Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Procesiune de Joia Verde

Procesiunea tradițională în cinstea preasfântului sacrament a avut loc la Bacău joi, 15 iunie 2006, după celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de seară. Au participat peste 5.000 de credincioși. O intenție specială pe care preoții și credincioșii au avut-o în rugăciunile și cântările speciale a fost stoparea colosului din București care distruge locașul catedralei "Sfântul Iosif" a Arhidiecezei de București.

Minunata sărbătoare Trupul și Sângele Domnului, numită și Joia Verde, a avut loc recent. Este reluat evenimentul din Joia Sfântă (Joia Mare), când la Cina cea de Taină Isus Cristos a înființat sfânta Euharistie și sfânta Preoție.

Timpul de durere spirituală din Săptămâna Mare nu ne-a îngăduit să dăm cinstirea exterioară cuvenită sacramentului, hrana noastră spirituală și întărirea sufletelor noastre.

De aceea s-a celebrat joi, când pe străzile orașului poporul credincios a purtat cu entuziasm pe Domnul nostru Isus Cristos prezent în sfânta taină pentru ca să sfințească locurile și cărările noastre.

Un misionar din Africa povestește următoarele: Când am ajuns într-un sat din misiunea care mi-a fost încredințată am observat că toate casele erau astfel aranjate încât să aibă deschiderea spre biserica din centrul satului. Am întrebat: "De ce ați făcut acest lucru"? Mi-au răspuns: "Ca să avem deschiderea permanentă spre Isus prezent permanent în taina sfântului altar, ca să-l putem saluta de dimineața până seara la culcare". Am rămas profund emoționat, a comentat misionarul.

Când a înființat Isus ceresc sacrament? La Cina cea de Taină, cu câteva ore înainte de a fi arestat. Suprema jertfire a lui Isus Cristos a avut loc cu mult timp înainte, când Isus anunțase lumea: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu are viață veșnică și eu îl voi învia în ziua de apoi" (In 6,54).

Cuvintele lui Isus ne invită să mergem la sfânta Împărtășanie mai des. Desigur, după o pregătire prealabilă.

Știm că în Vechiul Testament singurul mod de împăcare cu Dumnezeu era sângele animalelor. Acum, în Noul Testament, ne salvează sângele lui Isus Cristos jertfit pe cruce.

Dorim cu toții să-l cunoaștem mai bine pe Isus. Citim în Evanghelia după sfântul Luca despre cei doi ucenici care mergeau spre Emaus, chiar în ziua Învierii. L-au rugat pe Isus (fără să știe că este Isus) "Rămâi cu noi că se face seară" ... "și pe când stătea la masă cu ei, luând pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor. Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut" (Lc 24,29-31). Când li s-au deschis ochii? După ce s-au împărtășit.

Tuturor ne-ar fi de mare folos mai ales când trecem prin momente de întunecime sufletească să ne apropiem de sfânta Împărtășanie pentru a primi lumină și tărie în problemele întortocheate ale vieții.

Joi seara, după sfânta Liturghie, l-am purtat pe Isus Cristos într-o frumoasă procesiune de adorație, ispășire și cerere pe străzile orașului, fiind însoțiți de o fanfară a copiilor ce l-au aclamat pe Isus prin cântare. Mulțimea credincioșilor prezenți la procesiune, și-au mărturisit credința în Isus viu, prezent în mod real și substanțial în sfânta Euharistie prin cânt și rugăciune, meditând asupra hranei vii și dătătoare de viață veșnică. Bunul Dumnezeu să răsplătească și să copleșească cu harurile sale pe toți cei care îl primesc cu dor în sufletele lor.

Între imnurile dedicate lui Isus Cristos prezent în sfânta Euharistie m-a impresionat următoarea strofă:

Te rugăm acum, Doamne, noi, lucrarea mâinii tale,
Fii mereu de noi alături, însoțește-ne pe cale
Ca, hrăniți cu pâinea vieții și prin forța ei divină,
Să-ți vedem odată chipul în cereasca ta lumină. Amin.

Mons. Ștefan Erdeș


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat