Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel despre întâlnirea Mondială a Familiilor

"Distrugerea familiei înseamnă distrugerea structurii fundamentale a societății...Fără familie nu poate exista viitor nici speranță de viață; nu poate fi constituită societatea...Familia, leagănul vieții și al societății este amenințată", afirmă episcopul Petru Gherghel prezent la Cea de-a V-a Întâlnire Mondială a Familiilor în curs la Valencia. Episcopul de Iași, delegat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, este însoțit de trei preoți din țară și de alți trei aflați în Spania, precum și de 20 de familii din cele trei regiuni istorice ale țării. În ampla relatare transmisă la Radio Vatican din Valencia, în ziua de 7 iulie, PS Petru Gherghel lansează un apel presant: "Iubiți familia, apărați-o; de ea depinde binele țării și al Bisericii".

"Valencia a devenit pentru o săptămână capitala mondială a familiei. Un număr impresionant de cardinali, episcopi, preoți, persoane consacrate și mai ales familii, peste 6.000 de persoane din toate continentele au răspuns la inițiativa regretatului Sfânt Părinte Ioan Paul al II-lea din ziua de 22 februarie a anului 2005, nu cu mult înaintea morții sale, inițiativă preluată cu fidelitate din partea actualului papă Benedict al XVI-lea, de a celebra Cel de-al V-lea Congres Internațional al Familiei, cu tema "Transmiterea credinței în familie", la Valencia, în Spania. Dieceza de Valencia s-a bucurat să ofere nu numai credincioșilor din teritoriul său sau numai celor din Spania - Spania regilor catolici, care trece actualmente printr-o criză tulburătoare privind sacralitatea și demnitatea familiei -, ci și tuturor credincioșilor din întreaga lume, legi, noțiuni clare și de extremă valoare din partea magisteriului Bisericii, din partea personalităților universitare și mai ales din partea diferitelor familii prezente la acest congres despre această instituție divină bazată pe sacramentul Căsătoriei. Desacralizarea și laicizarea societății a introdus un curent periculos și ucigător în stare să producă un dezastru social: distrugerea familiei înseamnă distrugerea structurii fundamentale a societății, distrugerea viitorului.

Congresul familiilor a avut menirea să atragă încă o dată atenția asupra pericolului distrugerii structurii propriei existențe: fără familie nu poate fi viitor și nici speranță de viață, nu poate fi constituită societatea. La Valencia nu au venit numai experți, oameni ai Bisericii sau ai științelor sociale care să vorbească despre frumusețea familiei, ci au venit și părinți împreună cu copiii lor ca să dea mărturie despre această frumusețe a leagănului și a sanctuarului vieții. Copiii au avut întâlnirile lor. Tinerii catolici s-au reunit să dea mărturie despre trăirea și speranțele lor și să prezinte mesajul lor. Congresul pastoral al familiilor a demonstrat încă o dată solidaritatea creștinilor catolici și nu numai pentru apărarea vieții și a viitorului ei. În mulțimea familiilor din toată lumea se află aici la Valencia și familii din diferite părți ale României: Ardeal, Moldova și Muntenia - douăzeci de familii care au putut vedea în desfășurarea congresului pentru familii un program forte și fundamental pentru viitorul Bisericii și al societății române. Intrată recent între țările libere ale Europei, România a început să cunoască din plin marile avantaje ale libertății, bogăția atâtor valori, dar, în același timp, să cunoască și să întâmpine mai mult urmările nefaste ale liberalismului necontrolat și ale secularismului obsedat de materialism și egoism. Într-un asemenea context, familia, celula de bază a societății, este atacată din toate părțile și suferă mutații serioase. Tocmai pentru a înfrunta cu mai mult curaj și cu mai multă conștiință asemenea probleme, Biserica și societatea din România au nevoie de cunoașterea experienței altor Biserici și altor țări, și mai ales de întărirea conștiinței că pentru un viitor fericit există o singură cale: calea familiei.

Cred că mica delegație din România va împărtăși cu bucurie experiența pe care a trăit-o și pe care o trăiește aici împreună cu celelalte familii venite din întreaga lume. Întâlnirea cu atâția creștini, cu mulțimea de familii reprezentând culturile țărilor de unde provin, cu valorile creștine prezentate la congres și în celelalte manifestări religioase și culturale, ascultând problemele dezbătute și împărtășind experiențele pozitive și negative ale celorlalți, cei care au putut participa la această întâlnire mondială au putut constata un lucru comun: viitorul cetății este profund legat de familie, viitorul e în mâinile ei. De misiunea acestei celule depinde transmiterea credinței generațiilor viitoare, mai exact copiilor. Așteptăm cu bucurie sosirea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea la Valencia, pentru a încheia acest act de credință și a sublinia cu forța mandatului și a responsabilității sale rolul familiei creștine în transmiterea credinței generațiilor viitoare. Cuvântul său autorizat va întări convingerea că familia este fundamentul societății și viitorul omenirii și al credinței. Delegația noastră, formată din trei preoți din țară și din alți trei care lucrează în Spania, precum și din 20 de familii din diferitele regiuni ale țării, va încerca să transmită pe diferite căi mesajul Congresului Mondial al Familiei, îndemnând pe toți la un curaj nou pe drumul binecuvântat al credinței și la o nouă speranță în viitorul omenirii prin familie. Prin intermediul Radioului Vatican îndrept un apel către toți confrații episcopi din țară, către toți preoții și persoanele consacrate, dar mai ales către toate familiile creștine din țară, o chemare sfântă: Iubiți familia, apărați-o, de ea depinde binele și viitorul țării și al Bisericii".


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat