Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Normalitatea și viciul

În lume sunt multe vicii. Dar la noi parcă sunt mai multe ca la alții. Recent a mai apărut un viciu: cel de procedură. Prea des auzim la știri că un anume ins sau altul, care a fraudat țara cu sume considerabile, nu a fost reținut sau n-a pățit nimic din viciu de procedură.

Acum și europenii s-au obișnuit cu viciile noastre așa de mult că au uitat să ne mai dea stegulețe roșii pe ici pe colo și probabil că, după o scurtă tărăgănare, văzând că suntem de neschimbat, ne vor primi în Uniunea Europeană așa cum suntem. Unii spun că vor fi nevoiți să ne primească pentru că mai mare nevoie au ei de noi decât invers. Cine mai știe cum stau lucrurile? Cert este că oamenii vor să trăiască mai bine decât până acum. Din păcate, binele e înțeles doar la nivel economic. La nivel spiritual cine se mai gândește? O Europă atinsă din ce în ce mai mult de păgânism, ce poate să aducă în Uniune?

Printre lucrurile pe care oamenii și le împrumută sunt și viciile. Europenii ne dau din viciile lor iar noi dintru ale noastre.

Pentru campionatul mondial de fotbal din anul acesta, care are loc în Germania, se pregătesc și locuri speciale pentru viciile oamenilor, cât mai multe case de prostituție în preajma stadioanelor. Pe stadioane, în tribunele frumos amenajate, viciul de înjurătură va fi practicat cu siguranța în multe limbi de fanii echipelor care vor pierde. Noi nu vom fi acolo pentru că nu ne-am calificat. Românii au înjurat însă la timpul potrivit pentru pierderea calificării. Câte înjurături a primit antrenorul, câte jucătorii sau câte a primit cel de sus, e greu de spus. Am auzit oameni, cu un pic de conștiință, spunând că nu se mai duc la meci pentru că nu mai suportă corul de înjurături din tribună. Alții în schimb s-au obișnuit cu acest lucru așa de mult încât li se pare ceva normal. Viciul a intrat în normalitate. E normal să-l înjuri pe adversar, dar și nevasta căreia i-ai spus cândva că o iubești la nebunie. E normal să pufăi toată ziua din țigară și când ești trist, dar și când te bucuri. E normal să tragi o beție și la supărare și la bucurie. Și câte lucruri rele nu au devenit o normalitate.

Viciul de procedură a intrat și el în normalitate. Când auzim la știri că cineva nu mai pățește nimic pentru răul săvârșit ni se pare ceva normal.

Dumnezeu privește această lume, creată cândva după chipul și asemănarea sa, și regretă că lumea și-a desfigurat așa de mult chipul său. Regretă că păcatul a devenit o normalitate. Înainte de potop a fost așa de mâhnit încât a spus: "Îmi pare rău că l-am creat pe om". Dacă am fi mai buni decât înainte de potop am avea motiv să spunem că Dumnezeu și-a schimbat gândul de atunci. Dar cum stau lucrurile, tare mă tem că Dumnezeu a rămas cu același gând sau poate regretul e și mai mare.

Pr. Eugen Budău


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat