Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Apel pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif"

Către toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii Diecezei de Iași.

Ca episcop de Iași, în solidaritate cu arhiepiscopul mitropolit de București, vă fac cunoscut apelul ÎPS Ioan Robu pentru a implora de la Dumnezeu ocrotirea catedralei de București, amenințată de colosul ce se intenționează a fi construit în imediata sa vecinătate. Apelul a fost transmis și la Radio Vatican.

În zilele ce urmează - și mai ales marți, 13 iunie - vă îndemnăm să înălțați rugăciuni fierbinți spre cer prin mijlocirea sfântului Anton și a preacuratei Fecioare Maria pentru acest scop.

Vă mulțumesc tuturor!

Petru Gherghel, episcop de Iași

* * *

Apel pentru salvarea catedralei

Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a început o campanie de sensibilizare a opiniei publice și de solidarizare a societății civile sub deviza Salvați valorile României: acum, catedrala "Sfântul Iosif". Pentru că biserica noastră, monument istoric și de arhitectură, este amenințată prin construirea în imediata ei vecinătate a unui bloc de 75 m înălțime. Pericolele la care este expusă catedrala sunt foarte mari. Le aflăm rând pe rând și ne sperie. Tragicul accident care a avut loc acum cinci ani la Biserica Armeană din București, alături de care s-a ridicat un imobil de mare înălțime, ar putea să se repete în câteva luni și la catedrală. Nivelul apei freatice, din câte aflăm, poate crește și inunda subsolul bisericii; pot crăpa zidurile; în caz de cutremur pericolul devine imens ca acest monument istoric și centru al vieții catolice din București să dispară. Este foarte greu să acceptăm o asemenea perspectivă.

Arhiepiscopia a dat în judecată autoritățile implicate în procesul de avizare, considerând că legile care ar trebui să protejeze monumentele istorice nu au fost respectate. Am cerut în instanță și o ordonanță prezidențială pentru oprirea lucrărilor până la judecarea pe fond, ordonanță care ni s-a refuzat însă de două ori. Așteptăm acum procesul care are primul termen în ziua de 14 iunie. E totuși puțin probabil să se judece atunci. După modul de lucru al tribunalelor, chiar dacă ar fi să ajungem, împotriva spusei unora, să câștigăm procesul, e foarte probabil ca acest lucru să dureze mult și până atunci blocul să fie construit.

Am făcut apel la prefectul capitalei, la Inspectoratul de Stat în Construcții. Lucrările ar putea fi oprite de ei. Totuși nimeni nu ia o decizie în acest sens. Am adresat scrisori președintelui României, primului ministru, ministerelor implicate. Am primit un singur răspuns, dar nesatisfăcător. Nu am auzit din partea autorităților nici un cuvânt prin care să ni se dea dreptate. Ne miră profund lipsa de reacție a autorităților în fața protestelor Bisericii, dar și a protestelor societății civile.

Presa și societatea civilă, printre care se numără Asociația "Civic Media" protestează constant. Academia Română a organizat o sesiune specială, moderator fiind domnul ministru Nicolae Noica la care au participat academicieni, personalități marcante, oameni de cultură, specialiști reprezentând ordinul arhitecților, uniunea arhitecților, specialiști în construcții care și-au exprimat clar poziția împotriva unei asemenea clădiri. Nimeni nu ia nici o măsură. Se construiește mai departe. Ministerul de Externe a primit o notă verbală de la Sfântul Scaun. Nu a fost dat nici un răspuns, din câte știm.

Trebuie să mărturisesc, trăim un sentiment de singurătate, de neputință, deși ne amintim că, înainte de a pleca la Tatăl, Isus a spus: Nu vă fie teamă. Ne pregătim de rugăciune. Din nou. O rugăciune pe care o închinăm sfântului Anton de Padova, în sărbătoarea lui, de 13 iunie. Credincioșii se vor ruga din nou pentru catedrală, creând un lanț viu, în fiecare parohie din Arhiepiscopia de București și în orașele importante din țară. Alături de noi, de data aceasta, în rugăciune sunt și franciscanii de la bazilica "Sfântul Anton de Padova". La catedrală va avea loc o procesiune cu lumânări și crini, urmată de un concert al tinerilor din Arhidieceza de București. Fie ca Domnul să apere catedrala sa.
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat