Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Sfințiri de preoți (I)

În solemnitatea Sfinților Apostoli Petru și Paul, joi, 29 iunie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 18 diaconi: 14 pentru Dieceza de Iași, 4 pentru Arhidieceza de București.

La Liturghia de hirotonire, prezidată de păstorul diecezei, au participat PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, prelatul Albert Holenstein (Austria), Mons. Giuseppe Baldas, responsabil al Centrului Misionar din Gorizia (Italia), pr. Ioan Ciuraru, provincialul Franciscanilor Minori Conventuali din România, profesori de la Institutul Teologic din Iași, preoți din țară și străinătate, părinți și rude ale candidaților, precum și mulți credincioși veniți din Slănic Moldova, Bacău, Gioseni, Cleja, Vlaea Seacă, Pildești, Săbăoani, Șcheia, Boghicea, Gherăești, Tămășeni, Răducăneni, Iași...

La ora 10.50 procesiunea a pornit din catedrala veche: diaconii erau în față episcopilor... În noua catedrală, în fața altarului unde tronează Sfânta Scriptură, era scris "Tu ești preot în veci"; în laterale, în bănci, aproape 120 de preoți. Diaconii s-au așezat în fața altarului. Corul Institutului Teologic din Iași a condus cântarea.

La începutul Liturghiei episcopul de Iași i-a salutat pe candidații la Preoție, pe oaspeți și pe toți credincioșii prezenți. "Azi Biserica întreagă se bucură, pentru acești noi candidați la preoție, a spus episcopul. Ne îndreptăm spre Dumnezeu rugăciunile noastre și-i mulțumim pentru darul Preoței".

La predică, PS Aurel Percă, în lumina lecturilor proclamate, a vorbit despre personalitatea celor doi apostoli, Petru și Paul, și despre misiunea preotului în Biserică. "Misiunea preotului este să proclame că Isus este Fiul lui Dumnezeu, asemenea apostolului Petru", a spus Preasfințitul. "Începe o nouă etapă în viața voastră, s-a adresat predicatorul candidaților. După etapa ascultării, a acumulării, începe etapa slujirii. Vă îndemn s-o faceți cu mult curaj. Sunteți chemați să fiți apostoli ai zilelor noastre. Toți vă înconjoară cu rugăciuni pentru ca să întăriți pe frații voștri în credință".

Momentul cel mai emoționant din ritul sfințirii preoților a fost când diaconii aspiranți la preoție au stat prosternați cu fața la pământ și s-a cântat Litania tuturor sfinților. Cineva, după Liturghie, a exclamat: "Greu jurământ au făcut acești tineri când s-au culcat la pământ!".

La final, un preot nou-sfințit a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul primit. A mulțumit, de asemenea, episcopilor prezenți, profesorilor, părinților și tuturor celor care i-au însoțit pe drumul formării. PS Damian Cornel a adus salutul și încurajarea arhiepiscopului de București pentru preoții nou sfințiți, în special pentru cei patru care-și vor desfășura misiunea în arhidieceză.

Alături de episcopi, preoții nou-sfințiți au împărțit binecuvântarea specială.

Ca pregătire pentru Preoție, în perioada 18-24 iunie, la Mănăstirea "Don Orione" din Iași, pr. Iosif Dorcu, paroh la catedrală, a condus exercițiile spirituale pentru candidații la preoție.

După hirotonire, duminică, 2 iulie, preoții nou-sfințiți vor celebra prima sfântă Liturghie în localitățile natale.

Hirotonirea întru Preoție este o împlinire pentru candidați și o bucurie pentru părinții și rudele lor, precum și pentru Biserică. Optsprezece apostoli vor intra în via Domnului.

Cei 18 preoți se adaugă celorlalți 26 care au fost deja hirotoniți. Prin impunerea mâinilor Preasfințitului Aurel Percă, 21 de frați franciscani conventuali au primit taina Preoției sâmbătă, 24 iunie, la Roman. La Onești, sâmbătă, 6 mai, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Petru Gherghel, au fost hirotoniți întru Preoție cinci frați capucini.

Sfințirea preoților a fost o ocazie potrivită pentru preoții prezenți să-și amintească de ziua hirotonirii lor. "Când particip la o asemenea celebrare, îmi mărturisea un preot, simt cum în mine se reaprinde entuziasmul".

Prin hirotonire, preotul primește darul de a repeta sacramental gesturile și cuvintele cu care Isus, la ultima Cină, a instituit jertfa sfintei Liturghii. În mâinile sale se reînnoiește acest mare miracol de iubire de care îl cheamă să devină mereu martor fidel și vestitor. "Iată de ce, spunea papa Benedict al XVI-lea într-un mesaj din 2005, preotul trebuie să fie înainte de toate omul care să adore și contemple Euharistia, pornind chiar de la momentul în care celebrează". E nevoie mare astăzi de preoți, de martori ai cuvântului și ai Euharistiei. "Ajunge un om plin de zel, scria sfântul Ioan Gură de Aur", pentru a transforma un popor".

Păstorul diecezei a împlinit 41 de ani de preoție și 66 de ani de viață; 29 iunie reprezintă și ziua numelui. Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor credincioșilor și a preoților, pentru a-i spune Excelenței sale: La mulți și binecuvântați ani!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Impresii

Ce însemnă pentru preoții nou sfințiți a fi apostoli azi? Care sunt gândurile care îi animă? Sunt întrebări la care câțiva dintre ei au răspuns.

"Ziua de astăzi este pentru mine, ziua în care am fost pus deoparte pentru Dumnezeu. Acest eveniment urmează unei pregătiri îndelungate și intense și apare, așadar, ca o încununare a unor căutări și ca rezultat al unei întâlniri de credință cu Dumnezeu. Totodată evenimentul de astăzi, care a întipărit în mine caracterul preoțesc, mă deschide pentru o misiune nouă, aceea de crainic al evangheliei și de slujitor a lui Dumnezeu în mijlocul oamenilor. Ziua de astăzi pentru mine este ziua în care m-am consfințit lui Dumnezeu pentru toată viața". (Pr. Petru Sebastian Tamaș)

"Încerc o bucurie imensă astăzi, emoții copleșitoare și în același timp un entuziasm extraordinar. Am ajuns în acest moment important din viața mea pe care l-am așteptat cu nerăbdare. Îmi doresc să fiu în via Domnului un slujitor smerit, să fiu disponibil, să vestesc cuvântul lui Dumnezeu fără jumătăți de măsură și să predic iubirea sa milostivă, să împart cu venerație tainele iar viața mea să fie mereu dedicată lui și să pot spune mereu cum am spus-o și astăzi: "Tu, Isuse, ești Domnul vieții mele, te rog nu permite să fie niciodată altfel"". (Pr. Ovidiu Giurgi)

"Consider că este cea mai importantă zi din viața mea pentru că Dumnezeu m-a învrednicit să-i slujesc ca preot. Sunt plin de recunoștință pentru acest dar înaintea lui și a sfintei Fecioare Maria și față de cei care într-un fel sau altul, spiritual sau material, au făcut ca eu să trăiesc aceste momente. Mă bucur din inimă pentru această demnitate nouă și pentru ajutorul pe care prin cuvintele și faptele mele pot să-l aduc oamenilor. Mă rog ca fidelitatea pe care am mărturisit-o astăzi să caracterizeze toate zilele vieții mele". (Pr. Cristian Diac)
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat