Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată duminică, 18 iunie, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", urmată de o procesiune euharistică solemnă pe străzile Iașiului.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de Joia Verde. În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare.

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 18 iunie, prin celebrarea euharistică solemnă prezidată, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 11.00, de către păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel. Alături, s-au aflat la altar 30 de preoți (de la episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic) și cei 18 diaconi de la seminar. Lor li s-au alăturat în rugăciune persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși. Au fost prezenți și reprezentanți ai oficialităților locale: generalul Constantin Bârhală, comisarul Liviu Zamfirescu, prof. dr. Dumitru Oprea, rectorul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași etc.

Ca și în anii trecuți, curtea episcopiei a fost împodobită pentru sărbătoare cu ramuri verzi, care readuc aminte de momentul intrării triumfale a lui Isus în cetatea Ierusalimului și de modul în care poporul l-a aclamat și l-a primit cu bucurie ca pe adevăratul lor rege.

PS Petru Gherghel a început sfânta Liturghie prin cuvintele "Să adorăm în veci preasfântul sacrament!" El a spus că "celebrăm astăzi cu mare solemnitate misterul prezenței Domnului nostru Isus Cristos în mijlocul nostru, jertfa sfintei Liturghii, în care Isus vine la noi. Celebrăm cu mare solemnitate prezența lui Isus pe altarele noastre, de aceea, cu bucurie, ne apropiem de altar ca să-l întâlnim și să-l ascultăm și, primindu-l în mijlocul nostru, să-l purtăm în procesiune pe străzile orașului nostru".

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Petru Sescu. Sfinția sa a arătat, pe baza lecturilor proclamate, cum Dumnezeu și-a revărsat iubirea sa infinită față de oameni în economia mântuirii și cum sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului este o împlinire a acestei revărsări continui de iubire din partea lui Dumnezeu. Părintele Sescu a spus că încununarea iubirii divine este momentul în care, la împlinirea timpului, își împlinește legământul cu poporul ales prin trimiterea "unicului său Fiu pe care-l iubea, Isus Cristos. El vine între noi, oamenii, și, mai mult decât atât, se face cu totul asemenea nouă afară de păcat. Dar, ca și cum aceasta nu ar fi fost de ajuns, iată că în iubirea sa infinită el găsește un mijloc pentru a rămâne alături de noi: Acesta este trupul meu, care se jertfește pentru voi; acesta este sângele meu care se varsă pentru voi. Iată-l pe Cristos care ni se oferă ca hrană pentru sufletele noastre în sfânta Împărtășanie. Este modul cel mai apropiat, cel mai intim, de a se uni cu noi... numai iubirea e capabilă de a găsi mii de invenții pentru a depăși distanțe și obstacole. Astfel putem defini Euharistia ca fiind: Cea mai miraculoasă invenție a iubirii lui Dumnezeu".

Părintele a spus în continuare că "astăzi înțelegem o dată în plus că a iubi înseamnă a voi să fii împreună. Iubirea nu suportă plecări definitive, nu suportă abandonări", făcând o comparație cu problemele care rezultă din cauza plecării departe a părinților de copii lor. Deoarece "iubirii lui Dumnezeu ar trebui să-i răspundem și noi tot cu iubire", predicatorul a subliniat importanța participării și nu a asistării la sfânta Liturghie, cel puțin în zilele de duminică și în sărbătorile de poruncă, urmând îndemnul Conciliului Vatican II, care insistă pe o participare activă, conștientă și deplină.

În încheierea predicii, părintele Sescu a spus că "La sfânta Liturghie trebuie să venim tocmai pentru a-l primi pe Cristos în viața noastră și, așa cum astăzi vom merge cu ostensoriul pe străzile noastre, să devenim și noi înșine ostensoare vii, în care să locuiască Cristos și în care să continue slujirea sa prin noi!"

După ce toți credincioșii au mărturisit crezul și au formulat intențiile la rugăciunea credincioșilor, a început liturgia euharistică. A urmat ofertoriul, când la altar au fost aduse pâinea și vinul pentru a fi transformate în trupul și sângele Domnului nostru Isus Cristos, prefacerea, rugăciunea euharistică și ritualul Împărtășaniei, moment liturgic în cadrul căruia mulți credincioși s-au hrănit cu trupul și sângele lui Cristos.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274-1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 12.30 Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului Iași, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei, care intonau cântecul Noi vrem pe Domnul. Conform unei tradiții, băieții și fetițele care au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu sfânta taină. Traseul pe care s-a desfășurat procesiunea a fost următorul: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa la ora 13.00.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, icoane, persoane consacrate, copii îmbrăcați în alb, diaconii, preoții de la episcopie și de la catedrală, preoții de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și părinții profesori de la Institutul Teologic, baldachinul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Procesiunea euharistică pe străzile orașului s-a dorit a fi un act de iubire și de credință în prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Purtat pe străzile orașului, Cristos euharisticul a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii prezenți. S-au rugat pentru oraș, pentru țară, pentru ocrotirea catedralei din București, care se află în continuare în pericol.

Procesiunea s-a încheiat în catedrală prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți, cărora le-a mulțumit la final pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Adrian Blăjuță


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat