Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hramul bisericii "Sfântul Anton" din Iași

Bisericile Catolice îl sărbătoresc pe sfântul Anton de Padova în ziua de 13 iunie. Cu această ocazie sunt binecuvântați copiii și sfințiți crinii. Aceasta are loc în fiecare an fie în ziua de 13 iunie, fie zilele din jurul acestei date.

La Parohia Iași "Sfântul Anton", Liturghia hramului de la ora 18,00 a fost oficiată de Mons. Alois Fechet marți, 13 iunie. În aceeași zi s-au împlinit zece ani de la înființarea parohiei.

Au participat la Liturghie 20 de preoți de la catedrală, de la seminar, de la parohiile învecinate și de la congregațiile din Iași. Mulțimea mare de credincioși a răspuns prin cântare și rugăciune și prin participarea la procesiunea de la sfârșitul Liturghiei. Mulți au venit cu flori de crini în mâini, simbolul purității la care invită sfântul sărbătorit.

Mons. Alois Fechet i-a salutat pe toți cei prezenți la Liturghie în numele PS Petru Gherghel. La predică, pr. Claudiu Dumea a răspuns mai întâi la întrebarea de sfântul Anton este atât de cunoscut? Pentru că a venit și vine mereu în ajutorul celor neînsemnați, a celor mici. Apoi părintele, folosind ilustrații din viața sfântului Anton, a explicat celor prezenți cum sfântul a fost și este un model de nevinovăție, de iubire și de apărare a vieții. "A deveni asemenea copiilor în nevinovăție pentru a intra în împărăția cerurilor, iată ce ne transmite sfântul Anton", a subliniat părintele predicator.

La finalul Liturghiei, înainte de procesiune, după ce mulți credincioși s-au hrănit la ospățul euharistic, primind trupul lui Cristos, s-a celebrat ritul stropirii crinilor și al binecuvântării copiilor. Credincioșii au ridicat spre cer crinii, pe care aproape fiecare îi avea în mâini, iar preotul celebrant, trecând prin mulțime, i-a stropit cu apă sfințită, binecuvântând totodată și copiii prezenți la celebrare.

La Liturghie și la procesiune a participat și o fanfară. "Procesiunea de la finalul sfintei Liturghii, a explicat părintele paroh Iosif Comorașu, pe care o facem în piața din fața bisericii, este și ca solidarizare cu credincioșii din Arhidieceza de București, cu gândul de rugăciune pentru salvarea catedralei Sfântul Iosif din București".

Douăsprezece comunități din Dieceza de Iași (Comănești, Faraoani, Fălticeni, Huși - "Sfântul Anton", Iași - "Sfântul Anton", Iazu Vechi - Săveni, Pașcani, Poiana - comuna Negri, Răchiteni, Răchitiș - Florești, Roznov - Frumoasa și Târgu Frumos) și-au sărbătorit patronul: Sfântul Anton de Padova. Acestea au celebrat hramul bisericilor fie în ziua de 13 iunie, fie în duminica precedentă, fie vor celebra duminicile următoare.

Ritul binecuvântării crinilor și al copiilor este unul foarte vechi în Biserică. Crinii, florile predilecte ale sfântului Anton, sunt semnul vieții curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtuților sfântului Anton și invitație pentru creștini la o viață curată. Sfântul Anton a avut, de asemenea, o grijă deosebită pentru cei mici și o iubire specială față de pruncul Isus. De altfel, statuile sfântului Anton de Padova sunt cunoscute prin faptul că sfântul poartă un crin în mâna dreaptă, iar cu cealaltă mână îl ține pe Isus așezat pe Sfânta Scriptură.

* * *

Născut la Lisabona, Fernando (1195-1231) a fost mai întâi canonic regular al sfântului Augustin la Coimbra, unde a și fost hirotonit preot. Aici își însușește o cunoștință atât de adâncă a Sfintei Scripturi, încât papa Grigore al IX-lea îl numea "Chivotul Testamentului", fiind sigur că dacă s-ar fi pierdut toate exemplarele Bibliei, Anton ar fi scris-o din memorie. Și-a luat numele de Anton când a intrat la franciscani cu dorința de a se dedica răspândirii credinței la popoarele din Africa. Însă i-a fost dat să-și împlinească misiunea de predicator în Franța și în Italia, cu mare succes: a convertit mulți eretici și este primul din ordinul său care a predat fraților teologia. A scris predici străbătute de adâncă învățătură și de mare frumusețe. Datorită darurilor sale de orator și cunoașterii Sfintei Scripturi, ministerul său a fost rodnic, meritându-și astfel titlu de învățător evanghelic. A murit la Padova la 36 de ani. El, care n-a ezitat de a-și pierde viața pentru Cristos, a regăsit-o prin el într-o viață nouă. În sărbătoarea Rusaliilor 1232 este ridicat la cinstea sfintelor altare. în anul 1946 papa Pius al XII-lea l-a declarat pe sfântul Anton de Padova învățător al Bisericii, cu titlul de "doctor evangelicus". Ne amintește că izvorul din care Anton a sorbit înțelepciune și har este sfânta Evanghelie; el ne invită pe toți la acest izvor.

Marți, 20 iunie, în catedrala din Iași, la ora 18.30 va fi o Liturghie specială. La finalul Liturghiei se vor sfinți crinii și vor fi binecuvântați copiii.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat