Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în Parohia Pârgărești

Credincioșii Parohiei Pârgărești au avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul lor, în zilele de 10 și 11 iunie 2006, pe păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, însoțit fiind de pr. Isidor Mocanu, penitentiarius magnus, și pr. Lucian Păuleț, cancellarius.

Sosit sâmbătă, 10 iunie 2006, la ora 18.15, PS Gherghel a fost primit cu multă emoție de credincioșii din Pârgărești. În cuvântul de salut a anunțat motivul prezenței sale: "Să-l descoperim împreună pe Isus Cristos alături de sfânta Fecioară, căci prin Maria ajungem la Isus". Autoritățile locale, în frunte cu primarul și viceprimarul comunei Pârgărești, alături de părintele paroh, Ioan Anton, și de toți credincioșii parohiei i-au urat "Bun venit!".

După primire a urmat recitarea rugăciunii rozariului condusă de PS Petru Gherghel, căruia i s-au alături credincioșii, mai ales copiii și tinerii. După terminarea rozariului a urmat sfânta Liturghie celebrată de părintele paroh în timp ce episcopul, precum și ceilalți preoți însoțitori au stat la spovezi.

Ziua a doua a vizitei a început cu celebrarea sfintei Liturghii pontificale de la ora 10.30, la care a participat un mare număr de credincioși. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul, pornind de la fragmentul evanghelic al acestei duminici, a explicat și exemplificat cât de importantă este unirea noastră cu Dumnezeu, unul în trei persoane, subliniind importanța duminicii credinței, sărbătorită în acea zi. După Liturghie, copiii care de curând l-au primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie au prezentat un mic program artistic despre puritatea și bucuria pe care o aduc copiii cuminți îngerașilor când se roagă alături de părinți și sunt ascultători. Preasfințitul le-a explicat copiilor că ei sunt viitorul Bisericii și că trebuie să-i bucure pe îngerași după cum au și cântat și să fie mai frumoși decât minunatele flori frumos aranjate în jurul altarului și în toată biserica. După primirea unor cadouri din partea comunității, episcopul le-a dat copilașilor iconițe ca amintire de la această vizită.

După-amiază episcopul a vizitat cele patru cimitire ale satului, a stat cu tinerii, apoi s-a întâlnit la ora 16.30 cu membrii consiliului parohial.

După Liturghia de la ora 18.00, prezidată de Preasfințitul Petru, a urmat ultimul moment al acestei vizite: adorația la preasfântul sacrament în care Preasfințitul, împreună cu toată comunitatea, s-a rugat pentru toți credincioșii, pentru bolnavi, pentru tineri și copii, pentru toți cei care se află în încercări și greutăți, pentru țară și pentru lumea întreagă; pentru ca toți să-l cunoască cât mai curând pe unicul Dumnezeu: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

La sfârșitul vizitei episcopul a mulțumit credincioșilor și părintelui paroh Ioan Anton pentru tot ceea ce au realizat în această parohie și pentru efortul depus în timpul prigoanei comuniste de a ridica minunatul loc de întâlnire cu Dumnezeu, pentru primirea călduroasă de care a avut parte și i-a îndemnat ca pe mai departe să rămână statornici în credința strămoșilor lor și să fie mereu uniți cu Isus Cristos și cu Maria, mama lui Isus și a noastră.

Cornel Dascălu

* * *

Parohia Pârgărești a fost înființată în anul 1987 prin desprindere de la Parohia Satul Nou (BC). Prima Biserică din lemn a fost construită în anul 1790. Degradându-se vechea biserică, în 1956 s-a început construcția unei noi biserici într-un amplasament central. Lucrările au fost oprite, iar în anul 1987 au fost reluate. În anul 1997 satul a avut bucuria de a-și vedea truda muncii încununată prin sfințirea de către Preasfințitul Petru Gherghel a noii Biserici.

Parohia Pârgărești, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria, Regină", numără la ora actuală 368 de familii cu un număr de 1.110 credincioși.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-11 iunie 2006: Vizită pastorală în Parohia Pârgărești.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat