Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Primul consiliu național al Federației Acțiunea Catolică din România (ACRO)

Sub motoul "Fiecăruia îi este dată manifestarea Duhului spre binele tuturor" (1Cor 12,7), la Șumuleu Ciuc, la Casa de studii "Jakab Antal", în perioada 12-14 mai 2006, s-a desfășurat primul Consiliu Național al Federației Acțiunea Catolică din România (ACRO). Au participat 20 de persoane, reprezentanți ai asociațiilor: AC Iași, ASTRU Cluj, ASTRU Blaj, ASTRU Oradea și AGRU mitropolitan.

Din partea Acțiunii Catolice din Dieceza de Iași au fost prezenți: Anca Lucaci - președinte diecezan, Narcis Jitaru - vicepreședinte, Lidia Mihai - secretar, Dana Nistor - responsabil ACT, Gabriela Șolot - secretar ACC, Gheorghe Cochior - responsabil ACA, pr. Felix Roca - asistent spiritual, și sr. Silvia Brandiu.

Ordinea de zi a întâlnirii a cuprins următoarele puncte: completarea statutului federației, alegerea secretariatului național de coordoanare, stabilirea însemnelor federației și diverse.

Consiliul național al federației s-a deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată de pr. Felix Roca și pr. Coriolan Mureșanu, asistenți spirituali ai asociațiilor participante. A urmat o seară informativă, cuprinzând diverse relatări de la activitățile naționale și internaționale, desfășurate în ultima perioadă.

Lucrările din ziua de sâmbătă, 13 mai, în sărbătoarea apariției Sfintei Fecioare Maria la Fatima, au fost încredințate încă de dimineață ocrotirii Mamei noastre cerești.

În cadrul momentului formativ, pr. Felix Roca a vorbit despre Rolul Acțiunii Catolice în cadrul Bisericii locale punctând patru aspecte: experiența Bisericii ca și comuniune; necesitatea aprofundării misiunii laicilor; urgența formării la toate nivelele; experiența unității și a universalității Bisericii.

A urmat dezbaterea proiectul de statut provizoriu propus la Adunarea de Constituire a federației, din ziua de 9 aprilie 2005. Modificările și completările aduse proiectului de statut au fost supuse votului și aprobate. S-a ales un secretariat național de coordonare a federației, pentru un mandat de trei ani. Din acesta fac parte: Anca Lucaci, copreședinte de rit latin, Oana Tuduce, copreședinte de rit bizantin, Codruta Fernea, secretar, și pr. Felix Roca asistent spiritual.

În dimineața zilei de 14 mai 2006, s-au supus dezbaterilor propuneri de siglă, ca semn distinctiv al federației. S-a decis asupra uneia dintre ele, urmând ca până la 1 iunie aceasta să fie definitivată. S-a stabilit de asemenea data de desfășurare a următorului Consiliu național, în perioada 18-20 mai 2007.

În cadrul întâlnirii au fost de asemenea momente spirituale profunde prin sfintele Liturghii de ambele rituri, celebrate în sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, dar și prin rugăciunile coordonate de sr. Silvia Brandiu.

Au fost zile de comuniune, formare și organizare care au accentuat ideea de unitate în diversitate.

Anca Lucaci


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat