Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Crețoaia (Republica Moldova): Invitație la sfințire de biserică

Sfințirea bisericii din comunitatea Crețoaia, Republica Moldova, va avea loc marți, 13 iunie 2006. Biserica și casa parohială vor fi puse sub ocrotirea sfântului Anton de Padova. La sfințire va participa și PS Petru Gherghel. Pr. Andrei Dăscălașu, parohul comunității din Crețoaia, a trimis câteva gânduri despre comunitate și despre noua biserică.

Crețoaia este un sat mic, uitat de lume, dar cu un farmec propriu. Se află la 40 de km de Chișinău și 25 de km de Transnistria, pe șoseaua Chișinău-Tiraspol.

Am văzut-o crescând în fiecare zi, ridicându-se din noroiul cernoziomului spre cer și m-am bucurat pentru fiecare cărămidă și picătură de beton adăugată. Împreună cu biserica a crescut atât casa parohială cât și centrul pentru copii și tineri.

Istoria acestei comunități are o nuanță proprie. A fost înființată pe la 1900, stabilindu-se aici o comunitate de ucraineni originari din Kamenet-Podolski, unii catolici, alții ortodocși. La 1925 a fost construită prima biserică de către localnici, închinată sfântului Iosif. În 1930 aproximativ 40 de familii ucrainene și poloneze au emigrat în Brazilia, dar cu toate acestea comunitatea catolică era în creștere.

În perioada 1941-1943 în sat a fost cantonat un regiment româno-german care avea un capelan neamț, dar care vorbea și poloneza. Înainte și după război comunitatea a fost slujită de preotul din Bender (Tighina, Transnistria), care avea acolo și un orfelinat. După război a urmat sovietizarea cu tot ce a presupus ea. Oamenii își amintesc de această perioadă și cu bucurie și cu groază. Aveau de toate, mai ales o siguranță de viață, partidul le împlinea toate năzuințele pământești, dar de fapt n-aveau nimic pentru suflet. Comuniștii au transformat biserica în club sătesc, apoi au lăsat-o să se dărâme. După ce s-a dărâmat biserica catolică au făcut la fel cu biserica ortodoxă, la putere fiind Brejnev. Bătrânii spun că se mai adunau vreo câțiva creștini duminica pe la niște case pentru a face rozariul și alte câteva rugăciuni. Până prin 1970 mai venea un preot de la Chișinău de vreo câteva ori pe an să celebreze la solemnități.

Ce surprinde mai mult este faptul descoperirii ei după 1990. Un preot care venea de la Bender spre Chișinău a luat la ocazie o bătrână și a văzut că intrând în mașină și-a făcut cruce după obiceiul latin. La întrebarea de ce își face cruce în felul acesta, ea a răspuns ca este catolică și că își păstrează credința din generație în generație. A mai menționat că satul, așezat la vreo cinci km după dealuri de la șoseaua Chișinău-Tiraspol, a fost întotdeauna catolic, acolo fiind odată și o biserică.

A urmat construirea unei mici capele prin 1994, apostolatul fiind întreținut de Parohia Chișinău.

Construcția bisericii actuale a început în 2004 și a fost dată spre folosință anul trecut în octombrie, cu ocazia sărbătoririi vechiului hram, printr-o sfântă Liturghie la care au participat PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, și arhiepiscopul Ruppi, din Lecce.

Biserica este o mărturie vie a unei comunități care a trecut prin focul prigoanei, dar a ieșit la liman. Aceste este și scopul invitației la sfințire: a confirma o mărturie de credință. Sfânta Liturghie va fi celebrată de PS Anton Coșa.

Așteptăm prezență și rugăciunile dumneavoastră.

Pr. Andrei Dăscălașu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat