Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Editura "Presa Bună": Cele zece porunci

Cel de-al XIV-lea volum din seria traducerilor din opera lui Tóth Tihamér intitulat "Cele zece porunci", partea I, a apărut în cadrul Editurii "Presa Bună" din Iași, în traducerea părintelui Ioan Sociu.

Prezentul volum constituie o colecție de predici ținute în anul școlar 1927-1928 în biserica Universității Pázmány cu privire la cele zece porunci ale lui Dumnezeu. În această primă parte tratează în 27 de capitole primele patru porunci.

Despre necesitatea de a vorbi despre prescrierile decalogului, care deși au peste trei mii cinci sute de ani nu pot fi considerate învechite, ne spune părintele Tóth Tihamér: "Omul de azi, încrezut în sine, a încercat să sfărâme cele două table din piatră pe care sunt scrise poruncile lui Dumnezeu. Eh! Nu am eu nevoie de aceste legi antice!... Iată însă că astăzi ne dăm seama din ce în ce mai mult că bucățile de piatră sfărâmată ne-au sângerat nu numai mâinile, ci au clătinat și temeliile cele mai solide ale vieții umane. Cu cât slăbește influența decalogului asupra vieții moderne, cu atât avem nevoie de mai multe legi omenești..."

Primele patru capitole reprezintă o introducere: dacă mai este sau nu actual decalogul, importanța decalogului pentru viața pământească și cea eternă, consecințe ale respectării sau ale nerespectării decalogului.

Poruncii I îi sunt alocate opt capitole. Este explicat pe larg sensul poruncii: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tău! Să nu ai alți dumnezei în afară de mine!". Este subliniată, de asemenea, importanța și necesitatea rugăciunii. Superstiția este combătută, iar cultul sfinților, îndeosebi cel marian, este încurajat prin argumente bine întemeiate.

Porunca a II-a este dezbătută în patru capitole. Aici poate fi aflat adevăratul scop al cinstirii numelui sfânt al lui Isus ca și modul corect de a face acest lucru. Nu trebuie uitată nici cinstirea conștientă a numelui de creștin.

Cea de-a III-a poruncă este dezbătută pe parcursul a opt capitole. O atenție deosebită este acordată repausului duminical, participării duminicale la Liturghie, necesității de a merge la biserică, precum și simbolismului liturgiei și efectelor liturgiei asupra sufletelor noastre.

Despre iubirea părintească, despre respectul datorat părinților, copiilor și autorităților tratează porunca a patra pe lungimea a patru capitole.

Acest volum poate fi utilizat foarte ușor de orice creștin, căci limbajul simplu și plin de exemple viu grăitoare îl face accesibil.

Gabriel Trișcă
 


lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat