Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii de la Întâlnirea Mondială a Familiilor

Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor, cu tema "Transmiterea credinței în familie", a avut loc în perioada 1-9 iulie la Valencia, în Spania, o tradiție care se reînnoiește din 1993 la inițiativa papei Ioan Paul al II-lea. Gazda viitoarei Întâlniri Mondiale a Familiei va fi Ciudad de Mexico.

Din România, au participat la a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor la Valencia circa 20 de familii din diferite regiuni ale țării, cărora li s-au alăturat alte familii aflate la lucru în Spania și câțiva preoți români responsabili cu pastorația migranților.

Pentru un scurt bilanț al acestei experiențe, redacția Radio Vatican a contactat la Valencia delegația României, imediat după sfânta Liturghie. Copleșiți de amploarea evenimentului, interlocutorii noștri ne transmit frânturi din mulțimea impresiilor acumulate în aceste zile, prea intense ca să poată fi redate doar în câteva cuvinte.

"La încheierea acestui moment deosebit de important pentru Biserică și pentru familie pot să spun că a fost cu adevărat un har al lui Dumnezeu pentru toți, pentru noi. Impresionant, am văzut atâția tineri cum n-am văzut de foarte mult timp; toate străzile erau pline, o participare deosebită la încheierea acestui congres. S-a subliniat încă o dată că familia este viitorul omenirii; au fost foarte multe aplauze atunci când Sfântul Părinte a insistat că aceasta este de fapt voința lui Dumnezeu și binecuvântarea sa pentru acest pământ. Familia fondată pe căsătorie.
Ne-am bucurat că am putut participa și noi cei din România ca o delegație mixtă. Tuturora un gând de speranță pentru viitor pentru că dacă vom iubi familia vom iubi și viitorul nostru, al Bisericii și al omenirii". (PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iași, reprezentant al Conferinței Episcopilor din România)

"În zilele acestea am fost împreună cu toată Biserica Catolică aici, la Valencia; cei care au reprezentat diversele țări de pe toate continentele au reprezentat cu adevărat Biserica Catolică. Dincolo de faptul că s-au reunit aici toți responsabilii familiilor rămâne un lucru fundamental: celula de bază a societății este familia, dar această celulă a societății este inclusiv cea de bază în Biserică pentru că modelul pentru Biserică este familia din Nazaret: Maica Domnului, Iosif, pruncul Isus. Dacă bunul Dumnezeu ne-ar binecuvânta la noi în țară să avem familii sfinte, cu siguranță putem să sperăm la un viitor mai bun. Eu mă bucur că au putut să participe și un grup de greco-catolici la această întâlnire alături de întreaga Biserică Catolică. Binecuvântarea Domnului să vină peste toate familiile din țara noastră; de-altfel această binecuvântare Sfântul Părinte a transmis-o familiilor din întreaga lume". (PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea)

"Am încercat să organizăm o prezență catolică românească la acest eveniment deosebit pentru Biserica noastră, pentru comunitățile noastre. Am reușit să participăm aici cu reprezentanți români atât din țară cât și români care lucrează în Spania. Cu toții au rămas foarte încântați, ne-am rugat pentru familiile de aici care trec prin dificultăți; pentru altele care sunt deja cu realizări îi mulțumim Domnului și purtăm în inimile noastre și pe cei pe care i-am lăsat acasă.
Mesajul Sfântului Părinte este în primul rând de încurajare pentru familii în toate circumstanțele actuale ale istoriei. Un mesaj de sprijinire al familiei așa cum ne-a revelat-o Dumnezeu, așa cum ne învață Sfântă Biserică și așa cum familiile creștine susțin toată comunitatea creștină mai ales într-o lume în care sunt grupuri mai micuțe care încearcă să introducă alternative care sunt în afara voinței lui Dumnezeu și nu pot să conducă spre binele și fericirea oamenilor și a familiilor". (Pr. Leonard Diac, responsabil cu pastorația românilor catolici din Madrid)

"Arhitectura modernă, să-i spunem totuși futuristă, a târgului de arte și științe a reprezentat fundalul spațiului imens inundat de soare în care s-a celebrat marea întâlnire de rugăciune și credință a credincioșilor strânși în jurul papei, familii catolice care au adus mărturia credinței lor, familii normale, de toate vârstele și din întreaga lume, familii de persoane care se iubesc, care nutresc credința că Dumnezeu le-a dat un mare dar, darul unei iubiri fidele capabile de a se dărui și de a dărui viața, capabile de primire și solidaritate și care se angajează să păstreze acest dar și pentru aceasta se roagă lui Dumnezeu. Aceste familii din fericire sunt foarte numeroase și întâlnirea de la Valencia a spus-o încă o dată. A spus că iubirea creștină este posibilă. Sunt numeroși însă și cei care nu au cunoscut acest dar sau l-au pierdut. Adesea suferă enorm din această cauză. Mulți dintre ei consideră că afirmarea priorității libertății individuale corespunde mai bine situației din societatea de astăzi și de mâine mai mult chiar decât de insistența contra curentului pe valoarea fidelității și a stabilității. Când a fost ales orașul Valencia pentru această întâlnire era de neînchipuit că Spania avea să devină unul din locurile cele mai dramatic expresive ale acestei situații de alternativă în fața viitorului prin coprezența unei tradiții catolice antice și a unei legislații orientate într-o direcție cu totul diferită. Cuvintele papei au fost clare și senine. Să spui ceea ce crezi este o datorie. Pentru papa este o misiune, nu e intenție polemică; este vorba de a face înțeles ce este cu adevărat în joc. Este în joc unul dintre locurile fundamentale, mai mult locul cel mai original al experienței de iubire și de calitate și bunătate a raporturilor umane și acest lucru este un bun prea mare pentru toți ca să poată fi dat deoparte, un bun de ocrotit pentru prezent și pentru viitor, pentru că din nefericire societatea îl poate pierde sau îl poate vedea atât de rar încât să-l considere excepțional și nu atât un punct de referință obișnuit. Biserica, familiile catolice, toate persoanele de bunăvoință, de orice confesiune și credință trebuie să contribuie, dincolo de o proclamație de principiu. Stă însă pastorația de fiecare zi și mărturia vieții, acea mărturie întocmai care, în ciuda marilor dificultăți, permite transmiterea valorilor pozitive de la o generație la alta, de la o persoană la alta. Ne dorim ca Valencia să fie un mesaj de speranță pentru toți cei care în mod umil și concret, în orice parte a lumii, se angajează pentru ca iubirea să-și găsească o cale de a se păstra și manifesta. Acesta este de fapt semnul care arată că persoana umană este chipul lui Dumnezeu". (Pr. Frederico Lombardi, directorul general Radio Vatican)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat