Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Faraoani: Sărbătoarea Copiilor

Întâlnirea anuală a copiilor la nivel diecezan a avut loc anul acesta în Parohia Faraoani, în ziua de 3 iunie. Având motoul "Vorbește, Doamne, te ascult!" sărbătoarea a reunit peste 3.450 de copii și 280 de animatori, însoțiți de preoți și persoane consacrate din 70 de parohii ale Diecezei de Iași.

Pr. Felix Roca, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor, încă de la începutul programului, a prezentat și a explicat tema întâlnirii, folosindu-se de imaginea biblică a lui Samuel și de cuvintele sugestive ale imnului. Programul a continuat cu jocuri, cântece și cu o scenetă simbolică în cadrul căreia s-a urmărit diferențierea aspectelor pozitive de cele negative și s-a accentuat posibilitatea și capacitatea pe care o au copiii de a alege binele, ajutați fiind de Duhul Sfânt.

La ora 10.30, reprezentanții parohiilor prezente și copiii din Faraoani i-au primit pe PS Petru Gherghel și pe PS Anton Coșa, episcop de Chișinău. Întâmpinat fiind cu pâine și sare, PS Gherghel i-a felicitat pe copii pentru curajul de a înfrunta vicisitudinile vremii și s-a alăturat apoi grupurilor prezente la această întâlnire.

Sfânta Liturghie a fost celebrată în biserică de Preasfințitul Petru Gherghel, avându-i alături pe episcopul Anton Coșa și peste 60 de preoți.

La omilie, PS Anton Coșa a subliniat importanța citirii Sfintei Scripturi, o scrisoare expediată de Dumnezeu, prin care ne sunt date indicații referitoare la modul în care trebuie să ne trăim viața pentru a ajunge alături de el, în cer. Practic, Biblia este modul în care Dumnezeu ne indică "subiectele" pe care trebuie să le pregătim pentru a promova examenul final, însă depinde de noi, de cât de conștiincioși suntem. Biserica ne îndeamnă, cu precădere în acest an, să citim mesajul evanghelic pentru a aprofunda cuvântul lui Dumnezeu.

De asemenea, s-a subliniat faptul că toți copiii sunt "cuvintele vii", apostolii zilelor noastre, care au misiunea de a face cunoscut mesajul lui Dumnezeu, prin modul lor de viață.

Într-o lume în care sunt promovate diverse valori, Samuel este un model de ascultare și disponibilitate la cuvântul lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii, păstorul diecezei a înmânat icoana-simbol a întâlnirii (care îl reprezintă pe Isus binecuvântându-i pe copii) Parohiei Răchiteni care va fi gazda Sărbătorii Copiilor de anul viitor.

Cei din Faraoani, fiind nevoiți să se despartă de "icoana lor", așa cum au numit-o ei, au început să strige: "Lăsați-o la noi!" și au promis că anul viitor, vor merge la Răchiteni pentru următoarea Sărbătoare Diecezană a Copiilor.

După celebrare, copiii au primit cornuri și suc de la persoanele binevoitoare din Faraoani și s-au pregătit pentru următoarele activități.

Programul a continuat cu spectacolul cultural-artistic-formativ. Prin cântece, scenete și dansuri, copiii au avut posibilitatea să-și manifeste bucuria de a fi copiii lui Dumnezeu, umplând cu veselia lor inimile localnicilor.

Ținând cont de tema anului: Sfânta Scriptură, s-a organizat un concurs, al cărui scop era să reamintească parabolele și minunile făcute de Isus. Astfel, în cadrul acestui concurs, fiecare parohie a primit câte un plic care conținea trei cuvinte dintr-o parabolă sau o minune. Pe parcursul celor 10 minute puse la dispoziție, fiecare parohie trebuia să identifice parabola sau minunea din care erau extrase cele trei cuvinte, și să o redea în scris, cât mai fidel. Conform tragerii la sorți, 5 parohii, care au redat corect parabola sau minunea, au fost desemnate câștigătoare. Acestea sunt: Nicolae Bălcescu, Barticești, Izvoarele, Răchiteni și Valea Mică.

Sărbătoarea Copiilor s-a încheiat cu mesajul părintelui Felix și cu binecuvântarea Preasfințitului Anton. La final, fiecare parohie a primit un coșuleț în care se aflau mesaje, iar copiii, purtând eșarfe cu numele darurilor Duhului Sfânt, au dat drumul la 7 porumbei care au însoțit, în mod simbolic, grupurile pe drumul de întoarcere.

Sperăm ca această sărbătoare să-i fi ajutat pe copiii din dieceză să fie mai atenți la glasul lui Dumnezeu, avându-l ca model pe Samuel. Astfel, să fie "cuvinte vii" la școală, între prieteni, la joacă și în familie!

Claudia Budău

Imagini de la această sărbătoare pot fi văzute în albumul foto și pe situl Acțiunii Catolice.

* * *

Impresii

- M-a impresionat faptul că, deși părea o zi ploioasă, bunul Dumnezeu ne-a demonstrat încă o dată că face minuni în viața noastră, dăruindu-ne o vreme numai bună pentru această sărbătoare. (Andreea-Mihaela Roca)

- Mi-a plăcut foarte mult programul recreativ de după-amiază. Am rămas uimită cum PS Petru s-a lăsat învăluit de baloane și a participat cu entuziasm la jocurile noastre. Mașina de jucărie câștigată de Preasfinția sa a dăruit-o cu toată dragostea copiilor din Chișinău. Mi-a plăcut foarte mult gestul său... (Ana-Maria Ghercă)

- Am rămas uimit de bucuria acestei sărbători. Am învățat multe cântece, jocuri! Copiii din Faraoani și organizatorii merită toate felicitările noastre! (Mihai Farcaș)

- În fiecare seară, rugăciunile noastre au răsunat în biserică în fața tabernacolului și a icoanei care ne-a fost încredințată. Ne-am dorit să prelungim cât mai mult momentul despărțirii de "icoana noastră", dar vom merge anul viitor la Răchiteni, pentru a o vedea din nou. (Un grup de copii din Faraoani)

- Sunt foarte fericită că Sărbătoarea Copiilor din dieceză se va desfășura, la anul, în parohia mea, la Răchiteni. Nu voi uita niciodată ce am simțit în acele momente când ni s-a încredințat icoana cu Isus și copii. Mă uitam în jurul meu și vedeam cum toții prietenii mei se bucură... Simțeam cum inima îmi bătea foarte tare! Îmi doresc ca toții copiii care vor veni la anul în parohia mea să trăiască aceeași bucurie pe care am simțit-o eu aici, la Faraoani!" (Alice Doboș)
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat