Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Mariazell (Austria): "A fost o zi ce va rămâne de neuitat"

Un pelerinaj la sanctuarul național de la Mariazell din Austria au făcut în luna mai 55 de credincioși ai Parohiei "Sângele lui Cristos" din Viena, al cărui paroh este pr. dr. Iosif Antoci, originar din Dieceza de Iași. Pr. Iosif ne-a împărtășit câteva gânduri de la acest pelerinaj.

Au trecut puține zile de la momentul când au fost pronunțate aceste minunate cuvinte, aș spune eu chiar emblematice: "A fost o zi ce va rămâne de neuitat în viața mea". Este deja o tradiție pe care am creat-o de când mă aflu în această parohie din Viena, ca în fiecare an, în luna mai, să organizăm un pelerinaj la sanctuarul național al Austriei, Mariazell.

Chiar dacă participarea la sfânta Liturghie este mai restrânsă decât în România, pentru acest pelerinaj, cei care doresc să participe se anunță cu multe luni înainte și unii, în special cei mai în vârstă, sunt foarte interesați. Anul acesta, ca o noutate, au fost prezenți și trei copii și doi tineri, care au animat frumos rugăciunea Rozariului și care erau nespus de bucuroși că o pot prezida.

În ziua de 20 mai am pornit în pelerinaj cu 55 de persoane. La prima vedere aveam impresia că nu s-au prezentat toate persoanele înscrise, însă am aflat imediat că autobuzul trebuie să mai facă o oprire la azilul de bătrâni din apropierea parohiei. Așa s-a întâmplat și, spre surprinderea mea, am putut observa și niște bătrânele pe ale căror fețe se putea citi tristețea datorată trecerii anilor, izolării și faptului că nu mai aveau pe nimeni apropiat pe această lume.

În autocar s-a creat un ambient plăcut, mai ales când am încercat să cântăm diferite cântece închinate Maicii Domnului. Datorită ambientului de rugăciune creat, am reușit ca pe tot traseul să ne rugăm trei Rozarii și să avem patru meditații cu tematică mariană. Ajunși spre prânz la bazilica mariană din Mariazell, am avut posibilitatea ca, împreună cu mulți alți pelerini veniți din diferite părți ale Austriei, să participăm la sfânta Liturghie. Astfel, i-am mulțumit împreună lui Dumnezeu pentru marele dar primit cu ocazia acestui pelerinaj.

Acolo am întâlnit un preot care avea 50 de ani de preoție și conducea un grup de rugăciune a Rozariului viu. Sfinția sa, fiind celebrant principal, i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul Preoției și, în mod special, pentru jubileul de aur pe care îl sărbătorea. Printre altele, la predică a ținut să sublinieze că acest pelerinaj are și menirea de a-i mulțumi sfintei Fecioare Maria pentru tot ceea ce a făcut pentru poporul austriac în decursul vremii, mai exact în anul 1955, când Viena era ocupată de ruși, americani și englezi. Erau clipe de foame, de sărăcie și de război. Tocmai în acele clipe deosebit de grele poporul a apelat la ajutorul sfintei Fecioare. Și ca să se bucure de o adevărată ocrotire din partea mamei cerești, Austria a fost consacrată în totalitate sfintei Fecioare Maria. Dacă veți avea ocazia vreodată să vizitați acest frumos sanctuar marian din Mariazell, se pot vedea și astăzi pietrele care amintesc de acest moment istoric de neuitat. Ideea centrală care a ieșit în evidență de la acest preot la predică a fost faptul că sfânta Fecioară, chiar cu trecerea anilor, își menține mereu promisiunea pe care a făcut-o omenirii, pe când omul de azi uită așa de ușor de ceea ce i-a promis lui Dumnezeu. Mai mult, nu trebuie uitat că Austria este singura țară din Europa în care, în momentul retragerii rușilor, a fost o atmosferă pașnică și fără vărsare de sânge, iar aceasta se datorează faptului că oamenii aveau încredere deosebită în Maica Domnului. Oamenii au știut să apeleze la ajutorul Mariei și s-au consacrat întru totul ocrotirii ei.

Poate și de asta sunt foarte multe biserici dedicate ei. Se cuvine amintit ceva nou care se practică în foarte multe biserici mariane din Austria: în fiecare a 13-a zi din lună se celebrează "Fatimafeier", în amintirea sărbătorii de la Fatima, când se organizează diferite pelerinaje la nivel local cu satele dimprejur. Apoi, în fiecare an, la 8 septembrie, se adună un număr imens de creștini din toată Austria într-o hală mare din Viena unde, timp de două zile, se organizează un adevărat pelerinaj de mulțumire. Sunt momente de intensă încărcătură spirituală care îi ajută pe oameni să-și trăiască din plin credința primită la Botez.

La sfârșitul pelerinajului am întrebat care au fost impresiile după o asemenea zi plină și binecuvântată. Am rămas profund impresionat când acea bătrânică pe care dimineață am văzut-o tristă, abia se mai mișca și, cu fața brăzdată de durere, mi-a spus că, deși are 85 de ani, pentru ea a fost cea mai frumoasă zi din viața ei, zi ce va rămâne cu siguranță de neuitat.

O altă persoană îmi spunea că simte o adevărată bucurie că a reușit să reintre în Biserică după ce o părăsise în urmă cu 20 de ani, deoarece nu avea nici o convingere religioasă. Anul trecut, după un asemenea pelerinaj, a reușit să-l descopere pe Dumnezeu, iar acum este nelipsită și participă activ la sfânta Liturghie.

Cuvintele femeii de 85 de ani, care îmi spunea cu atâta seninătate că e posibil să fie ultimul ei pelerinaj pământesc, m-au făcut să reflectez. Am încercat să fiu mai conștient și să-i mulțumesc Maicii Preacurate pentru darul frumos al Preoției și pentru faptul că acea zi de mai va rămâne cu adevărat de neuitat în viața mea.

Pr. Iosif Antoci (Viena)
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat