Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Hirotoniri de preoți (II)

Pentru prima dată de când a fost consacrată, catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a fost joi, 29 iunie 2006, în solemnitatea Sfinții Apostoli Petru și Paul, începând cu ora 11.00, gazda hirotonirii întru preoție a 18 diaconi de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.

La Liturghia de hirotonire PS Petru Gherghel i-a avut alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, prelatul Albert Holenstein (Austria), Mons. Giuseppe Baldas, responsabil al Centrului Misionar din Gorizia (Italia), pr. Ioan Ciuraru, provincialul Franciscanilor Minori Conventuali din România, profesori de la institutele teologice din Iași, împreună cu pr. rector Wilhelm Dancă, și de la cel din Roman, preoți din țară și străinătate. Lor li s-au alăturat în rugăciune părinți și apropiați ai candidaților, călugări și călugărițe, precum și numeroși credincioși.

După ce s-au întărit sufletește prin exercițiile spirituale desfășurate la Mănăstirea "Don Orione" în perioada 18-25 iunie sub îndrumarea pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și după ce miercuri, 28 iunie, au depus în prezența PS Aurel Percă profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic doar câteva ore îi mai despărțeau pe cei 18 diaconi de momentul pe care l-au așteptat ani de zile, hirotonirea ca preoți ai Bisericii Romano-Catolice.

Joi, fiind și sărbătoarea Sfinții Apostoli Petru și Paul, încă de pe la ora 9.00 se puteau vedea apropiindu-se de noua catedrală romano-catolică, centrul Diecezei de Iași, credincioși veniți din diferite colțuri ale Diecezei de Iași, sau de peste hotare, pentru a participa la sărbătoarea fiului, rudei, prietenului sau pur și simplu dornici să fie alături de cei 18 diaconi, ce urmau a fi hirotoniți preoți, 14 pentru Dieceza de Iași și patru pentru Arhidieceza de București.

La ora 10.50 a pornit procesiunea având în față crucea procesională, urmată de ministranții care duceau lumânările, lectorii și acoliții, apoi au urmat preoții din parohii, diaconii, vizibil cuprinși de emoție, apoi profesorii. Procesiunea a fost încheiată de episcopi.

Ajunși în catedrală, la începutul sfintei Liturghii PS Petru Gherghel și-a început cuvântul de salut îndreptat mai ales către tinerii care urmau să primească sacramentul sfintei Preoții: "Doamne la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice... Știu în cine am crezut și sunt sigur". Amintind de faptul că Biserica trăiește bucuria solemnității Sfinții Apostoli Petru și Paul, atât pentru Orient, cât și pentru Occident, solemnitatea "sfinților coloane ale Bisericii, cei care ne-au lăsat aplicat testamentul lui Isus", Preasfințitul a spus în continuare că "Biserica noastră locală, Arhiepiscopia de București și Episcopia de Iași, trăiește și ea o mare bucurie, astăzi primește în rândurile preoților o nouă serie, 18 noi preoți. O mare bucurie, o bucurie pe care o exprimă acești tineri alegând să-i urmeze pe cei doi apostoli, să se înscrie în colegiul celor care vestesc evanghelia".

După proclamarea Evangheliei, fiind invitați să se apropie de altar, cei 18 candidați au răspuns "Prezent!" la auzirea numelui și au făcut un pas în față.

În cuvântul de învățătură PS Aurel Percă a amintit de martiriul sfinților apostoli Petru și Paul, "martiriu care ne invită la reflecție serioasă asupra a ceea ce înseamnă dragostea, iubirea față de Cristos și, mai ales, fidelitate față de Cristos. În același timp martiriul ne pune o întrebare: noi suntem gata să dăm mărturia supremă despre Cristos, suntem gata să ne dăm viața pentru cauza lui Cristos, suntem gata de act eroic în manifestarea credinței pe care o purtăm în sufletele noastre?". Preasfințitul a exprimat bucuria Arhidiecezei de București și a Diecezei de Iași, care-i vor primi în rândul păstorilor lor pe cei 18 preoți tineri care au primit din partea lui Cristos mandatul oficial pentru a-l sluji, pentru a predica evanghelia și a da mărturie despre credința în Fiul lui Dumnezeu.

În continuarea predicii, Preasfințitul Percă, bazându-se pe textele de la liturgia cuvântului, a arătat ce au însemnat cei doi apostoli în viața Bisericii și care este misiunea preotului astăzi, "mai ales în zilele noastre, când ni se cere o mărturie fermă, eroică pentru credință". Amintind de chemarea lui Petru, Preasfințitul a spus că "întotdeauna Cristos îi cheamă pe cei umili, pe cei smeriți, toată Sfânta Scriptură este o mărturie în această privință: că Dumnezeu își fixează privirea asupra celor umili, celor mici, cărora le încredințează misiuni deosebite... Cristos nu-i cheamă pe cei sfinți, dar cheamă pentru a-i sfinți pe cei chemați". În continuare a vorbit despre misiunea preotului, aceea de a transmite credința Bisericii din generație în generație, "misiunea preotului trebuie să fie fidelă acestui adevăr: să proclame cu mult curaj că Isus Cristos este Fiul lui Dumnezeu, să vestească tuturor oamenilor că Isus este singurul mântuitor al omului".

După ce candidații au declarat înaintea poporului că vor să-și asume misiunea preoției, episcopul a primit din partea diaconilor promisiunea de ascultare și respect. În timp ce aspiranții la preoție erau prosternați cu fața la pământ, corul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", care a susținut cântările la această celebrare, a intonat "Litania tuturor sfinților". A urmat apoi impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare. În continuare, cei hirotoniți au îmbrăcat stola și ornatul, au primit ungerea cu sfânta crismă, le-au fost înmânate patena și potirul, iar apoi au primit sărutul păcii.

Încredințându-le patena și potirul pentru jertfa euharistică, PS Petru Gherghel s-a adresat candidaților cu aceste cuvinte: "Primește darul poporului sfânt care trebuie oferit lui Dumnezeu. Dă-ți seama de ceea ce vei săvârși, fii pătruns de ceea ce vei face și orânduiește-ți viața după misterul crucii Domnului".

La finalul sfintei Liturghii, pr. nou-sfințit Petru Tamaș, din Parohia Gherăești, în numele tuturor colegilor, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul chemării la sfânta Preoție, "lui Dumnezeu care ne-a chemat nu pentru vrednicia noastră, ci din voința și planul său", apoi le-a mulțumit episcopilor prezenți, profesorilor, familiilor, care "pentru noi veți rămâne întotdeauna primul seminar. Acolo, acasă, în familie, la sânul dumneavoastră, dragi părinți, am auzit pentru prima dată vorbindu-se despre Dumnezeu... dumneavoastră ne-ați învățat să ne însemnăm cu sfânta cruce, dumneavoastră ne-ați vorbit pentru prima dată de Isus, ne-ați învățat primele rugăciuni, ne-ați învățat să o iubim pe sfânta Fecioară... cu trudă, cu sacrificii și cu multe rugăciuni, ne-ați însoțit în toți acești ani". A mulțumit apoi și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării (binefăcători, seminariști, persoane consacrate ceilalți credincioși etc.).

Transmițând cuvântul de salut din partea ÎPS Ioan Robu, PS Cornel Damian a amintit de Ziua Mondială de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților (desfășurată anul acesta în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, la data de 23 iunie) și de mesajul Sfântului Părinte pentru această zi care a avut motoul: "V-am numit pe voi prieteni". PS a spus preoților nou-sfințiți că ei sunt aleși ca prieteni ai lui Cristos și ca buni prieten înseamnă să dea dovadă de devotament, sinceritate, deschidere, sensibilitate față de problemele și nevoile lumii. PS a subliniat acest lucru: "Cristos va ales astăzi preoți și alegându-vă preoți v-a ales prieteni ai săi".

PS Petru Gherghel i-a felicitat apoi pe toți preoții care și-au sărbătorit în această zi ziua hirotonirii lor, i-a felicitat apoi și pe cei care poartă numele de Paul sau Petru.

Această zi reprezintă o zi importantă pentru PS Gherghel și pentru că în această zi își sărbătorește numele și aniversarea zilei sfințirii întru preoție, după ce cu o zi înainte, 28 iunie, a împlinit vârsta de 66 de ani.

Alături de episcopi, la sfârșitul Liturghiei, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială: "Prin impunerea mâinilor mele de preot nou-sfințit, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria și a tuturor sfinților, să vă binecuvânteze atotputernicul Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin".

Toți preoții nou-sfințiți, împreună cu pr. Wilhelm Dancă și ceilalți părinți profesori de la seminar, în prezența seminariștilor, a surorilor și a-i altor lucrători din cadrul seminarului, au celebrat, prima Liturghie, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" vineri, 30 iunie, ora 7.00, o sfântă Liturghie ca mulțumire pentru darul Preoției și pentru ajutorul dat de cei din seminar pentru formarea noilor slujitori ai altarului.

Toți preoții nou-sfințiți urmează ca în ziua de 2 iulie să celebreze prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Mai multe imagini de la această sărbătoare puteți vedea în albumul foto.

Adrian Blăjuță

* * *

Preoții nou sfințiți

Pentru Dieceza de Iași
Adam Marius (29.10.1978, Bacău "Sf. Nicolae")
Bișoc Ciprian (16.06.1979, Șcheia)
Bișog Petru (24.05.1980, Răducăneni)
Catrințașu Marius-Gabriel (06.09.1980, Slănic Moldova)
Dăncuț Petrică (24.04.1978, Gherăești)
Diac Cristian (19.02.1981, Valea Seacă)
Fărăoanu Adrian (30.11.1978, Tămășeni)
Măriuț Felix (22.06.1980, Cleja)
Mărtinaș Ioan (15.09.1979, Pildești)
Nedelciu Claudiu (03.01.1980, Săbăoani)
Roca Felix-Marius (26.04.1980, Bacău "Sf. Cruce")
Sabău Marius (08.09.1981, Gioseni)
Sescu Florin Petru (28.06.1978, Săbăoani)
Tamaș Petru-Sebastian (22.11.1980, Gherăești)

Pentru Arhidieceza de București
Andrei Ciprian (17.12.1980, Gherăești)
Balint Iosif (12.02.1974, Săbăoani)
Balint Vincențiu (18.03.1978, Boghicea-Slobozia)
Giurgi Ovidiu (09.10.1978, Tămășeni)

* * *

Gânduri înaintea preoției

"În timpul de formare ca preot al Bisericii Universale m-am străduit ca înfățișarea preotului model, la care ne-a chemat Cristos, să ia contur și să se răsfrângă asupra întregii mele persoane. M-am preocupat să prindă viață virtuțile caracteristice unui slujitor al lui Dumnezeu și al oamenilor, slujitor care trebuie să fie văzut în toate cele trei dimensiuni: umană, creștinească și sacerdotală, strâns legate între ele și complementare.

A fi om e un lucru mare, căci presupune a fi în relație cu semenul tău, a te dărui celuilalt în slujirea binelui, a te deschide, pentru a nu rămâne izolat, singur și neînțeles. Aceste trăsături sunt caracteristice ființei noastre umane, ontologic îndreptată spre Dumnezeu și spre oameni, dar ele trebuie îngrijite, cultivate și maturizate, astfel rămânem neînțeleși și nemulțumiți.

A fi creștin ridică natura umană la o treaptă mai înaltă, și anume la slujirea aproapelui exclusiv din iubire față de Dumnezeu, unul și întreit, model de comuniune și împărtășire pentru fiecare dintre noi.

Ca viitor preot am încercat să iau în seamă primele trăsături de bază ale persoanei umane aflată în devenire, transformare ca slujitor al Cuvântului dătător de viață și al tainelor lui Dumnezeu.

Fără una din primele două coloane fundamentale ale vieții persoanei umane, edificiul preoțesc se dezice. Nu poate fi înțeles un preot, care nu știe să se comporte ca un om, aflat la drum împreună cu semenii săi. Mai mult, fiind creștin trebuie să primeze slujirea aproapelui dezinteresată, adică fără a urmări vreun câștig personal, dar să-l ajutăm pentru că e normal să fie așa, și nu în perspectiva unei recompense. Căci noi îl urmăm pe Cristos, iar prin viața sa nu s-a arătat el, ci ne-a arătat iubirea și milostivirea lui Dumnezeu Tatăl care se îngrijește de fiecare dintre noi.

La aceste cuvinte mă aștept la îndoieli și neîncrederi pentru toate aceste linii directoare pe care am încercat să le surprind în viața mea. Nu cer aprobare pe loc, dar îi invit pe cititori ca împreună să așteptăm roadele în viața pastorală și atunci vorbele se vor verifica.

Ca preot aș dori ca această slujire dezinteresată, necondiționată față de aproapele să caracterizeze viața mea sacerdotală ce cuprinde cizelarea umană, spirituală, teologică, intelectuală, pastorală.

Cristos ne-a ales și ne-a consacrat, ne-a luat din lume pentru ca să fim pentru lume semne ale iubirii sale universale în fapte, nu numai în cuvinte. Eu doresc sa ating exigențele învățătorului care s-a dat exemplu de cale sigură, lumină care nu orbește, ci ne arată drumul, adevăr care nu înșală, viață adevărată și veșnică.

De instruire am avut parte, dar formarea noastră depinde de fiecare dintre noi, de cum asimilăm, medităm și punem în practică învățătura primită. Nu are rost să dăm vina pe alții pentru lipsurile, carențele, deficiențele, insuficiențele formării noastre, căci fiecare dintre noi este principalul responsabil al formării preoțești. Să lucrăm neîncetat la edificiul preoției noastre pentru a ne conforma voinței lui Dumnezeu și nu a oamenilor". (Claudiu Nedelciu)

* * *

"Sfințirea întru Preoție este evenimentul care încoronează perioada de formare umană, intelectuală și spirituală din timpul seminarului, deschizându-se spre un nou drum, profund ancorat în cel precedent, dar caracterizat în mod deosebit printr-o dăruire deplină lui Dumnezeu și fraților ca preot. Dăruirea autentică a preotului impune nu numai pregătirea și exercițiul zilnic în anii de seminar, ci și harul special al participării la unica preoție a lui Isus Cristos. Nu putem vorbi de merite și drepturi în acest sens, întrucât alegerea și darul lui Dumnezeu sunt absolut gratuite. Totuși, angajamentul total și responsabil în trăirea zilnică a darului preoției reprezintă dovada concretă și mărturia credibilă a corespunderii personale la vocația preoțească. A-i conduce pe oameni pe calea mântuirii este misiunea nobilă și totodată exigentă pe care vreau s-o împlinesc trăind clipă de clipă voința lui Dumnezeu de a fi un om al rugăciunii și al jertfei, un om care prin cuvânt și faptă vestește și comunică iubirea și darurile Preasfintei Treimi, pentru ca oamenii să descopere de pe acum frumusețea cerului și fericirea de a fi cu Dumnezeu". (Ciprian Andrei)

* * *

"Mă simt oarecum stingher, nu atât în fața foii albe, cât mai ales în fața subiectului preoției. Cum aș putea răspunde în fața unui subiect atât de vast și bogat în conotații? Cu siguranță nu se așteaptă nimeni la un răspuns de genul celor așteptate la examenul de teologie spirituală, teologia sacramentelor sau teologia pastorală. Personal aș fi preferat să-mi fie adresată această provocare după exercițiile spirituale în vederea preoției sau, mai bine, după câțiva ani de preoție. Dar la urma urmei, preoția este o realitate care face parte din viața noastră de credință și fiecare credincios trebuie să caute să o înțeleagă și să-și facă o părere despre ea.

Mai întâi aș vrea să subscriu la părerea exprimată în amfiteatru de unul dintre colegii noștri cu ocazia vizitei studenților de la Cluj: venim în seminar cu anumite gânduri, dar treptat ne dăm seama că trebuie să-l lăsăm pe Dumnezeu să-și realizeze gândurile sale prin noi. Mă gândesc că dacă părerea noastră despre preoție s-a schimbat în seminar, s-ar putea ca și mai mult să se schimbe după ce vom fi preoți.

Se spune că din orice parte a mării ai gusta, apa are același gust. De aceea, fără a vrea să sărăcesc misterul și sacramentul preoției, aș vrea să-l privesc din prisma unui singur aspect: acela al preotului ca mijlocitor și martor al întâlnirii oamenilor cu Dumnezeu. Ca ministru al sacramentelor preotul participă într-un fel la bucuria, la trăirea credincioșilor, la misterul întâlnirii lor cu Dumnezeu. Mai ales în noaptea de Paște, din Craiova (unde am fost de curând în pastorație), au venit la împărtășanie un mare număr de persoane care dădeau impresia că aveau o mare foame spirituală. Era aproape imposibil să nu mă bucur împreună cu ele când vedeam cât de luminoase și mulțumite sufletește plecau, după ce l-au primit pe Isus euharisticul în sufletul lor. Bineînțeles că noi, ca slujitori ai sacramentelor, nu aveam nici un merit, nu provocam noi acea bucurie sfântă, dar eram niște instrumente slabe în mâna lui Dumnezeu. Și chiar dacă nu am avea nici o confirmare din partea celor din jur sau nici o bucurie sufletească, motivația care ne va împinge la a ne exercita misiunea de preot, va trebui să fie mai profundă și să izvorască dintr-un spirit de credință". (Iosif Balint)

Din revista Drumuri deschise, nr. 112, iunie 2006, editată de Institutul Teologic Romano-Catolic Iași
 


lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat