Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopia Romano-Catolică Iași
Bd. Ștefan cel Mare, 26
700064-Iași
Tel. 0232/212003; fax 0232/212006
www.ercis.ro
Nr. 16/24.05.2006

COMUNICAT DE PRESĂ
Pentru salvarea catedralei

Pentru salvarea catedralei "Sfântul Iosif" din București joi, 25 mai, când Biserica Romano-Catolică celebrează Înălțarea Domnului, în toate bisericile catolice și greco-catolice din țară vor fi rugăciuni speciale și se vor trage clopotele.

Preoții și credincioșii din cele 131 de parohii ale Diecezei de Iași joi, se vor ruga în bisericile lor pentru catedrala din București care se află în mare pericol. Clopotele bisericilor vor răsuna la ora 20.00 cel puțin cinci minute în semn de protest pentru oprirea construcției care amenință catedrala "Sfântul Iosif". Preasfințitul Petru Gherghel cere insistent tuturor să se roage în spirit de credință pentru catedrală.

Amintim că la câțiva pași de catedrală (construită între anii 1873 și 1884, după planurile arhitectului Friedrich Schmidt din Viena, stilul construcției fiind cel romanic, având însă îmbinate și elemente gotice), edificiu trecut în lista monumentelor istorice, o companie internațională (Millenium Business Development SRL) a început lucrările la o construcție cu patru subsoluri, parter și 19 etaje, în total 75 m înălțime.

Credincioșii din Moldova, alături de credincioșii romano-catolici și greco-catolici din întreaga țară, se vor solidariza cu credincioșii Arhidiecezei de București cerând de la Dumnezeu înțelepciune pentru factorii responsabili ca să oprească lucrările care pun în pericol catedrala din București, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat cu Biserica Armeană ascunsă acum în spatele unui centru de afaceri în construcție.

Tot mai mulți din țară și din străinătate se solidarizează, opunându-se construcției care amenință catedrala.

După scrisoarea deschisă trimisă forurilor competente și după procesiunea de rugăciune și de protest pașnic din ziua de 25 aprilie, organizată de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București pe străzile capitalei, a urmat intentarea procesului din partea arhiepiscopiei pentru cei implicați în acordarea aprobării construcției. Zilele de 28 aprilie și 16 mai au constituit pentru credincioșii din arhidieceză zile de rugăciune și post.

Conferința Episcopilor din România întrunită la Blaj în perioada 1-2 mai au redactat un mesaj de solidaritate a tuturor episcopilor catolici din România cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București în problema construcției de lângă catedrala din București.

Vaticanul s-a interesat de ceea ce se întâmplă cu catedrala din București, transmițând autorităților române îngrijorarea prin Mihail Dobre, ambasadorul României la Vatican.

Se strâng semnături în favoarea salvării catedralei. Protestul poate fi semnat și online la adresa: http://www.petitiononline.com/VideaNU/petition.html. Petiția a fost semnată până în ziua de 24 mai de peste 5.000 de persoane.

Se speră ca autoritățile să ia decizii responsabile și să protejeze atât monumentele cât și drepturile comunităților minoritare.

Biroul de Presă
Pr. Cornel Cadar


Persoană de contact: pr. Cornel Cadar: tel. 0232/211527; 0745/850844; e-mail: cornel@mail.dntis.ro.
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat