Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Barați: Pelerinaj și hram

Hramul Parohiei Romano-Catolice din Barați a avut loc în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, duminică, 4 iunie 2006. Sfânta Liturghie solemnă a hramului de la ora 11.00 a fost celebrată de pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, alături de care au concelebrat 25 de preoți. Au participat aproximativ 3.000 de credincioși din Barați și din parohiile vecine.

Sărbătoarea a fost precedată de un pelerinaj al credincioșilor din parohiile vecine Barațiului. Aceștia au venit în procesiune începând de sâmbătă.

Copiii prezenți sâmbătă, începând cu ora 15.30 și până la ora 18.00 au fost împărțiți în patru grupe de cateheză pentru a dezbate diverse teme. Pentru fiecare temă a fost ales și câte un model autentic de trăire a discuției respective. Astfel, temele și modelele au fost: Caritatea - fericita Maica Tereza de Calcutta; Unitatea - fratele Roger; Jertfa - episcopul Anton Durcovici; Pacea - papa Ioan Paul al II-lea. Toate catehezele au fost făcute în jurul simbolului Duhului Sfânt.

Începând cu ora 18.00 toți credincioșii au fost invitați la parcurgerea Căii sfintei cruci și la a medita jertfa Domnului nostru Isus Cristos. Au urmat apoi recitarea sfântului Rozariu și Litania lauretană.

Sfânta Liturghie solemnă a ajunului sărbătorii Coborârii Duhului Sfânt a avut loc la ora 18.00. Celebrantul principal a fost primul preot din comunitatea Barați, pr. Neculai Iojă, care actualmente lucrează în Arhidieceza de București. Au mai participat aproximativ 20 de preoți și 1.000 de credincioși. La sfârșitul Liturghiei a avut loc o procesiune cu statuia Maicii Domnului și cu lumânări aprinse.

Celebrantul sfintei Liturghii solemne a hramului a fost pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău. Au concelebrat 25 de preoți. Predicator a fost pr. Irinel-Iosif Iosub, vicar în Parohia Pustiana. În cuvântul de învățătură părintele a vorbit despre darurile Duhului Sfânt, care îl întăresc pe creștin și-l fac să fie părtaș la viața dumnezeiască. Deși Duhul Sfânt a vorbit în tăcere, el este adevăratul apărător și promotor al virtuților, în special a virtuții curăției. Apoi părintele a vorbit despre rolul pe care sfânta Fecioară Maria l-a avut în cenacol, la coborârea Duhului Sfânt asupra apostolilor.

La sfârșitul Liturghiei au fost aduse mulțumiri participanților, organizatorilor și tuturor celor care și-au dat interesul ca această sărbătoare să iasă cât mai bine.

Pr. Ferenț Tancău
 


lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat