Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Baia Mare: Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-media Catolice

Reprezentanți ai celor șase dieceze romano-catolice (Iași, București, Timișoara, Alba Iulia, Oradea, Satu Mare) și ai celor cinci eparhii greco-catolice din România (Lugoj, Blaj, Oradea, Cluj și Baia Mare) s-au reunit în cadrul Întâlnirii Naționale a Operatorilor de Media Catolică, în perioada 16-20 mai, la Mănăstirea "Sfânta Maria" a surorilor din Ordinul "Sfântul Vasile cel Mare" din Baia Mare, pe teritoriul Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. Din partea Diecezei de Iași au participat pr. Iosif Dorcu și pr. Gabriel Bucur.

Întâlnirea a avut loc în preajma Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale (28 mai). Au fost invitați să participe câte patru reprezentanți (presă scrisă, birouri de presă, audio-vizual și internet) ale celor 11 dieceze și eparhii din România.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Preasfințitul Ioan Șișeștean prin cuvântul de bun venit adresat participanților în cadrul Liturghiei din dimineața zilei de miercuri, 17 mai.

În prima zi a lucrărilor, dl Dan Tomozei, președintele Ligii Jurnaliștilor din Sibiu, a făcut o prezentare a tehnicilor necesare în organizarea unei campanii media și în alcătuirea unei strategii pentru a promova un proiect media. Pentru a înțelege mai bine cele expuse, la final a fost o probă practică: susținerea unei conferințe de presă ad-hoc pe o temă liber aleasă.

A doua zi au fost diferite expuneri de proiecte și propuneri ale participanților, printre care: Radu și Oana Capan de la Cluj au prezentat noi formule de realizare a siturilor pe internet, importanța revistelor virtuale, noi proiecte pentru reviste și situri catolice. De asemenea, au insistat ca toți operatorii media să colaboreze mai mult cu informații pentru siturile www.catholica.ro și www.episcopat.ro, situri susținute de Conferința Episcopilor din România.

Anca Berlogea de la București a prezentat situația catedralei din București și acțiunile care se organizează în favoarea catedralei.

Maria Keul a oferit date despre Întâlnirea Ecumenică Europeană - 4-9 septembrie 2007 - de la Sibiu și a invitat pe toți operatorii media să contribuie la popularizarea evenimentului.

Pr. Iosif Dorcu a prezentat două mari reușite media de la Iași: difuzarea Liturghiei duminicale la Radio Iași și apariția, la Editura Presa Bună, a Compendiului Catehismului Bisericii Catolice, în limba română.

Pr. Doru Popovici a vorbit despre apariția în România a postului Radio Maria la Oradea și a solicitat colaborarea tuturor diecezelor și eparhiilor din România.

La Baia Mare s-au făcut și unele schimbări în conducerea Comisiei pentru Comunicații Sociale: pr. Marțian de la Cluj (secțiunea Birouri de Presă - limba română) a fost înlocuit de pr. Adin Pop, director al Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Greco-Catolice de Alba-Iulia și Făgăraș, iar pr. Francisc Ungureanu (secretar) a fost înlocuit de pr. Francisc Doboș, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

În ultima zi, prof. Bogdan Neagota de la Cluj a făcut o prezentare a religiozității populare din zona Maramureș. Întâlnirea de la Baia Mare s-a încheiat cu un pelerinaj la Memorialul de la Sighet, la Cimitirul Vesel din Săpânța și la biserica de lemn din Bârsana.

Întâlnirea Națională a Operatorilor din Mass-Media Catolice este o inițiativă ajunsă deja la cea de-a VII-a ediție. Primele două întâlniri au avut loc la Sinaia, apoi la Iași (2002), la Cluj-Napoca (2003), la Miercurea-Ciuc (2004) și la Oradea (2005). Întâlnirea din acest an este cea de-a treia care se desfășoară într-un cadru oficial, sub egida Conferinței Episcopale Române, la inițiativa Comisiei pentru Comunicații Sociale din cadrul acesteia, cu binecuvântarea Excelenței sale Ioan Robu, arhiepiscop de București, responsabil cu probleme de media la nivelul Conferinței Episcopale Române.

Mai multe informații și fotografii despre această întâlnire se pot vedea pe situl www.mediacat.cnet.ro.

Următoarea întâlnire a operatorilor media va avea loc la Sibiu în luna mai a anului 2007.

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat