Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cateheza absolvenților

Studenții catolici care au absolvit facultatea anul acesta s-au adunat duminică, 28 mai 2006, la ora 16.00 la catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași pentru a mulțumi lui Dumnezeu și celor care au fost alături de ei printr-o Liturghie solemnă. La această sărbătoare au participat preoți profesori, prieteni, colegi și credincioși din parohiile ieșene.

Generația 2002-2006 se află la încheierea pregătirii profesionale universitare. Este un moment de bilanț, un moment încărcat de bucurie, nostalgie, un moment de despărțire când fiecare pleacă pe drumul său pentru a îndeplini planul pe care Dumnezeu l-a pregătit cu atâta iubire pentru ei.

Anii de studenție devin pentru tinerii absolvenți "perla amintirilor", marea bogăție sufletească pe care fiecare după puterile sale cu bucurie, succese sau în trudă și în încercare a strâns-o pe tot parcursul acestui drum minunat. Acești ani au oferit tinerilor posibilitatea de a deveni ceea ce și-au dorit spre bucuria lor și a celor dragi. A fost prilej de a cunoaște alți tineri care aveau aceeași credință, aceleași idealuri și speranțe, aceleași preocupări și temeri. A unit pe tineri mai mult de Biserică, locul de întâlnire cu Dumnezeu și, totodată, posibilitatea de a colabora cu preoții parohiilor, care au fost mereu alături atât în momentele de bucurie, succes, dar și în momentele de descurajare, de incertitudine, de insucces. Anii de studenție au dăruit cele mai frumoase momente trăite în cadrul catehezelor din Complexul studențesc "Tudor Vladimirescu", Complexul studențesc "Titu Maiorescu"- Copou, Oratoriu "Dominic Savio" sau cele de la catedrală. Acești ani au format buni creștini și oameni maturi și responsabili, capabili de a privi și primi viața cu tot ceea ce implică ea: bucurie, speranță, prietenie, succes, realizare, încercare, dezamăgiri, eșec, teamă.

Acum s-au legat cele mai frumoase și strânse prietenii, acum marea diversitate a individului s-a transformat în unitatea unui singur suflet tânăr.

Sărbătoarea absolvenților au moștenit-o tinerii de la generațiile anterioare și pe care au păstrat-o și au pregătit-o la rândul lor și altor tineri. Anul acesta ea a fost numită "Sărbătoarea terminaților".

Sărbătoarea a cuprins trei momente esențiale: sfânta Liturghie, cateheza și o agapă frățească.

Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Lucian Farcaș, capelanul universitar și concelebrată de pr. Cristinel Farcaș, vicar responsabil cu tinerii din parohia gazdă, pr. Egidiu Condac, director Caritas Iași, pr. Felix Roca, responsabil diecezan cu tinerii, pr. Emil Dumea, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică, pr. Iosif Enășoae, șef al catedrei de Teologie din cadrul facultății, pr. Paul Budău, profesor la Școala normală "Vasile Lupu".

Tinerii absolvenți au proclamat lecturile și intențiile și au pregătit oferirea darurilor.

La omilie, pr. Felix Roca a făcut o asemănare între legătura dintre Isus cu apostolii, pe de o parte, și cu tinerii absolvenți, pe de altă parte, care se află la sfârșitul facultății. Evanghelia zilei a proclamat rugăciunea sacerdotală a lui Isus, un colocviu pe care îl are cu Tatăl în care Isus dă cont de misiunea și de moștenirea pe care o lasă apostolilor și tinerilor care au venit în fața altarului pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate harurile pe care le-a revărsat asupra lor. Această moștenire a experienței lor, a bucuriei și a dificultăților tinerii o vor transmite generațiilor viitoare.

Asemenea apostolilor care după înălțarea lui Isus la cer, au început o nouă viață, tinerii călăuziți de Duhul Sfânt încep un nou drum. Părintele Felix i-a îndemnat pe tineri să privească spre Dumnezeu care îi iubește atât de mult, spre Isus care s-a supus în toate voinței Tatălui, spre Fecioara Maria care prin dăruirea sa totală lui Dumnezeu și prin umilință a devenit Mama lui Isus și a tuturor oamenilor, să-l invoce pe Duhul Sfânt care îi va lumina și care le va da puterea de a merge mai departe. I-a încurajat pe tineri în alegerile pe care vor trebui să le facă de acum. Să riște pentru a câștiga, să fie fermi pe poziție și să i-a deciziile cele mai potrivite și să învingă teama, incertitudinea, nesiguranța zilei de mâine, ținând cont de îndemnul lui Isus: "În lume strâmtorare veți afla, dar îndrăzniți: eu am biruit lumea".

La sfârșitul sfintei Liturghii preoții prezenți i-au felicitat pe absolvenți și le-au dorit mult succes.

Al doilea moment al sărbătorii a fost cateheza. Absolvenții au fost supuși unor probe pe care organizatorii le-au pregătit în secret și cu multă atenție și care au fost presărate cu momente de divertisment, jocuri și cântece. La sfârșit tinerii absolvenți au primit o diplomă simbol, având ca moto cuvintele sfântului Ignațiu de Loyola: "Nu multă știință hrănește și îndestulează sufletul, ci faptul de a simți și gusta lăuntric lucrurile".

Sărbătoarea s-a încheiat cu agapa frățească, care a devenit un moment prielnic de a împărtăși celorlalți din experiența lor și prilej de a depăna amintiri.

La sfârșitul acestei cateheze, gândul tinerilor s-a îndreptat cu nostalgie spre pr. Fabian Doboș (actualmente plecat la studii în Italia) care a călăuzit pașii tinerilor spre întâlnirea cu Isus, menținând vie credința în valorile spirituale și morale prin cateheze, întâlniri, exerciții spirituale, campusuri. De la Sfinția sa au învățat ce înseamnă iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele, ce înseamnă umilința, răbdarea, iertarea, respectul. A fost și va fi pentru mulți dintre tineri mamă, tată, frate, soră, prieten, profesor, preot spiritual. Tinerii îi mulțumesc din suflet pentru că a știut să îi adune în jurul lui Isus și în jurul său. A știut să aline și să sprijine prin cuvinte de înțelepciune și de înțelegere pe cei care se aflau la început de drum, dezorientați în alegeri, lipsiți de curaj, lipsiți de orice ideal și orizonturi.

De asemenea mulțumiri s-au adus părintelui paroh Iosif Dorcu și părintelui vicar Cristinel Farcaș, care au fost un sprijin și care au continuat formarea spirituală și umană a fiecărui tânăr și pentru colaborarea la activitățile cu specific tineresc.

Nu în ultimul rând mulțumiri s-au adus organizatorilor și tuturor celor care au fost alături de studenții absolvenți.

* * *

Urări din partea preoților și impresii ale studenților absolvenți

Orice sfârșit implică urări de bine și fericire. Preoții prezenți au dorit să exprime câteva gânduri pentru viitor studenților.

  • "Lacrimile au merit atunci când conduc la bucurie - chiar și în cazul studiului"; "Nu merită să vă obosiți pentru ceea ce obosește altcineva...Domnul"! (Pr. Lucian Farcaș)

  • "Bucurați-vă și din bucuria voastră împărțiți și altora"; "Când Dumnezeu închide o ușă, deschide undeva o fereastră"! (Pr. Felix Roca)

  • "Nu uitați că orice sfârșit e un nou început"! (Pr. Egidiu Condac)

  • "Să fiți un dar pentru toți"! (Sr. Viviana)

Studenții și-au exprimat bucuria și fericirea împărtășindu-și gândurile:

  • "Eu sunt câte puțin din tot ce-am întâlnit"! spunea un filozof. Mulțumesc celor care pe parcursul celor patru ani mi-au dăruit o picătură din sufletul lor. Îmi dau seama că acest timp al studenției a fost nu numai o instruire pedagogică dar și o formare spirituală și umană". (Daniela, Iași)

  • "Am ezitat să vin și acum mă întreb "De ce"?! La urma urmei sunt și eu o "terminată"! A fost super! Aș mai studia ceva și să mă simt încă o dată la fel de bine". (Manuela, Roman)

  • "Într-un simț de nostalgie și de bucurie, un astfel de moment nu poate decât să te facă să privești cu optimism la ceea ce va urma. E un sfârșit, dar ne-am încărcat bateriile spre necunoscut...Merită să fii măcar odată student". (Iulia, Roman)

  • "O după-amiază și o seară minunată în care s-au condensat toate amintirile, prieteniile și bucuriile din anii studenției. Sunt fericit și mulțumesc tuturor". (Iosif, Lespezi)

  • "Nu credeam că o seară poate fi atât de frumoasă. Nu mă așteptam să ne simțim atât de bine. Felicitări". (Petronela, Sagna)

  • "«Seara terminaților» a fost seara în care măcar pentru o clipă ne-am simțit legați de Dumnezeu, de Biserică, de prieteni și printre altele a fost seara în care am înțeles că orice sfârșit are și un început. Un început al speranței, al succesului și, de ce nu, al unei lumi mai bune". (Aurelia, Iași)

  • Acești patru ani de facultate au fost un timp de reală pregătire. Am găsit preoți și profesori disponibili pentru a ne desluși tainele înțelepciunii și ale științei. Am întâlnit persoane care ne-au oferit sprijin în momentele dificile, care ne-au orientat viața spre adevăratele valori. Mai degrabă să ne lăsăm ridicați de Dumnezeu decât de oameni". (Mădălina, Dofteana)

  • "Bucuria, entuziasmul și dorința de a eficientiza cea ce am construit pe parcursul a patru ani de formare vor fi concretizate în fapte pe parcursul vieții spirituale și profesionale. Mulțumesc profesorilor, prietenilor care au armonizat formarea mea ca OM pregătit capabil să răzbească în drumul vieții. Mulțumesc Iașiului că a dăruit din valoarea sa sufletului meu ce a absorbit bucuria vieții studențești. Mulțumesc tuturor celor care au investit în personalitatea mea de viitor profesionist". (Ioana, Tămășeni)

  • "Fiecare clipă trăită intens e minunată, iar atunci când e împărtășită cu ceilalți e sublimă. E minunat să te simți important, e sublim să fii cu ceilalți! A fost o zi cu multă bucurie, emoție și, de ce nu, cu nostalgie. Un astfel de moment, unic în viață, l-am retrăit împreună cu Domnul în casa sa minunată. Celor ce «au fost» felicitări, celor ce «vor veni» multe succese! Multe mulțumiri și felicitări organizatorilor! Viața nu se termină aici, succesul de azi e doar începutul! Succes mult tuturor! (Florina, Răducăneni)

  • "A fost o zi emoționantă, plină de surprize - mă refer atât la cateheză, cât și la Liturghie. Mi-am dat seama că într-adevăr zilele care au mai rămas până la finele anului IV se scurg precum nisipul din clepsidră. Am realizat că vor fi lăsate în urmă cateheze, ieșiri în aer liber și multe alte momente prețioase". (Ancuța, Moinești)

  • "Am fost impresionată de tot ce s-a întâmplat, de atmosfera creată, de organizare iar ideea de trei evenimente în unul singur a fost extraordinară. Pentru organizatori le doresc ca fiecare eveniment oricât de minuscul ar fi el (privit la general) să devină unul semnificativ. Felicitări!" (Loredana, Dealu Morii)

"Amintirile sunt clopote de cristal ce bat la poarta uitării"

A consemnat Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Iași: Cateheza absolvenților.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat