Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Binecuvântarea grotei din cimitirul Seminarului

În prezența studenților Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași și a corpului profesoral, în seara zilei de 24 mai 2006, a avut loc binecuvântarea grotei din cimitirul aflat pe teritoriul Seminarului. Celebrarea a fost prezidată de pr. prof. dr. Wilhelm Dancă, rectorul Seminarului, care, în timpul binecuvântării, a prezentat un scurt istoric al cimitirului, în care se odihnesc sute de credincioși, ale căror morminte au fost acoperite de uitare, dar pentru care suntem datori să ne rugăm.

Grota a fost realizată la inițiativa pr. Felician Tiba și a pr. Gabriel Farcaș, de către studenții anului III, și construită pe ruinele fostei capele a cimitirului. Această capelă, dedicată sfântului Iosif, a fost distrusă de bombardamentele sovietice din vara anului 1944, când a fost distrus și cimitirul, care se află astăzi pe spațiul Seminarului. De menționat faptul că în capelă se află un mormânt din anul 1776, dar încă nu a fost identificată persoana înmormântată aici.

Deși capela a fost distrusă, încă se poate vedea temelia și o bună parte a zidului. Dând impresia de zid dărâmat, grota construită de anul III se înscrie în stilul arhitectonic al ruinelor deja existente. Este realizată din cărămidă, iar construcția acesteia a durat aproximativ o săptămână. Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes a fost realizată de frații carmeliți de la Luncani și oferită de pr. Anton Despinescu, ca recunoștință pentru multele haruri dobândite de-a lungul vieții, prin mijlocirea Preacuratei.

Deși cimitirul constituie de multă vreme un loc preferat de seminariști pentru relaxarea dintre orele de curs și pentru clipele de reculegere, binecuvântarea grotei în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Ajutorul creștinilor, îi determină pe aceștia să revină în acest loc cu mai multă bucurie și cu mai multă încredere, făcând din Maria, "Ajutorul seminariștilor".

Îi mulțumim și noi Mamei cerești pentru o asemenea zi și să dea Dumnezeu să primim cât mai multe binecuvântări prin mijlocirea ei.

Deo gratias!

Andrei Dumitrescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat