Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Secretarul meu

Un nou volum a văzut lumina tiparului la Editura "Sapientia" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Lucrarea cu titlul Secretarul meu este scrisă de ÎPS Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București în perioada 1905-1924.

Această lucrare, cu caracter memorialistic, apare pentru prima dată în România, fiind un fragment din opera memorialistică a celui care a fost ÎPS Raymund Netzhammer, arhiepiscop de București în perioada 1905-1924. Din această operă a fost editat un fragment intitulat Arhiepiscop în România, apărut la București în 1993, iar spre sfârșitul anului 2005 a apărut, la Editura Academiei din București, textul integral al memoriilor sale. Textul de față a fost tradus din limba germană de domnul Tudor Soroceanu, iar cartea deține și câteva imagini de arhivă, o parte dintre acestea fiind inedite, descoperite în arhivele abației benedictine de la Einsiedeln din Elveția.

Volumul Secretarul meu reprezintă o confesiune personală pe care arhiepiscopul o face despre părintele benedictin Lucius Fetz, care a activat în calitate de secretar particular al lui Netzhammer, profesor și spiritual la Seminarul Arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. Autorul prezintă un portret cald, personal și sincer, al secretarului său pe care l-a cunoscut încă din anul 1883, când era la abația benedictină de la Einsiedeln, unde activa ca profesor. Este impresionantă mărturia autorului, care îl remarcă pe micul seminarist îmbrăcat în rasă și cotă care urma să desfășoare un serviciu liturgic în sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului. Mai târziu, în 1889, tânărul seminarist Lucius Fetz a devenit călugăr benedictin, iar la 2 mai 1894 a fost hirotonit preot la Einsiedeln.

Majoritatea activității sale preoțești și-a desfășurat-o în România, fiind mereu alături de arhiepiscopul Netzhammer. În paginile cărții transpare prietenia sinceră și adevărată care i-a unit în fața greutăților și care nu a putut fi desfăcută decât de moartea prematură a pr. Lucius, survenită în seara zilei de 27 noiembrie 1931. Confratele meu mi-a arătat până în ultima clipă dragostea cea mai lipsită de interes și și-a manifestat față de mine cea mai profundă fidelitate, notează arhiepiscopul.

De asemenea, putem afla din paginile acestei lucrări mai multe amănunte despre preocupările intelectuale ale părintelui Lucius, pasionat de matematică, fizică, chimie, istorie și geografie. Delicatețea sufletească a părintelui, grija sa față de săracii și cerșetorii din București, față de creșterea spirituală și umană a seminariștilor catolici din București, dar și simpatia față de tineret au reprezentat principalele caracteristici ale vieții sale preoțești.

Această lucrare nu se adresează doar celor pasionați de istorie bisericească, ci și tuturor acelora care doresc să se familiarizeze cu climatul social-politic al începutului de secol XX, destul de zbuciumat. De asemenea, lucrarea ne prezintă și evoluția frumoasă a unei prietenii total dezinteresate, clădită pe aceeași stâncă: dragostea față de Cristos și aproapele, precum și pasiunea pentru adevăr și cultură.

Andrei Dumitrescu

* * *

Secretarul meu,
Netzhammer Raymund, Ed. "Sapientia", 2006, ISBN 973-8474-86-8, 17x24 cm, 120 p., 11 RON (110.000 ROL)(

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat