Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Interviu cu ambasadorul Canadei în România

Cu ocazia unei vizite pe care a întreprins-o la Iași, ES Franco D. Pillarella, ambasadorul Canadei la București, marți, 23 mai 2006, a făcut o scurtă vizită și la sediul Episcopiei Romano-Catolice din Iași și a avut o întrevedere cu episcopul de Iași, Monseniorul Petru Gherghel. După încheierea discuțiilor, ambasadorul a avut bunăvoința de a oferi un scurt interviu.

Pentru început v-aș ruga să vă prezentați cititorilor noștri.

Numele meu este Franco D. Pillarella, ambasadorul Canadei la București. Deja sunt de trei ani în România, iar acum sunt la sfârșitul mandatului meu. Pentru România mandatul unui ambasador canadian este de trei ani și, de aceea, cu durere o spun, în curând voi părăsi țara dumneavoastră. Vă spun că plec cu regrete și cu foarte multe amintiri frumoase și plăcute. Sunt canadian, dar, după cum vă puteți da seama din numele meu, originea mea este italiană. Am fost format la marile școli de diplomație canadiene.

Cu ce ocazie vă aflați la Iași?

Mă aflu la Iași în fruntea unei delegații de oameni de afaceri canadieni. Aș vrea să creez o bună colaborare între Iași și Canada, să găsesc parteneriate economice cu orașul dumneavoastră. Fiind catolic, am ținut cu tot dinadinsul să-l întâlnesc și pe episcopul de Iași, deși vă mărturisesc că nu aveam prea multe cunoștințe despre catolicii din zona Moldova. Mă bucur să întâlnesc aici un episcop foarte amabil și primitor și o comunitate care impresionează, mai ales prin seminarul pe care l-am vizitat.

Am citit undeva că pelerinajul relicvelor sfintei Tereza de Lisieux a avut cel mai mare succes în Canada, în Quebec. Spuneți-ne câteva aprecieri despre Biserica Catolică din Quebec.

Mă bucur de această întrebare pentru că eu însumi sunt din Quebec. Biserica Catolică este concentrată într-un mod deosebit în Quebec. Regiunea Quebec (o parte a Canadei, care este o țară foarte extinsă) este cunoscută pentru religiozitatea ei și pentru catolicitatea ei. E adevărat că și Biserica de aici a pierdut în ultimii 30 de ani, din cauza secularizării, dar eu am amintiri extraordinare din copilăria mea, când Biserica era, cu adevărat, înfloritoare.

Înainte de a veni la București cunoșteați ceva despre Biserica Catolică din România?

Știam că în România majoritatea covârșitoare a locuitorilor aparțin Bisericii Ortodoxe, dar am citit că există și o comunitate română catolică, desigur, minoritară.

În final, cu ce impresie plecați din România?

Înainte de toate, mă bucur că în curând România va fi parte integrantă a Uniunii Europene. În timpul mandatului meu, am urmărit îndeaproape toate demersurile, dar și succesele pe care le-a avut România în drumul său spre integrare. Chiar dacă sunt încă multe lucruri de făcut, eu apreciez eforturile tuturor de a se alătura Europei. Mi-a plăcut speranța și gândirea pozitivă a românilor și cred că asta i-a ajutat să treacă prin momentele foarte grele ale istoriei lor. Apoi apreciez amabilitatea și ospitalitatea pe care am găsit-o aici la dumneavoastră, inclusiv la episcopul de Iași care m-a primit cu multă amabilitate.

Vă mulțumesc!

A consemnat pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat