Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Preotul alergător

În memoria pr. Anton Dănculesei

Scriitorul Vladimir Jankelevich spunea printre altele și aceste cuvinte: "Când mă voi duce la Dumnezeu și mă va întreba «Cine ești?», îi voi zice: «Lasă-mă să-ți spun mai întâi pentru ce m-am jertfit și ce am iubit»".

Aș vrea ca în această reflecție să scot în evidență o imagine ce-i poate caracteriza întreaga activitate a părintelui Anton Dănculesei, trecut la cele veșnice la data de 21 mai 2006.

Este adevărat că pr. Anton Dănculesei nu a activat în multe parohii. De aceea în mintea multora se poate naște această întrebare: "Cine este acest preot?" Permiteți-mi să spun pentru cine s-a jertfit.

A fost vicar în Parohia Bârgăuani mai bine de șapte ani și apoi în anul 1973 a venit în părțile de pe Valea Trotușului, îngrijindu-se de comunitățile catolice Ștefan cel Mare și Pralea, care până în anii 1971 erau în îngrijirea Parohiei Onești.

A fost un preot a lui Cristos, după inima sa, blând și smerit, dar alergător. Alergător pentru Cristos. A fost cel care a știut să-i împrumute ființa sa lui Cristos pentru ca prin el Cristos să ajungă la cât mai mulți oameni.

În acele timpuri ale anilor 1973 cu mult curaj s-a dedicat construirii a două biserici în care Dumnezeu să aibă demnitatea sa: Ștefan cel Mare și Pralea. În ceea ce privește construcțiile avea o calitate deosebită: întotdeauna avea procurate materialele necesare. Nu s-a întâmplat ca muncitorii să oprească lucrarea pe motiv că s-au terminat materialele. A știut să transpună acest lucru și în planul spiritual. Ori de câte ori vreun credincios venea la el pentru a căuta un sfat bun nu trebuia să aștepte sau să plece descurajat, fiindcă pr. Anton avea bogăția sa spirituală din care știa să împartă fără măsură chiar și celor ce nu cereau în mod expres.

Din mărturia vieții sale se putea citi evanghelia pentru care și-a consacrat viața. Atât timp cât a construit bisericile pr. Anton nu a avut casă. A dorit ca mai întâi Dumnezeu să aibă casa sa. În acest timp a locuit în sacristia bisericii. Mai târziu, când lucrările erau pe sfârșit, un accident era cât pe ce să-i aducă sfârșitul pământesc, pentru că acest accident s-a petrecut în inima pădurii. Era singur în mașina sa, care, scăpată de sub control, a ieșit de pe drumul forestier, rostogolindu-se într-o prăpastie de peste 50 de metri. În urma acestui accident picioarele i-au fost grav afectate, rămânând imobilizat în acest loc sălbatic din pădure, unde circulația publică era închisă. În acele clipe a continuat rugăciunea Rozariului pregătindu-se de moartea care se apropia ca și negura nopții. Însă a fost salvat de câinele unui pădurar care întâmplător a mers în acea zi pentru a vedea cantonul silvic pe care îl avea în pază.

Deși după acest accident puterea de a alerga i-a slăbit puternic, pr. Anton nu s-a lăsat învins. A continuat să alerge! În anul 1992, la rugămintea PS Petru Gherghel, s-a ocupat de o altă lucrare grandioasă: ridicarea unei case de reculegere și odihnă pentru tineretul creștin, închinată sfântului Ioan Bosco. Lucrările s-au încheiat în toamna anului 1999, când s-a dat în funcțiune această casă. Tot în acest an a fost sfințită și biserica din Pralea.

Prin viața sa pr. Anton Dănculesei cred că ne-a transmis acest mesaj: trebuie să alergi pentru a ajunge la țintă. Prin dorința sa de a fi înmormântat în satul natal, a subliniat acest gând; ținta nu e ceea ce îți propui sau ceea ce îți construiești, ci ceea ce alegi. Când a plecat spre spital la Iași presimțea că nu se va întoarce viu. "Dacă mor aici să mă duceți direct la Gherăești, în satul meu natal". Poate o spunea cu un sentiment de tristețe, dar ceva îl făcea să fie vesel și plin de speranță: "Am crescut doi preoți", preoți care vor duce mai departe evanghelia lui Cristos. A știut să înmâneze ștafeta credinței și a dăruirii.

Din ziua când a murit și până în clipa înmormântării nici un telefon fix nu a funcționat în satul Pralea. Nu s-a putut anunța decesul său în această comunitate pentru care a lucrat atât de mult. Să fie un semn divin? Trista veste a trecerii părintelui Anton la cele veșnice s-a aflat în comunitatea Pralea prin Radio Iași, la Liturghia transmisă la ora 8.00. Mulțumim pe această cale tuturor celor ce s-au străduit să realizeze acest moment la Radio Iași, important pentru omul de rând, pentru acel om lipsit de alte mijloace informaționale și edificatoare.

Aici, la Pralea, la 22 mai, trupul neînsuflețit al pr. Anton a fost așteptat de întreaga comunitate la intrarea pe drumul spre biserică. De aici, preoții Iosif Păuleț, Isidor Mocanu, Ștefan Erdeș, Anton Dancă și Valentin Aenoaei l-au însoțit până în biserică, unde s-au rugat pentru odihna fericită a pr. Anton. După sfânta Liturghie toți credincioșii au stat în jurul sicriului în biserică întreaga noapte. Marți, după sfânta liturghie pe care a prezidat-o pr. Isidor Mocanu, coleg de promoție și delegat episcopal pentru a coordona funeraliile părintelui Anton, trupul neînsuflețit a fost transportat spre Gherăești, localitatea natală în care a fost îngropat miercuri, 23 mai. Credincioșii din Pralea l-au condus în număr destul de mare, în ciuda distanței mari dintre Pralea și Gherăești. Au venit pentru a arăta că au un respect deosebit pentru pr. Anton și că nu îl vor uita.

Aș încheia cu acest gând luat de la sfântul apostol Paul: "Cu ochii la țintă alerg... și nu pentru coroana cea pieritoare". Așa a alergat pr. Anton Dănculesei; nu pentru a culege coroana de mulțumiri din partea lumii sau a celor din satul Pralea sau înălțarea pe podiumul premianților, ci a rămas umil și încrezător că va primi coroana răsplății celei drepte de la Cristos-Păstorul, cu care s-a făcut asemănător prin blândețea și umilința sa. În această cursă a fost întărit de evlavia sa către sfânta Fecioară Maria, regina Rozariului. A plecat spre locuința cea veșnică în luna mai, lună dedicată cinstirii sfintei Fecioare.

Fiecare credincios din Pralea îi mulțumește pentru tot ce a făcut. În sufletele acestor creștini a rămas un gând bun, un gest nevinovat, un cuvânt edificator, o faptă sinceră a părintelui Anton, care le va da tăria de a merge pe drumul credinței conturat de bucuria și curajul pe care a mers păstorul lor.

Dumnezeu să-l fericească primindu-l în rândul aleșilor săi!

Pr. Valentin Aenoaei


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat