Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea Mirului în Parohia "Sf. Nicolae"

în cadrul unei Sfinte Liturghii solemne prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, în ziua de duminică, 25 iunie 2006, au primit sacramentul Confirmațiunii 275 de copii din Parohia Bacău "Sf. Nicolae" (centru).

Mirul sau Confirmațiunea este sacramentul care desăvârșește harul Botezului; ni-l dă pe Duhul Sfânt pentru a ne înrădăcina mai adânc în filiația divină, pentru a ne încorpora mai ferm lui Cristos, pentru a face mai temeinică legătura noastră cu Biserica, pentru a ne asocia mai mult misiunii ei și pentru a ne ajuta să mărturisim credința creștină prin cuvânt însoțit de fapte. Mirul imprimă în sufletul creștinului un semn spiritual sau caracter de neșters; de aceea, acest sacrament nu poate fi primit decât o singură dată în viață.

Ziua de 25 iunie 2006 pentru comunitatea Parohiei "Sf. Nicolae" din Bacău a constituit o reînnoire a Coborârii Duhului Sfânt peste cei 275 de copii, tineri și adulți care s-au pregătit timp de aproape patru luni de zile. Biserica frumos împodobită i-a întâmpinat pe candidații la Mir, iar credincioșii îmbrăcați în haine de sărbătoare au cântat la prezența episcopului auxiliar Aurel Percă: "Iată marele Preot, bun și iubitor, vine să ne împartă haruri tuturor!".

La începutul sfintei Liturghii, după salutul Preasfințitului și cuvântul părintelui Isidor Dâscă, decan de Bacău, unul din candidații la Mir a rostit cuvântul de bun venit:

Bine-ați venit cu dor nespus,
Păstorul nostru drag,
Cu toții v-am dorit, v-am așteptat
Iar noi, acești copii de miruit,
Buchet de flori v-am adunat.

Așa sunt inimile noastre
Ca niște flori ce se deschid la rouă,
Așa și peste noi din zări îndepărtate
Coboară Duhul Sfânt cu daruri șapte.

Bine-ați venit, Preasfinte, noi strigăm
Și sufletul vă fie-n bucurie;
Mulți ani să ne trăiți, noi vă urăm,
Și-n pace să ne păstoriți cu voioșie!

Preasfințite, noi, 275 de copii și tineri, ne-am pregătit îndelungat pentru acest moment important din viața noastră. Părintele paroh Isidor Dâscă și pr. Iacob Stolnicu dau mărturie despre acest lucru, ei, care au fost mereu alături de noi.

Astăzi a sosit ziua cea mare.... Preasfințite, conferiți-ne darurile Duhului Sfânt, noi vă rugăm și vă spunem în sinceritatea inimii... Noi vă iubim! Tu ne iubești?

Desigur că răspunsul episcopului a venit prompt.

În cadrul omiliei, Preasfințitul a verificat, prin întrebări, dacă într-adevăr candidații la acest sacrament al maturității creștine sunt bine pregătiți. Apoi a menționat cât de importantă este angajarea la care sunt chemați cei care primesc acest sacrament.

Sfânta Liturghie a culminat prin conferirea sacramentului sfântului Mir celor pregătiți.

Entuziasmul, bucuria și harurile sfinte s-au revărsat nu numai asupra celor miruiți, ci și asupra acelora care i-au însoțit sau au luat parte la această Liturghie.

Înainte de binecuvântarea finală, unul din cei 275 de copii s-a adresat Preasfințitului și celor prezenți prin cuvânt de mulțumire:

"Preasfințite, Darurile lui Dumnezeu primite de noi astăzi sunt atât de multe și de sublime. Mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de «Rusalii la Bacău» în care Duhul Sfânt cu darurile sale a coborât în sufletele copiilor și tinerilor. Vă mulțumim, Preasfințite, că ni l-ați dat pe Duhul Sfânt cu darurile sale: 1. înțelepciunea: care ne face să gustăm lucrurile divine; 2. înțelegerea: care ne face să înțelegem adevărurile de credință; 3. sfatul: ne ajută să alegem ceea ce este spre binele nostru spiritual; 4. tăria: ne face să săvârșim acțiuni curajoase pentru binele nostru și pentru răspândirea împărăției lui Isus; 5. știința: ne face să înțelegem cum lucrurile create sunt în raport cu credința; 6. evlavia: ne face să privim la Dumnezeu ca la un tată amabil și la cei asemenea nouă ca la niște frați; 7. frica de Dumnezeu: ne ține departe de păcat.

Mulțumim părintelui paroh și preoților care ne-au ajutat să ne pregătim bine. Mulțumim celor care s-au gândit la noi și care au făcut posibilă această sărbătoare. Mulțumim profesorilor de religie care ne-au ajutat în pregătirea noastră. Mulțumim părinților și nașilor care au fost aproape de noi.

Dumnezeu să-i răsplătească pe toți, iar Darurile Duhului Sfânt primite să aducă rod în viața lor. Această zi n-o vom uita niciodată!"

Pr. Iacob Stolnicu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat