Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": O nouă colecție

La Editura "Sapientia" a fost lansată o nouă colecție, intitulată "Mici tratate de spiritualitate", din care au apărut primele patru volume, al căror autor este Bernard Ducruet: Lupta spirituală după sfântul Benedict, Pacea sufletului după sfântul Benedict, Umilința după sfântul Benedict și Ascultarea regăsită după sfântul Benedict.

Lupta spirituală, după sfântul Benedict

Acest volum inaugurează o nouă serie de lucrări de spiritualitate care vor apărea într-o colecție intitulată "Duc in altum! - Înaintează în larg!". Această serie de mici tratate de spiritualitate se adresează în special oamenilor din mediul laic, care doresc să se familiarizeze cu diferite modalități de desăvârșire spirituală și umană.

Primul volum al acestei serii este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, care este abate emerit la Mănăstirea Abbaye de Fleury, Saint Benoit sur Loire, unde se păstrează și sunt venerate moaștele sfântului Benedict de Nursia, întemeietorul Ordinului Benedictin și al vieții monastice occidentale în secolul al VI-lea. Traducerea în limba română a fost realizată de Agnes Valentin.

Ce actualitate mai are mesajul acestui sfânt pentru oamenii mileniului III și ai începutului de secol XXI? Spre surprinderea noastră, mesajul său este, poate, mai actual ca niciodată, întrucât bolile spirituale pe care le abordează l-au însoțit pe om dintotdeauna și au fost accentuate mai ales în ultimele secole, când s-a diminuat conștientizarea rolului fundamental al credinței și s-a mărit progresiv materialismul și secularismul.

Pentru sfântul Benedict lupta spirituală este războiul nevăzut, lupta cu sine însuși. Oscilând permanent între trup și spirit, omul, indiferent de starea sa de viață, trebuie să învețe să-și domine propriul orgoliu, eul (care este slab și influențabil de mediul social), complexele de inferioritate și obsesiile, care provin dintr-o neacceptare de sine. Aceste lucruri pot fi îndreptate prin harul lui Dumnezeu, care se cere prin rugăciune și se dobândește prin practicarea carității și îndeplinirea cu umilință a principalelor obligații. Egoismul oprește orientarea firească a vieții spre Dumnezeu, corupe dragostea de sine și de aproapele. Autodepășirea, la care tinde orice om, se poate realiza numai prin urmarea cu fidelitate constantă a evangheliei, prin renunțare în spiritul pierzi pentru a dobândi, adică să practicăm umilința reală în viața noastră.

Acest volum este adresat cu căldură tuturor celor dornici de desăvârșire spirituală și de împlinire sinceră a vieții.

Andrei Dumitrescu

*

Pacea sufletului, după sfântul Benedict

Al doilea volum al acestei serii de spiritualitate este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, care este abate emerit la Mănăstirea Abbaye de Fleury, Saint Benoit sur Loire, unde se păstrează și sunt venerate moaștele sfântului Benedict de Nursia, întemeietorul Ordinului Benedictin și al vieții monastice occidentale în secolul al VI-lea. Traducerea în limba română a fost realizată de Agnes Valentin.

Pacea o dorim și o căutăm fiecare: pentru noi, pentru familiile și popoarele noastre, pentru întreaga lume. Cu toate acestea, rari sunt oamenii dispuși permanent la eforturile fără de care nu poate fi menținută o stare de pace, spune autorul în introducerea la cuprinsul cărții.

Potrivit sfântului Benedict, pacea este rezultatul respectării unei ierarhii a valorilor. Respectarea unei normalități în suflet., în relaționarea cu ceilalți, parcurgerea fiecărei etape a vieții. Dar pacea este mai degrabă luptă...este o străduință continuă pentru a primi liniștiți tot ceea ce ne aduce viața, bun sau rău. Pacea sufletului va construi și pacea din jurul nostru, din societate și din lume. Un cuget împăcat este în unire permanentă cu Dumnezeu și va ști să-i accepte mereu pe toți și tot ceea ce-i va apărea în calea vieții.

Cartea aceasta poate fi citită de orice persoană doritoare de pace adevărată. Limbajul curgător și simplu îi va captiva cu siguranță pe cititori.

Andrei Dumitrescu

*

Umilința, după sfântul Benedict

Al treilea volum al acestei serii de spiritualitate este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, care este abate emerit la mănăstirea Abbaye de Fleury, Saint Benoit sur Loire, unde se păstrează și sunt venerate moaștele sfântului Benedict de Nursia, întemeietorul ordinului benedictin și al vieții monastice occidentale în secolul al VI-lea. Traducerea în limba română a fost realizată de Agnes Valentin.

A vorbi despre umilință în zilele noastre poate părea ceva deplasat, de domeniul trecutului și al nostalgiilor, mai ales în diferite medii ale societății. Fiecare își poate da seama de acest adevăr, deși modestia și cumpătarea (două sinonime pentru umilință) sunt valori la care aspiră majoritatea oamenilor. Într-o perioadă în care fiecare caută să dețină o poziție cât mai înaltă în societate, în care dominarea și impunerea propriilor interese sunt ridicate la rang de virtute, a fi umil și mulțumit cu ceea ce ai ar părea o absurditate. Și totuși, umilința este posibilă, ne asigură abatele Ducruet.

Umilința este una dintre componentele iubirii... este atitudinea fundamentală prin care o ființă liberă întâmpină și primește totul de la Dumnezeu, inclusiv propria ființă. Pentru însușirea umilinței este necesară parcurgerea unei scări cu douăsprezece trepte, la începutul cărora se află frica de Dumnezeu ca dar al Duhului Sfânt, iar la capăt se află suverana umilință, care nu-l subjugă pe om, ci îi oferă adevărata măreție a ființei sale.

Acest volum se poate citi de către toți aceia care doresc cu adevărat o apropiere de calea dificilă, dar frumoasă a umilinței, care devine astfel realizabilă și eficientă în acțiunea sa.

Andrei Dumitrescu

*

Ascultarea regăsită, după sfântul Benedict

Al patrulea volum al acestei serii de spiritualitate este scris de părintele benedictin Bernard Ducruet, care este abate emerit la Mănăstirea Abbaye de Fleury, Saint Benoit sur Loire, unde se păstrează și sunt venerate moaștele sfântului Benedict de Nursia, întemeietorul Ordinului Benedictin și al vieții monastice occidentale în secolul al VI-lea. Traducerea în limba română a fost realizată de sr. Agnès Davidovici.

Ascultarea este o calitate a relației greu de analizat, deoarece de ascultare se leagă tot ce a strâmbat și distorsionat mai rău păcatul originar citim în introducerea acestei cărți. Ca și umilința, ascultarea a devenit ceva greu de imaginat contemporanilor noștri, care o privesc doar prin prisma raportului "dominare-supunere". În cuprinsul cărții întâlnim distincția clară care se face între ascultarea copilărească , cea adolescentină, cea a omului matur și în cele din urmă, ascultarea întru credință a ucenicului lui Cristos. Deseori ascultarea este blocată de teama de a nu fi dominați de cel de lângă noi; de altfel, această teamă este nefondată și nu face parte din structura omului, care a fost creat pentru dialog și relaționare cu celălalt, nu pentru individualism și căutarea excesivă a propriilor interese. Aspectul esențial al ascultării, după sfântul Benedict, este acela al mărturiei, al progresului în relaționarea cu celălalt. Altfel, orice efort al nostru ar fi zadarnic.

Deși exercițiul ascultării nu este ușor, nu trebuie uitat că toți oamenii au fost chemați la ascultare, deoarece cine ascultă de oameni, va asculta cu siguranță și de voința lui Dumnezeu.

Lucrarea se adresează așadar nu doar călugărilor și clericilor - persoane chemate prin excelență la practicarea ascultării - ci și tuturor persoanelor dornice de practicarea acestei virtuți sociale atât de apreciată și totuși ignorată.

Andrei Dumitrescu

* * *

  • Lupta spirituală după sfântul Benedict,
    Bernard Ducruet, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-87-6, 11x17 cm, 47 p., 3 RON (30.000 ROL)

  • Pacea sufletului după sfântul Benedict,
    Bernard Ducruet, Ed. "Sapientia", 2006, 37 p., 11x17 cm, ISBN 973-8474-88-4, 3 RON (30.000 ROL)

  • Umilința după sfântul Benedict,
    Bernard Ducruet, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-89-2, 11x17 cm, 55 p., 3 RON (30.000 ROL)

  • Ascultarea regăsită după sfântul Benedict,
    Bernard Ducruet, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-90-6, 11x17 cm, 45 p., 3 RON (30.000 ROL)

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat