Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Olimpiada - întâlnire pentru elevi și profesori

Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman a fost, sâmbătă, 13 mai 2006, gazda a două evenimente deosebit de importante pentru învățământul diecezan. Primul eveniment l-a constituit Olimpiada de religie, aflată la ultima ei etapă din anul acesta școlar: faza interjudețeană - diecezană. Al doilea eveniment a fost întâlnirea profesorilor de religie romano-catolică de pe întreg cuprinsul diecezei, fiind o premieră de genul acesta.

La ora 9.00, părintele Iosif Bisoc, OFMConv, responsabilul Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, i-a salutat pe toți profesorii și elevii adunați în amfiteatrul Institutului. A urmat salutul din partea Preasfințitului Petru Gherghel, al cărui portavoce a fost părintele Cristinel Fodor, vicar episcopal în cadrul Curiei diecezane.

După ce au primit aceste saluturi, elevii însoțiți de studenții supraveghetori s-au îndreptat către sălile de curs, iar profesorii au luat parte la o Lectio divina, ținută de părintele Cristinel în capela institutului.

Între timp, membrii oficiului, în frunte cu părintele inspector diecezan, au împărțit participanților foile cu subiectele de concurs, dând astfel start desfășurării fazei diecezane a Olimpiadei de religie.

Profesorii, după ce s-au hrănit din cuvântul divin expus prin Lectio divina, s-au întrunit în sala de conferințe pentru a se cunoaște și a discuta pe marginea problemelor ce țin de activitatea pe care o desfășoară atât în școli, cât și în comunitățile cărora le aparțin. Din ordinea de zi merită amintite următoarele: programa școlară, manualele de religie, missio canonica, exercițiile spirituale pentru profesori.

În cea de-a doua parte a întrunirii s-a alăturat celor prezenți și ES Mons. Aurel Percă, responsabil cu învățământul în cadrul Conferinței Episcopale Române. Preasfințitul a avut ocazia să ia act de preocupările și interesul pe care îl manifestă profesorii în activitatea lor și și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această primă întâlnire a profesorilor de religie. De asemenea, Preasfințitul și-a exprimat acordul și susținerea deplină pentru tot ceea ce, în cadrul Oficiului de care răspunde, părintele inspector diecezan Iosif Bisoc, OFMConv. realizează cu mult elan și dăruire.

A urmat sfânta Liturghie, prezidată de către ES Mons. Aurel Percă, la care toți cei prezenți, aducând lui Dumnezeu prinosul de laudă și mulțumire pentru jertfa Fiului său Isus Cristos, ne-am amintit și de Preacurata Fecioară Maria în aparițiile sale de la Fatima.

După sfânta Liturghie, comuniunea frățească s-a prelungit în cadrul agapei frățești pe care gazda a oferit-o cu multă generozitate tuturor participanților: elevi, profesori, preoți.

Ultimul cuvânt din ordinea de zi l-au avut comisiile de corectare care, cu dorința de a fi cât mai obiective posibil, au citit și evaluat lucrările scrise ale concurenților de la Olimpiadă.

Pr. Paul Budău


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat