Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Coasta de Fildeș

De cinci ani, de când Dieceza de Iași are misionari în Coasta de Fildeș (Africa), nu a fost posibil, din cauza condițiilor politice și climatice, ca un episcop al diecezei să meargă în această țară în vizită pastorală. Anul acesta, în urma instaurării unei atmosfere prielnice, în perioada 12-20 iunie, PS Aurel Percă și pr. Claudiu Iștoc au efectuat prima vizită pastorală în Coasta de Fildeș.

Situația de conflict din această țară apărută din anul 2002, ca și riscul malariei, păstra probabil o reținere. Chiar dacă mai există tensiune, deoarece nu s-a ajuns la o înțelegere între părțile ce au creat conflictul, totuși s-a instaurat o atmosferă calmă în țară și urmează ca în toamna aceasta să aibă loc alegeri locale și să se instaureze pacea. În acest context s-a ivit momentul ca să se programeze o vizită din partea unui episcop al diecezei noastre în această țară a Africii, acolo unde pr. Adrian Stoica împreună cu pr. Gabriel Cimpoeșu participă la opera de evanghelizare.

La 13 iunie, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, împreună cu pr. Claudiu Iștoc, directorul Centrului Misionar Diecezan, au ajuns la Djebonoua, comunitatea în care sunt prezenți preoții români. Acest teritoriu este situat în nord-estul Africii, cu o climă semitropicală, iar acum a început sezonul ploios, astfel încât ploua foarte des.

A fost organizat de preoții noștri misionari un program de vizite în câteva din cele 13 comunități ale acestei parohii, care numără 53 se sate, mai multe celebrări liturgice și diferite întâlniri cu membrii comunităților și cateheții, vizite la diferite proiecte sociale înființate și de preoții români, vizite la diferite proiecte (dispensare și școli) conduse de comunități ale Surorilor Providenței unde au lucrat sr. Maria Dâscă timp de cinci ani și voluntarele românce timp de doi ani (două asistente medicale și două educatoare) și, bineînțeles, întâlniri cu PS Vital Komenan Yao, arhiepiscop de Bouake, și Mons. Paul Siméon Ahouanan Djro, episcopul coadiutor.

Acest program bine organizat a făcut ca toate aceste vizite și întâlniri să lase o imagine clară a activității misionarilor în inima vizitatorilor, impresii pe care să le împărtășească credincioșilor catolici din Dieceza de Iași.

Localnicii au așteptat cu nerăbdare vizita episcopului Aurel Percă, deoarece nu deseori au ocazia să aibă un episcop în mijlocul lor, mai ales în unele sătulețe din mijlocul pădurii, unde se ajunge foarte greu din cauza drumurilor greu accesibile și îndepărtate.

Bucuria lor a fost foarte mare întrucât au avut ocazia să stea de vorbă cu episcopul și să rămână în mijlocul lor timp de mai multe ore pentru diferite celebrări liturgice, dar și pentru manifestări culturale. Unii au făcut eforturi să ajungă la aceste adunări străbătând distanțe mari prin desișul pădurilor care acoperă o mare parte a zonei și prin arșița soarelui cu care ei probabil sunt obișnuiți, cu o temperatură constantă de aproximativ 37 grade.

Misionarii au avertizat de la început pe episcop că orice întâlnire durează minimum două, trei ore, astfel încât trebuie o mare răbdare să participi la sărbătorile africane încărcate de frumoasele tradiții locale ce diferă de la o comunitate la alta. Simplitatea prezentării lor, atât prin cuvinte, dar și în gesturi, au transmis o profundă bucurie oaspeților. Participanții la aceste adunări nu erau numai catolici, ci și localnici de diferite religii tradiționale sau fără religii.

A fost o mare bucurie atunci când episcopul a anunțat în mod oficial că acea comunitate de Djebonoua va fi declarată parohie în luna octombrie 2006. Întâlnirile și discuțiile ce au avut loc între episcopi au avut tocmai acest scop, referitor la implicarea și activitatea preoților români în Dieceza de Bouake în această comunitate.

Mesajul pe care îl transmite orice vizitator al misiunilor din Africa comunităților noastre este o conștientizare matură pe care trebuie să o dobândească orice creștin pentru sprijinul beneficiarilor activității misionare, întrucât mai există încă mulți oameni care nu-l cunosc suficient pe Dumnezeu și care au nevoie de solidaritatea noastră pentru a trăi în mod demn în condiții umane.

Pr. Claudiu Iștoc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment pot fi vizualizate pe situl www.cmdiasi.ro al Centrului Misionar Diecezan al Diecezei de Iași.


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat