Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Peste 300 de pelerini din Bacău la Cacica

Cea de-a 27-a zi din luna florilor, lună închinată preasfintei Fecioare Maria, va rămâne mult timp în memoria a trei comunități importante a Diecezei de Iași: Bacău "Sf. Nicolae", Bacău-Izvoare "Sf. Francisc de Assisi" și comunitatea parohială din Prăjești, care au avut peste 300 de pelerini la Cacica.

Cu mult entuziasm fiecare dintre aceste trei comunități s-a pregătit intens pentru întâlnirea cu Maica Domnului.

Mirosul îmbietor de flori ne-a însoțit pe tot parcursul drumului, cu cele patru autocare, șase microbuze și alte mașini particulare. Recitarea rugăciunii Rozariului, precum și cântările adresate sfintei Fecioare Maria, însoțite de invocațiile la Duhul Sfânt prevesteau deja momentele de har pe care aveam să le trăim. Coborând serpentinele colinelor ce ne conduceau la sanctuarul Măicuței din Cacica, așa cum le place băcăuanilor s-o numească pe sfânta Fecioară Maria, au început să cadă din cer mici picături de ploaie, care mai apoi s-au întețit.

Ajunși în fața sanctuarului, părintele Romuald Bulai ne-a primit cu multă căldură și ne-a condus în fața icoanei miraculoase a Maicii Domnului în aclamațiile pelerinilor: "Ave, ave, ave la Cacica!

Pelerinii au avut în intențiile rugăciunii lor situația catedralei din București, purtând cu dânșii pancarte cu numele fiecărei parohii, însoțite de însemne distinctive prin care au arătat solidaritatea lor cu toți credincioșii: "Salvați catedrala Sfântul Iosif din București".

Acum, când scriu aceste rânduri văd unele ziare care anunță deja că s-au sistat lucrările colosului ce avea să înghită catedrala... iar acum terenul care urmează sa fie eliberat de macarale să fie transformat în Parcul "Papa Ioan Paul al II-lea", în memoria marelui demolator al comunismului care a reamintit lumii de renumele României creștine: "Grădina Maicii Domnului". Cât de puternică este sfânta Fecioară!

Programul pelerinilor a început printr-o celebrare penitențială. Timp de analiză personal-spirituală, însoțită de spovezi și hotărâri bune prezentate lui Dumnezeu prin mijlocirea preasfintei Fecioare Maria. Rugăciunea Rozariului, recitată într-o formă aparte, a fost doar preludiul marii întâlniri cu Cristos participând la sfânta Liturghie. În cadrul omiliei, pr. Romulad Bulai a arătat cât de importantă, cât de puternică, cât de miloasă și înțelegătoare este Mama noastră cerească.

După ce l-am primit pe Cristos în sfânta Împărtășanie, am avut și forța de a-l urma pe calea crucii. Am trăit, de altfel, multe din momentele noastre de cădere în păcat; am reînnoit hotărârile noastre sincere de a nu ne mai separa niciodată de el. Asistați de prezența sfințitoare a Duhului Sfânt l-am adorat pe Cristos în Euharistie, după care pelerinii prezenți la sanctuar au primit indulgența plenară și binecuvântarea finală!

Pe chipurile și sufletele tuturor pelerinilor se putea citi starea de har în care se aflau, iar pe buzele lor erau cuvintele: "Am întâlnit-o pe Mama!".

În drum spre casă am făcut un popas la Mănăstirea Voroneț, unde am admirat comorile de cultură, artă și arhitectură specifice secolului al XVII-lea.

Pr. Iacob Stolnicu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat