Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barati - Casa de copiiBarați: Ziua prieteniei

În incinta Casei de Copii "Sf. Maria" din Barați, în ziua de duminică, 28 mai 2006, a avut loc Ziua Prieteniei care s-a desfășurat sub motoul: "Citește și vei cunoaște; cunoaște și vei îndrăgi; iubește și vei fi gata de slujire; slujește și vei cunoaște fericirea".

Copiii și personalul instituției împreună cu Surorile Oblate Asumpționiste care administrează casa au deschis porțile pentru toți cei care au dorit să cunoască mai îndeaproape rodul talentelor și imaginației creatoare ale celor care trăiesc și muncesc în acest așezământ.

Echipei permanente s-au alăturat cu această ocazie și voluntari inimoși care au contribuit la reușita acestei acțiuni.

Cadre didactice însoțite de colegii copiilor, precum și Centrul de plasament "Pinocchio" din Bacău și Centrul de zi "Arca Postel" din Schineni au participat la bucuria acestei zile.

Programul a fost deschis de cuvântul pr. Petru Sescu, președintele Consiliului de Administrație al casei, care i-a salutat pe cei prezenți și a transmis binecuvântarea episcopilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă.

A urmat prezentarea activității cu copiii.

Din partea autorităților a participat domnul Carmil Herciu, primar al comunei Mărgineni.

Copiii au susținut mai multe reprize de program artistic și au asistat la un concert de prânz cu formația "Nostalgic".

Au fost vizitate standurile și expozițiile cu vânzare a obiectelor confecționate de copii și fiecare a putut să plece cu o amintire frumoasă a unei zile binecuvântate.

Sr. Monica

* * *

Casa de Copii "Sf. Maria" din Barați este o asociație nonguvernamentală română, înființată din inițiativa Episcopiei Romano-Catolice Iași, acreditată de către DMSSF să desfășoare activități în domeniul protecției copilului și care funcționează din anul 1997. Încă de la înființare, asociația și-a propus să-și ofere serviciile în scopul ocrotirii, creșterii și educării copiilor cu părinți decedați, abandonați sau care provin din familii care se confruntă cu grave probleme materiale.

De la înființare și până în prezent au beneficiat de serviciile oferite de asociație un număr de peste 120 de copii. Mulți dintre ei s-au întors în familiile naturale care au reușit să depășească dificultățile întâmpinate la momentul venirii lor în instituție. Câțiva dintre copiii care au fost ocrotiți aici și-au întemeiat propria lor familie, au un serviciu și duc o viață normală.

În prezent, Casa de copii "Sf. Maria" ocrotește un număr de 50 copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani și care provin din județele Bacău, Iași, Neamț și Vaslui. Copiii sunt ocrotiți în baza unei măsuri de protecție specială emisă de către Comisia pentru Protecția Copilului sau de către Tribunal, toate activitățile desfășurate fiind în conformitate cu legislația în vigoare privind promovarea și apărarea drepturilor copilului.

Asociația noastră oferă copiilor ocrotiți găzduire, asistență medicală și îngrijire, suport emoțional și consiliere psihologică, o bună educație, pregătire profesională, modalități de socializare și petrecere a timpului liber, în vederea reintegrării familiale și comunitare. Nota specifică a tuturor activităților desfășurate de instituția noastră o reprezintă promovarea valorilor umane, morale și religioase, atât la nivel personal cât și comunitar, ținându-se cont de nevoile individuale ale dezvoltării armonioase ale fiecărui copil.

Casa de Copii "Sf. Maria" asigură adolescenților și tinerilor ocrotiți posibilitatea de a-și dezvolta competențele profesionale în cadrul atelierelor proprii de croitorie, tâmplărie lemn și pvc pentru a facilita accesul acestora pe piața muncii, în vederea unei reintegrări sociale optime.

Pentru a oferi o îngrijire adecvată și din dorința de a îmbunătăți calitatea serviciilor, asociația noastră derulează activitățile specifice de ocrotire a copilului dezvoltând mai multe proiecte care să răspundă nevoilor individuale ale fiecărui copil, ținând cont de vârsta și preocupările fiecăruia. Având în vedere aceste aspecte, desfășurarea acestor proiecte se realizează în mai multe locații situate în municipiul Bacău, precum și în Trebeș și Măgura.

Astfel, în casa situată pe strada Oituz, din municipiul Bacău, locuiesc un număr de șapte adolescente și tinere care învață la diferite licee și școli profesionale din oraș. Aici, tinerele se pregătesc pentru viață, învață cum să gătească și cum să se autogospodărească.

În apartamentul din Strada Pictor Aman, nr. 9, bl. 9, sc. E, ap. 13, Bacău, locuiesc un număr de patru adolescente, care sunt eleve la diferite licee și S.A.M. -uri din municipiul Bacău. Ele sunt îngrijite și educate de către o persoană de referință care locuiește în permanență și care le oferă tot sprijinul necesar.

În casa situată pe Strada Progresului, nr. 45, Bacău, locuiesc un număr de patru adolescente, care sunt îngrijite și educate de un lucrător social și un voluntar. Activitățile din cadrul acestor proiecte vizează în principal dezvoltarea deprinderilor de viață independentă care să faciliteze reinserția socială a adolescentelor în cele mai bune condiții.

Pentru șase copii cu nevoi speciale s-a dezvoltat un alt proiect care se desfășoară într-un apartament situat în Strada Chimiei, în apropierea Școlii Speciale din oraș. Copiii prezintă handicap fizic și psihic ușor și mediu. Toți frecventează cursurile Școlii Speciale din Bacău și beneficiază de servicii de recuperare specializate.

Un număr de patru băieți cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani sunt ocrotiți în casa situată în satul Trebeș, comuna Mărgineni. Aceștia frecventează cursurile Școlii Generale Trebeș. Ei sunt îngrijiți și educați de către un pedagog social care locuiește în permanență acolo, precum și de un voluntar.


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat