Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: 21 de frați franciscani conventuali au primit sacramentul Preoției

La Institutul Teologic Franciscan din Roman, în ziua de sâmbătă, 24 iunie 2006, sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, prin rugăciunea și impunerea mâinilor Excelenței sale Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, au fost hirotoniți întru Preoție 21 de confrați franciscani conventuali din Provincia "Sf. Iosif" din România.

Alături de PS Aurel Percă au concelebrat: pr. Ion Ciuraru, ministrul provincial al Provinciei "Sf. Iosif" din România; pr. Marco Tasca, ministru provincial al Provinciei franciscane conventuale de Padova (Italia); pr. Giorgio Di Lembo, ministru provincial al Provinciei franciscane conventuale din Abruzzo (Italia); pr. Giorgio Abram, vicarul Custodie franciscane conventuale din Ghana (Africa), mai mulți preoți din Germania, Italia, Franța, Liban, Austria și circa 200 de preoți români din țară și străinătate.

La sfânta Liturghie, care a început la ora 10.30, au participat și numeroase persoane consacrate precum și un impresionant număr de credincioși.

În salutul de la început, PS Aurel Percă a transmis și salutările din partea PS Petru Gherghel, episcop de Iași. De asemenea, PS Aurel a ținut să sublinieze marele dar pe care Dumnezeu îl face Provinciei franciscane din România, Diecezei de Iași și, în egală măsură, Ordinului franciscan și întregii Biserici.

În predică, PS Aurel Percă, plecând de la convingerea că preotul este luat din familia sa și poporul său pentru a fi dăruit Bisericii întregi, pe care să o slujească, a subliniat că Preoția este un dar pe care Dumnezeu îl face omenirii și Bisericii sale. Apoi, Preasfințitul, făcând referință la Sărbătoarea "Sfântul Ioan Botezătorul", l-a propus pe acest sfânt drept model pentru preoții lui Cristos, căci sfântul Ioan a fost un fidel mesager al lui Dumnezeu, împotrivindu-se tuturor obiceiurilor lumii care nu erau conforme cu voința lui Dumnezeu. Fiecare preot, asemenea sfântului Ioan, trebuie să aibă curajul și tăria de a proclama voința lui Dumnezeu, chemând poporul la convertire; fiecare preot trebuie să fie un glas care să atragă atenția poporului, astfel încât preoția să fie un instrument al lui Dumnezeu, o slujirea profundă și fidelă a lui Dumnezeu și a Bisericii lui Cristos.

* * *

Impresii ale preoților nou sfințiți

* "Care preot va putea uita ziua, locul sau episcopul care l-a consacrat? Cu bucurie în suflet pot afirma că această zi a fost și este cea mai frumoasă din viața mea... Nu voi avea niciodată cuvinte suficiente pentru a-i putea mulțumi lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care mi l-a făcut. De aceea, mă încredințez lui și îi cer să mă păstreze statornic și fidel pe calea pe care m-a chemat... Doamne, te rog să rămâi cu mine, pentru a putea fi statornic...". (Pr. Emanuel Ionel Fechetă)

* "De azi am început un drum nou. Sincer, mă așteptam să simt ceva deosebit în ziua consacrării. N-a fost chiar așa. Sunt convins însă că Domnul îmi va sta alături pe acest drum, iar momentele bucuriei consacrării Domnului vor fi nelipsite în apostolat. Îi mulțumesc lui Dumnezeu și îl rog să mă țină fidel lui". (Pr. Bogdan Emilian Balașcă)

* "Preoția este o vocație primită de însuși Cristos, care ne dă și misiune deosebită: «Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia». Pentru mine a fi preot înseamnă a fi a lui Dumnezeu, în slujba tuturor oamenilor". (Pr. Emanuel Agu)

* "Este de nedescris sentimentul unui preot nou sfințit. Sufletul lui este plin de bucurie inexprimabilă, pe care îl înțelegem abia atunci când bucuria și responsabilitatea acestui mare dar al iubirii lui Dumnezeu apasă pe umerii noștri". (Pr. Lucian Horlescu)

* "Experiența trăită în momentul sfintei Liturghii a hirotonirii întru Preoție nu se poate relata în cuvinte. Marele dar al Preoției te umple de o bucurie și o responsabilitate enormă". (Pr. Gabriel Bulai)

* "Cuvintele sunt sărace pentru a-mi exprima trăirea intensă specific momentului hirotonirii preoțești. Reflectând acum, doar la puțin timp după hirotonire, asupra noii mele condiții, pot să spun că nu mă simt pe deplin ca atare, de aceea dau dreptate celor care spun că preot se devine prin experiența și trăirile de zi cu zi, preoția nefiind o stare de fapt care, odată primită, își asumă plinătatea funcțiilor și trăirilor. Ceea ce îmi doresc este să devin un preot după inima lui Isus, să-mi asum cât mai mult sentimentele lui Cristos". (Pr. Cristinel Isidor Vacaru)

* "Învățătorul și Domnul nostru, Isus Cristos, trece și astăzi prin lumea noastră, el privește blând și cheamă. Ceea ce îl determină la această chemare nu este meritul celui chemat, ci al Tatălui ceresc care a hotărât această alegere din veșnicie. Cel chemat pornește la drum, nu va putea ajunge cu bine la capătul călătoriei, dacă nu ar fi susținut pas cu pas de Duhul Sfânt. Preoția este chemarea prin care Dumnezeu se apropie de noi, ne face prietenii săi și ne încredințează o mare comoară pe care să o revărsăm asupra lumii. Fă-ne, Doamne, vrednici de darul tău!" (Pr. Lucian Abalintoaiei)


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat