admirabil împodobită și ea pentru un asemenea eveniment. Întreaga natură s-a înfrățit pentru a crea atmosfera tainică specifică revărsării Duhului Sfânt. A fost și soare, au fost și nori, a fost și o dulce adiere de vânt. La aceste elemente cosmice s-au adăugat credința celor prezenți, manifestată prin rugăciune și cântare, dar și emoțiile și trăirile, evident vizibile, ale candidaților la Mir.

Preasfințitul Aurel, care a administrat taina sfântului Mir, după ce a transmis salutul și prețuirea episcopului diecezan Petru Gherghel, a scos în evidență, la predica dialogată cu candidații la Mir, importanța Duhului Sfânt și a darurilor sale pentru viața fiecărui creștin, îndemnându-i pe "micii soldați ai Duhului Sfânt" să nu se teamă să-l mărturisească pe Cristos în timpurile, adesea ostile, pe care le trăim.

În cuvântul de mulțumire de la sfârșitul sfintei Liturghii părintele paroh, cu mult realism, a subliniat ca "multe buruieni au fost smulse în aceste zile și comunitatea s-a prezentat frumos, dar au mai rămas rădăcini ascunse care nu se văd" și pentru a fi smulse a cerut mijlocirea specială și permanentă a Duhului Sfânt.

Sărbătoarea s-a încheiat, însă trăirea creștină, reînvigorată de Duhul Sfânt continuă.

Pr. Viorel Ababei


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat