Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

Sărbătoarea Coborârii Sfântului Duh a fost un motiv bucurie pentru cei 122 de copii și tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, care l-au primit pe Duhul Sfânt în sacramentul Mirului în cadrul unei sfinte Liturghii celebrată de PS Petru Gherghel, alături de 12 preoți concelebranți, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Candidații la sacramentul maturității creștine s-au pregătit îndelung, asistați de cinci cateheți îndrumați de pr. Iulian Tancău, vicar parohial, și pr. Iosif Dorcu, parohul comunității mai sus amintite.

Candidații la Mir au sosit din timp, însoțiți fiind de părinți, frați surori și nași.

Sfânta Liturghie a început printr-o procesiune din catedrala veche. Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" a fost special pregătită pentru acest eveniment: șapte limbi de foc înconjurate de o mulțime de lumânări puteau fi văzute în prezbiteriu.

La începutul Liturghiei PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți. Lecturile din ziua de Rusalii, proclamate de doi candidați la Mir, au fost un prilej bun pentru ca episcopul să amintească în cuvântul său de învățătură despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre roadele lor: "iubirea, bucuria, pacea, îndelunga răbdare, bunăvoința, bunătatea, încrederea, blândețea, înfrânarea" (Gal 5,22-23). PS Petru a chemat în față șapte candidați cărora le-a dăruit câte un buchet de flori, fiecare de altă culoare, simbolizând diversitatea darurilor Duhului Sfânt.

Duhul vine și întărește creștinul în greutățile vieții ajutând ca mărturia de credință să fie autentică. Creștinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea unei flori: dacă floarea are lumina, apă, căldură și îngrijirea necesară atunci este frumoasă, atrage oamenii, miroase frumos. Dacă nu are aceste condiții floarea se ofilește, devine respingătoare.

Liturgia sacramentului Mirului a avut loc după predica episcopului. Astfel, a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. Prin reînnoirea promisiunilor nu se evidențiază numai faptul că Mirul se află în succesiune cu Botezul, ci și faptul că îl angajează pe cel ce trebuie miruit să ia cunoștință de demnitatea sa de creștin.

A urmat apoi momentul central al Liturghiei: Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, rostită de episcop: Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu, însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al puterii, Duhul cunoștinței și al pietății, și umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.

După celebrarea ritului esențial al sacramentului, ungerea cu sfântul mir, a urmat Rugăciunea credincioșilor, ale cărei intenții au fost rostite de către doi copiii nou miruiți.

La ofertoriu s-au adus: pâine, vin, Sfânta Scriptură, un rozariu, o lumânare în formă de trandafir și un buchet de flori.

La încheierea celebrării cei de curând miruiți au mulțumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit. Părintele paroh Iosif Dorcu a ținut să mulțumească PS Petru, părintelui Iulian Tancău, responsabil parohial cu pastorația copiilor, cateheților care s-au ocupat de pregătirea îndelungată a acestor copii și tineri, precum și tuturor voluntarilor care au contribuit la reușita sărbătorii.

Imagini din această zi puteți vedea în albumul foto.

Gabriel Trișcă
 


lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat