Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Pauline": Căsnicia fericită

La Editura "Pauline" a apărut recent cartea Căsnicia fericită de Ignacio Larranaga, cu o tematică bogată, complexă și incitantă.

Cum putem face din viața de căsnicie o continuă sărbătoare astfel încât ea să fie fericită?

Cred că ar trebui să ne amintim de momentele fericite din copilăria noastră, și acestea erau, cu siguranță, atunci când poveștile noastre se încheiau cu: "Și s-au căsătorit și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți". Atunci visam sau ne imaginam căsnicia fericită alături de eroii poveștilor (ba, chiar ne doream ca într-o zi să ne căsătorim și să trăim fericiți până la adânci bătrâneți, asemeni lor, așa-i?) Timpul trecând, am devenit adolescenți, tineri, adulți... și am constatat că... era o minciuna! Și totuși, undeva, în noi, există dorința de a trăi fericiți împreună cu tovarășul de viață. Dar se poate oare așa ceva? Există această căsnicie fericită? Și încă până la adânci bătrâneți! Este posibil?

În cartea sa, Ignacio Larranaga susține că este posibil pentru că iubirea este secretul fericirii. Iubirea care implică totalitatea persoanei care se dăruiește; iubirea care nu este un lanț, ci un spațiu de libertate.

Iubirea care nu are justificare și nu da explicații.

Iubirea este energia care devorează distanța dintre două persoane și le unește.

Pentru că fiecare ființă umană are o capacitate nelimitată de a iubi; dar această capacitate se manifestă diferit de la o persoana la alta. Fiecare are ritmul său, modul său, timpul său... căci fiecare este unic. Răbdarea înseamnă, în primul rând, să fim conștienți de aceste diferențe și să le acceptăm.

Să iubești înseamnă să poți să simți îngrijorare, responsabilitate, respect și înțelegere față de celălalt soț în diferitele situații și nevoi care apar zi de zi.

Se poate vorbi mult, și mult mai frumos, despre iubire, dar pentru ca ea să ducă la fericire, la o căsnicie fericită, trebuie trăită. Fericirea este un rod, este rodul dăruirii dezinteresate. În unicitatea omului întâlnim particularitatea fiecărei casnicii. La întrebările care ne asaltează, referitor la momentele dificile din viața de căsătorie, vom găsi, în parte, răspunsuri în această carte. Am spus "în parte", pentru că fiecare familie este un caz unic, care trebuie privit în mod unic. În linii mari descoperim rolul benefic al micilor detalii zilnice, al comunicării, al răbdării și înțelegerii.

Apoi, autorul ne dă câteva sfaturi pentru relațiile cu persoanele care, nu din vina lor, au firi mai speciale. Cu toții suntem conștienți că o viață trăită împreună cu un tovarăș gelos, ranchiunos sau nevrotic, nu este o viață ușoară. Cum putem avea, totuși, o căsnicie fericită? Vom găsi răspuns în carte.

Apoi sexualitatea! În căsnicie, sexualitatea este o parte importantă și integrantă a iubirii. Iubirea poate să rezolve orice problemă sexuală, căci iubirea e creativă și pentru orice moment și pentru orice necesitate găsește, fără greș, inițiativa potrivită. Și răspunsuri mai multe vom descoperi în carte!

Toți suntem oameni, toți avem limite. Citind cu atenție, vom descoperi greșelile partenerului, dar și pe ale noastre. În acest context putem cădea în descurajare, spunându-ne: "Suntem plini de defecte, atunci, ce rost are să încercăm să schimbăm lucrurile?" Larranaga răspunde: Are rost, pentru că fericirea e posibilă, și în ochii lui Dumnezeu, cu ochii lui Dumnezeu, nu e niciodată prea târziu să începi a fi fericit!

Pentru că iubirea vine de la Dumnezeu, iubire se numește Dumnezeu, trebuie să reținem că Isus, numai Isus, Mântuitorul instinctelor, cel care a știut să ierte trădarea și umilirea la care a fost supus, care a înțeles slăbiciunea, care a trăit la maximum iubirea, acea iubire, singura adevărata, cea care se jertfește, ne poate ajuta să iubim astfel încât viața să fie fericită.

Cartea este recomandată tuturor celor care au împlinit 18 ani: căsătoriți sau necăsătoriți, preoți, persoane consacrate sau laici. Tuturor!

Florentina Bratosin

* * *

Căsnicia fericită. Soluții pentru ca iubirea să răsară în fiecare zi cu un chip mereu proaspăt
Ignacio Larranaga, Ed. "Pauline", 2006, ISBN 973-8380-67-7, 13x20 cm, 128 p., 6 RON (60.000 ROL)

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat