Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Familia - tezaurul omenirii

Mai multe familii creștine din Roman și din jur s-au întâlnit în fiecare a treia duminică din lună, timp de opt luni, la Traian, la casa de reculegere și au decis să se solidarizeze, să participe, să colaboreze, dar să se și formeze în vederea înțelegerii și trăirii din plin a bogăției identității umane și creștine a familiei.

Ne-am simțit acolo ca la umbra unui colț de rai participând la sfânta Liturghie, la meditații, la dezbaterea unor teme foarte interesante despre civilizația iubirii - forța și țelul care clădește, menține și salvează familia în toate timpurile. Familia - izvor de energie și viață dar și mare de acumulări, construită după planul lui Dumnezeu, floare a darurilor, rampă din care ne luăm zborul spre cer dar și port în care ancorăm încărcați de fapte, sentimente, ani, amintiri și daruri...

Familia - rod, semn și exigență a iubirii fidele, în mod absolut, a lui Dumnezeu, loc de vocație și poruncă ("...omul să nu despartă!").

Familia - sânul unde copilul știe că mama și tata țin locul lui Dumnezeu, iar părinții știu că fiul este fratele lui Isus. Căsătoria - sacramentul prin care ia naștere familia, prin care Dumnezeu continuă opera de creare a infinitului este salvarea și sufletul lumii!

Ce constatăm astăzi? Familia pierde din greutate? Părinții demisionează? Atitudinea lui Dumnezeu față de o țară este determinată de calitatea vieții de familie? Căsnicia devine "căsnicie"? În alternativa necreștină familia se umple cu regrete? Este familia modernă în pericol?

Noi avem un sentiment de optimism. Constatăm realitatea - este ce facem. Știm de chemarea noastră - ne implicăm în proiecte. Vrem să mergem în față, înainte, să impulsionăm pregătirea pentru viața de familie, să oferim raze de încredere și speranță pentru a ajuta și a rezista dificultăților.

Simțim pe frunte aerul care ne vine de la Regina familiei. Vrem să îndrumăm tinerii care vin din "Absurdistanul" unor familii fără Dumnezeu, familii "pe jumătate", ori, din familii "ne-rotunde". Vrem să ne asumăm misiunea de a ajuta. Vă așteptăm să veniți cu noi sau la noi. Avem o psihologie modernă, o viziune creștină a viitorului; vrem să ne implicăm într-o echipă - "Familia și viața" - sprijinită de preoți apreciați, generoși (pr. Iosif E. și pr. Gianfranco M.) și de alte persoane calificate, cu pedagogia dăruirii (dna Maria Gherghel), capabile să asculte și să ajute, oameni care au vocație și pregătire. Veniți să sporim împreună bogăția, fericirea și sfințirea în familiile noastre, temeinicind familia bună, aurită de dor sfânt.

Prof. Petru Gălățeanu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat