Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Familia și viața"

Familia creștină are misiunea, în primul rând, de a deveni ceea ce este, adică o comunitate profundă de viață și iubire, într-o tensiune care-și va găsi împlinirea definitivă, ca întreaga realitate creată și mântuită, în Împărăția lui Dumnezeu. Familia creștină a primit misiunea de a păstra, de a revela și de a comunica credința sa și iubirea, ca reflectare vie și participarea reală la iubirea lui Dumnezeu pentru omenire și la iubirea lui Cristos Domnul pentru Biserica sa. Toate îndatoririle familiei creștine și membrilor acesteia sunt o realizare concretă și în detaliu a acestei misiuni fundamentale.

Căsătoria a fost instituită în mod divin în Eden și a fost confirmată de Isus Cristos, ca fiind monogamă și heterosexuală, o unire pe viață, plină de iubire, dintre un bărbat și o femeie. Ca o încununare a lucrării sale de creație, Dumnezeu a modelat bărbatul și femeia după propriul său chip, apoi a instituit căsătoria, ca fiind un legământ bazat pe unirea fizică, emoțională și spirituală a două persoane diferite ca sex, unire în urma căreia va rezulta, ceea ce Scriptura numește "un singur trup". Și tot Domnul nostru Isus Cristos spune: "Ceea ce Dumnezeu a unit omul să nu despartă". Modul în care se manifestă diversitatea a două sexe umane face ca unirea în căsătorie să ilustreze unitatea în diversitate a dumnezeirii. În Scriptură, unirea heterosexuală din căsătorie apare ca un simbol al legăturii dintre divinitate și umanitate. Ea este o mărturie omenească despre iubirea lui Dumnezeu, care se oferă pe sine și despre legământul cu poporul lui. Unirea armonioasă în căsătorie, între un bărbat și o femeie, oferă un microcosmos al unității sociale, care de-a lungul timpului s-a dovedit a fi un element esențial al unei societăți stabile. Mai mult decât atât, Creatorul a intenționat ca sexualitatea din cadrul căsătoriei să nu slujească doar unui scop al unității, ci să ofere și cadrul pentru înmulțirea și perpetuarea familiei umane. În idealul divin, procrearea izvorăște și se împletește cu același proces, prin care soțul și soția pot găsi bucurie, plăcere și împlinirea fizică. Un copil poate fi oferit în dar numai soțului și soției, a căror iubire îi face capabili să se cunoască unul pe celălalt, printr-o legătură intimă profundă. Copilul este întruchiparea vie a unirii lor. Copilul va crește în atmosfera de dragoste și unitate din cadrul căsătoriei, în care a fost conceput și se va bucura de o legătură cu ambii părinți naturali.

Unirea monogamă în căsătoria dintre un bărbat și o femeie este

recunoscută ca fiind fundamentul divin al familiei și al vieții sociale și singurul loc acceptabil moral pentru exprimarea relațiilor sexuale. Căsătoria este uniunea liber consimțită între un bărbat și o femeie, încheiată potrivit dispozițiilor legale, cu scopul de a întemeia o familie, și reglementată de normele imperative ale legii. În România statul ocrotește căsătoria, familia și copilul.

Se vorbește tot mai mult despre cupluri și nu despre familie. Legăturile întâmplătoare și "căsătoriile de probă" sunt la ordinea zilei. În ultima vreme, viața de familie este tot mai supusă presiunilor, astfel că numărul de divorțuri a devenit alarmant. Statisticile ne arată că anual, în Europa noastră creștină, sunt peste trei milioane de căsătorii și aproape un milion de divorțuri. Astăzi, în lume, un copil din trei este născut în afara familiei, iar Marea Britanie are cea mai mare proporție a familiilor cu un singur părinte.

Trăim o traumă a vieții, pe o planetă supusă unui colaps seismic. Dispar din vocabularul vieții pe acest glob bătrân și obosit monumente de arhitectură umană, acele case de piatră de odinioară, din cultura și obiceiul nostru românesc. De exemplu, în sectorul 4 din București, în anul 2003, au fost înregistrare 2.131 căsătorii și 1.185 divorțuri. Divorțul este o experiență traumatizantă, iar necunoașterea procedurii juridice poate să ducă la complicații urmate de efecte negative. În afară de tristețea și golul pe care îl lasă în viețile celor ce pleacă pe drumuri diferite - separarea sau divorțul vor avea în mod inevitabil un efect profund asupra copiilor. Totuși, noi continuăm să credem în căsnicii "fericite până la adânci bătrâneți" și ne-am dori să auzim cât mai puține pronunțări pro divorț în instanță. Cu siguranță răspunsurile la întrebarea "cum să evit un divorț" se află în noi toți, ceea ce ne lipsește de obicei este dorința de a le căuta și de a le găsi la timp.

În fiecare an, în întreaga lume, se fac cinci milioane de avorturi și două sute de mii de femei mor din cauza întreruperilor de sarcină pe care le fac. Câte mii de embrioni mor în fiecare zi! Avortul este o crimă și un păcat înfricoșător. Este o ucidere, și încă una mare, căci copiii mor nebotezați. Părinții nu înțeleg oare că viața începe în clipa zămislirii?

Prima lege dată de însuși Ion Iliescu în noaptea Revoluției a fost legea liberalizării avorturilor. O lege împotriva legii lui Dumnezeu care ne spune: Să nu ucizi. O lege prin care mamele creștine din România au dreptul "legal" - raportat la un sistem de referință diavolesc - să-și transforme pântecele în sicriu, să-și ucidă copiii nenăscuți. Iar româncele și românii au "respectat" această lege cu "sfințenie". Am ajuns campioni la avorturi în Europa. În primii ani de libertate și democrație ne "mândream" cu un milion de avorturi pe an. Din această cauză sporul anual a ajuns în 1999 la -2,5 la mie, adică decesele au depășit numărul de nașteri, iar populația României a scăzut de la 23.200.000 la 21.700.000 locuitori.

În anul 2005 numărul avorturilor (230.000) a fost mai mare decât al nou-născuților (215.000). Și ca și cum aceasta nu ar fi fost de ajuns, un studiu UNICEF prezentat într-un raport intitulat "Situația abandonului copiilor sub 5 ani în România" arată că în 2005 din cauza sărăciei și a lipsei de educație, încă sunt abandonați copii în spitale și maternități, după un model neschimbat de 30 de ani. 4.000 de nou-născuți au fost abandonați imediat după naștere. 28% dintre mamele care își abandonează copiii sunt foarte tinere, sub 20 de ani și necăsătorite, 42% sunt analfabete, iar 27% cu școala generală neterminată și trăiesc la limita sărăciei.

A da viață nu înseamnă a o comunica în sens biologic, căci fecunditatea este umană când promovează viața sub aspectele ei educative, culturale și sociale. De aceea nici nu se poate gândi a da naștere unei noi vieți dacă nu se pune problema educației. În acest sens "paternitatea" responsabilă este completată de "maternitatea" responsabilă, tocmai pentru faptul că acest concept de paternitate implică și aspectul educativ. Dacă viața care se dă copilului trebuie apoi și educată, atunci procreația responsabilă înseamnă evaluarea circumstanțelor concrete în care trăiesc soții, care sunt de ordin fizic, economic, psihologic și social. Pentru a face din familie "cea mai completă și mai bogată școală de umanitate" este necesar schimbul educativ dintre părinți și copii, în care fiecare dă și primește. Pentru aceasta copiii vor fi ajutați de părinți, cu autoritatea lor, la care nu se poate renunța, să dobândească o libertate cu adevărat responsabilă, o dispunere promptă și generoasă la înțelegere, toleranță, iertare și împăcare.

În anul 2002, 70.000 de tineri între 15 și 25 de ani erau analfabeți. În anul școlar 2004-2005 rata națională a abandonului școlar a fost de 1,7%. Dacă se va continua în acest ritm, jumătate de milion din cele 3,5 milioane de elevi care au fost înscriși în anul școlar 2005-2006 nu vor reuși să termine opt clase.

"Goana după aur" a românilor în secolul al XXI-lea este exodul țăranilor și șomerilor în străinătate pentru a deveni "sclavii occidentului". Statisticile arată că tot mai mulți părinți își abandonează familiile și copiii pentru a pleca la muncă în străinătate. Circa două milioane de români lucrează legal sau "la negru" peste graniță, din care cca. un milion în Italia și alți 500.000 în Spania.

Fenomenul copiilor "orfani" cu părinți în viață este unul din cele mai neașteptate și mai tragice pe care le trăiește familia românească. La această dată, din cei 12.808 elevi nemțeni care au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, 529 au devenit elevi problemă cu numeroase absențe, cu agresivitate, delincvență, consum de droguri, tutun, alcool etc. 85% dintre copii care ajung la psihiatru, au cel puțin un părinte plecat în străinătate, iar părinții preferă să plătească tratamentele, decât să se întoarcă și să stea cu copiii.

Tot mai multe sunt cazurile de violență domestică pe fondul consumului de alcool de la vârste din ce în ce mai mici. Pornografia și violența prezentate la orice oră prin mijloacele de comunicare în masă duc la îndepărtarea omului de menirea lui pe acest pământ și la apropierea de ghearele satanei care suprimă cel mai prețios dar primit de la Dumnezeu, viața. În 2005 la Serviciul de Medicină Legală a Județului Bihor, s-au arhivat un totul de 80 de cazuri de suicid, dintre care 73 au fost spânzurări - 52 au fost bărbați și 21 femei. Recent au îngrozit lumea cazurile de suicid prin spânzurare a trei eleve de la două licee nemțene.

Strigăte de ajutor vin din toate direcțiile. Familia și viața sunt în pericol! Strigătele vin de la oamenii aflați în dificultate, dar ajutorul nu poate veni decât de la Dumnezeu.

Iată de ce în cadrul Diecezei de Iași, în vederea promovării valorilor vieții și ale familiei, s-a constituit Centrul de Ajutor pentru Viață (CAV). Sub coordonarea directă și implicită a pr. Iosif Enășoae, cu sprijinul specializat al pr. Gianfranco Maronese, misionar verbit și gazdă primitoare la Casa de Reculegere de la Traian, precum și cu dăruirea și abnegația prof. Maria Gherghel s-a trecut la acțiune. Începând cu 2004 în cadrul programului "Familie devii ceea ce ești: comunitate de viață și iubire" au fost pregătiți câteva zeci de familii și tineri din parohiile zonei Roman, ca formatori voluntari, apți pentru a salva și promova valorile și cerințele familiei creștine. Cu eforturi substanțiale din partea organizatorilor și a participanților, dar și cu ajutorul lui Dumnezeu fără de care nimic nu este posibil, finalizarea acestor cursuri a avut o concretizare practică prin înființarea la Roman la 10 iunie 2006, pe lângă parohia Sf. Tereza a Pruncului Isus, a Asociației "Familia și Viața". Cu un sediu și un program permanent, prin activitatea voluntară a membrilor fondatori și a formatorilor, vine în întâmpinarea și consilierea tuturor acelora aflați în dificultate pe drumul vieții, cu convingerea că Duhul Sfânt și Maica din ceruri le vor călăuzi pașii pe calea cea dreaptă arătată de bunul Isus Cristos.

Veniți așadar, să ne rugăm împreună pentru familiile noastre așa cum ne-a învățat Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea:

"Dumnezeule, de la care vine orice paternitate în cer și pe pământ, Tată, care ești iubire și viață, fă, prin mijlocirea Fiului tău, Isus Cristos, născut de femeie, și prin mijlocirea Duhului Sfânt, izvor al carității divine, ca orice familie umană de pe pământ să devină un adevărat sanctuar al vieții și al iubirii pentru generațiile ce se succed necontenit.

Fă ca harul tău să călăuzească gândurile și faptele soților spre binele familiei lor și al tuturor familiilor din lume.

Fă ca tinerele generații să găsească în familie un sprijin puternic pentru umanitatea lor și pentru creșterea lor în adevăr și iubire.

Fă ca dragostea întărită în harul sacramentului Căsătoriei, să se arate mai tare ca orice slăbiciune și orice criză, prin care trec uneori familiile noastre.

În sfârșit, îți cerem prin mijlocirea sfintei familii de la Nazaret, ca la toate popoarele pământului Biserica să-și poată îndeplini rodnic misiunea sa, în familie și prin familie, în toate națiunile de pe pământ.

Tu, care ești calea, adevărul și viața, în unire cu Fiul și cu Duhul Sfânt. Amin"

Prof. Vincențiu Ciocan


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat