Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Capul lui Zidane

Aproape patru miliarde de telespectatori au privit finala campionatului mondial de fotbal. O finală încrâncenată între Italia și Franța pe pământ german. Totul a fost frumos până la capul lui Zidane. Un cap în pieptul lui Materazzi, în partea inimii și totul s-a ruinat. De la Zidane cel lăudat, care părea că va termina campionatul ca un rege, s-a ajuns atât de repede la un Zidane huiduit, eliminat prin cartonaș roșu. Mi-am amintit atunci zicala: "De la sublim la ridicol nu-i decât un pas". Un pas pe care jucătorul în cauză l-a făcut cu atâta ușurință. Și totuși Zidane a fost declarat cel mai bun jucător al acestui campionat mondial de fotbal. E un caz în care se poate vedea foarte clar că oamenii numesc pe cineva bun, ținându-se cont doar de picioarele jucătorului și nicidecum de sufletul său sau de inima lui. Dacă știi să faci fente cât mai interesante, dacă știi să dai goluri cât mai multe, nu mai contează, poți lovi cu capul pe cineva, poți să-i dai cu coatele și ești numit cel mai bun.

Într-o zi Isus a fost interpelat cu cuvintele "Învățătorule bun" și el a replicat: "De ce mă numești bun. Singur Dumnezeu este bun". Deși avea dreptul să se lase numit cu astfel de cuvinte, fiind Fiul lui Dumnezeu, n-a acceptat cu ușurință acest mod de interpelare, din motiv că cel care i s-a adresat nu credea probabil în divinitatea sa.

Văzând lovitura cu capul, în dreptul inimii, am stat și m-am întrebat de ce l-a lovit în zona inimii și nu în altă parte. Poate pentru că de acolo, "din inimă, după cum spune Cristos, ies gândurile rele, uciderile, necurățiile, furturile, mărturiile mincinoase, blestemele", adică tot ceea ce îl întinează pe om. Jucătorul italian l-a jicnit profund cu niște cuvinte mizerabile pe Zidane. Din inima lui au ieșit cuvinte spurcate pe care i le-a adresat adversarului și acesta a făcut ceea ce a făcut. Numai că arbitrul n-a luat în calcul decât lovitura cu capul, pentru că aceasta a fost prea vizibilă. N-a luat în calcul și lovitura cuvintelor, care, să recunoaștem, în unele cazuri, dor mai tare decât lovitura fizică a unui cap, sau a unei palme.

Când ești privit de atâta lume, mi se pare că trebuie să fii controlat în toate gesturile tale. Măcar de ochii lumii se impune un anumit comportament dacă nu ai și alte motivații interioare, motivații religioase. De fapt, când nu se mai ține cont de privirea lui Dumnezeu, de ce s-ar mai ține cont de privirea lumii?

Nu l-am văzut pe Zidane ieșind cu ceilalți jucători pentru a-și primi medalia de argint. Fie că i-a fost rușine să mai apară în public, fie că regulamentul nu i-a permis. Materazzi în schimb a ieșit în rând cu toți ceilalți. A primit medalia de aur, a așezat-o cât mai vizibil, în dreptul inimii, sărutând-o cu acele buze care odinioară rosteau cuvinte de insultă.

A mai trecut un campionat. Ce păcat că Zidane l-a încheiat în acest mod!

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat