Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gânduri ale unui preot care l-a cunoscut pe pr. Anton Dănculesei

Am citit cu plângere de inimă anunțul paginii de internet a Episcopiei de Iași că părintele Anton Dănculesei a murit într-un spital din Iași. În acel moment mi-au trecut prin minte o mulțime de momente în care l-am cunoscut și simțit pe răposatul părinte, de fericită amintire. Aș dori să selectez doar câteva mai semnificative, foarte importante pentru mine în viața mea ca preot. Este posibil să greșesc în privința unor date istorice. Mă voi strădui să selectez cât mai corect:

Gândul mă duce în anul 1970, când eram seminarist în vacanța de vară la Barticești. Era într-o duminică după-amiază, când părintele paroh, Mihai Rotariu, și el de fericită amintire, era plecat foarte departe în interesele parohiei și nu putea să mai ajungă la vecernie și sfânta Liturgie de seară pentru muncitorii barticeșteni. A reușit, în cele din urmă, să ne anunțe. Eu și Ionel Blaj, fiind noii seminariști (cu un an de seminar la Iași), am fost "rugați" de teologii barticeșteni de atunci să ne luăm bicicletele și să mergem la Talpa, unde-l vom găsi pe părintele Dănculesei și să-l "rugăm" insistent să vină la Barticești pentru sfânta Liturghie de seară. "Vin cu plăcere!" - a fost răspunsul său. Seara l-am văzut la altarul bisericii din Barticești asudat și obosit. Venise cu motocicleta peste dealuri și văi, de fapt, așa cum mersesem și noi, cei doi seminariști, cu bicicletele noastre spre Talpa. Pe atunci se făcea vecernia, adorația euharistică, la sfârșitul căreia se ținea o scurtă predică și apoi se celebra o sfântă Liturgie "citită" pentru cei care lucrau duminica la Roman. Parcă-l aud și acum pe părintele Anton cum a început predica: "Iubiți credincioși! Evanghelia de azi ne spune asta și asta...! Eu nu știam că voi veni azi la dumneavoastră și nu am o predică în legătură cu ea. Am să vă spun însă una pe care o știu de altă dată!" Nu-mi mai amintesc ce a predicat. Însă dau mărturia aceasta: Nu a riscat părintele să se prezinte cu ceva improvizat! A fost extraordinar! L-am savurat! Exemplu de urmat!

Gândul mă duce la Oțeleni, în anul 1970 sau 1971, când cu ocazia hramului Sfinții Ioachim și Ana am auzit următorul anunț: "La poarta bisericii va sta părintele predicator Anton Dănculesei, care va cere pomană pentru construirea bisericii din Talpa!" Mă minunam cum veneau credincioșii din biserică și puneau obolul lor pentru o casă a Domnului de undeva, departe, în județul Neamț! Frumos din partea comunității Oțeleni și a multor altor credincioși care au ajutat la construirea bisericilor, chiar în condițiile vitrege de atunci!

Nu pot să uit cu câtă mulțumire și recunoștință mi-a povestit părintele Anton în casa parohială din Piatra Neamț, după ce a venit din spitalul din București, cum a fost el salvat de câinele pădurarului, atunci când căzuse cu ARO-ul său în prăpastia din pădure unde și-a rupt oasele și trezindu-se din comă nu-și vedea decât sfârșitul vieții pământești, rugându-se pentru iertare și văzându-se înaintea judecătorului suprem. Cu câteva zile înainte de a se întâmpla accidentul, părintele Anton a frânat mașina și evitând câinele pădurarului. Recunoștința câinelui a fost evidentă în momentul în care pădurarul mergea să ducă fân animalelor din pădure. Câinele l-a tras pe pădurar din căruță și i l-a arătat pe părintele în prăpastie. Uneori ne depășesc pe noi, oamenii, ființele necuvântătoare! Aceasta-i realitatea! Ce a urmat ne putem imagina: oameni aduși la fața locului, salvarea spre spital, apoi la București unde PS Ioan Robu s-a îngrijit personal de însănătoșirea lui. Părintele Anton mai trăit încă peste 20 de ani și a reușit să facă pentru Dieceza de Iași atâtea lucruri frumoase, mai ales în Parohia Pralea, unde am fost înconjurat eu și colegii mei de atâtea mame cu copii în brațe în biserica parohială când am sărbătorit o zi aniversară a preoției noastre.

Ultima dată l-am văzut pe părintele Anton Dănculesei anul trecut, în iulie 2005, la Onești. Era slăbit. Dar am văzut pe chipul său o bucurie și o mulțumire lăuntrică de nedescris. Dar era și o tristețe pe care o înțelegeam, văzându-l cum suferea.

De faptul că și-a simțit sfârșitul am auzit de la un părinte vicar din Onești. "Am venit la voi, dar nu cred că vă voi mai vizita...!" Așa a și fost!

Am scris toate acestea pentru că nu pot să le țin numai pentru mine. Toți avem nevoie de exemple de preoți care să ne dea curajul să ducem mai departe vestea cea bună a evangheliei. Toți avem nevoie de exemple vrednice de admirat și cât posibil de urmat.

Îmi doresc să am și să fiu încurajat de cât mai mulți colegi cu experiență pastorală! Mulțumesc din inimă tuturor - și părintelui Anton - pentru exemplul de a fi om de omenie, creștin de încredere și preot plin de dăruire!

Mă alături de toți cei care l-au însoțit pe ultimul drum la Pralea și la Gherăești pe părintele Anton Dănculesei și repet rugăciunea spusă aici, în localitatea de naștere a episcopului martir Anton Durcovici, pentru dânsul: "Să se odihnească în pace! Amin!"

La primiția lui a auzit probabil aceleași versuri ale cântecului cunoscut de noi toți: "Dar va veni o zi, când te vei odihni!" Așa să fie!

Cu pioasă amintire,
Pr. Pavel Balint


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat